Jajka zapiekane z awokado

przez Malwina

Awokado zapiekane z jajkiem
Co ma w sobie połączenie jajek i awokado? Nie mam zielonego pojęcia. Smakuje jednak Połówkowi do tego stopnia, że przynajmniej dwa razy w tygodniu robię mu śniadanie z tymi dwoma dodatkami. Tym razem padło na jajka zapiekane z awokado z dodatkiem sera cheddar i długodojrzewającej szynki. Jeśli lubicie awokado, koniecznie wypróbujcie.

Jajka zapiekane z szynką i awokado

JAJKA ZAPIEKANE Z AWOKADO
Śniadanie Mistrzów #112


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 plastry szynki długodojrzewającej
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki startego cheddara
  • 2 jajka
Kokilki smarujemy masłem, do każdej wkładamy plaster szynki. Awokado obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory siekamy w kostkę (jeśli mają dużo pestek, usuwamy je). Awokado i pomidora przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i umieszczamy w kokilkach.  Posypujemy serem, wbijamy jajka, oprószamy szczyptą soli. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni, aż białko jajek się zetnie (lub do otrzymania preferowanego ścięcia jajka). Podajemy ze świeżym pieczywem. Przed podaniem możecie posypać jajka posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Czas przygotowania: 25 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Trzcinowisko 12/01/2014 - 7:04 pm

nigdy nie zapiekałam jajek z awokado a widzę że szkoda:)

Odpowiedz
Marzena 13/01/2014 - 9:08 am

Chętnie skorzystam z propozycji, bo mam nadprogramowe avocado:-) Wygląda nieziemsko:-)

Odpowiedz
JustInka 13/01/2014 - 12:32 pm

Ciepłe śniadanko to najlepszy początek dnia!

Odpowiedz
Magda C. 13/01/2014 - 7:58 pm

Wygląda bosko, cudowne śniadanie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 14/01/2014 - 11:01 pm

Ach te kolory! 🙂 Fajne śniadanie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/01/2014 - 3:35 pm

Widze, ze szalejesz z avocado:) … podoba mi sie to:) Pozdrawiam

Odpowiedz
tu-tusia 08/02/2014 - 10:14 am

Uwielbiam awokado, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Do wypróbowania!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies