Salatka z kaszą gryczaną i wędzoną makrelą

przez Malwina
Sałatka z kaszą gryczaną i wędzoną makrelą

Zauważyłam, że od dłuższego czasu praktycznie codziennie przygotowuję coś z użyciem kaszy. Zdecydowanie najbardziej lubię kaszą gryczaną, która najczęściej ląduje na talerzu jako dodatek do sosu grzybowego.  Po sałatce z fetą i marynowaną dynią przyszła kolej na sałatkę z kaszy gryczanej z dodatkiem wędzonej makreli. Jest bardzo pożywna i zdrowa. Do jej przygotowania możecie użyć kaszę, która została Wam z poprzedniego dnia.

Sałatka z kaszą gryczaną i wędzoną makrelą

SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I WĘDZONĄ MAKRELĄ


Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g kaszy gryczanej
  • pół większej wędzonej makreli
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 duży pomidor
  • pół puszki białej fasolki
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta słodkiej papryki w proszku, sól i pieprz do smaku
Kaszę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pomidora kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Fasolkę odsączamy i płuczemy. Oddzielamy mięso ryby od ości, dzielimy na kawałki. Do ugotowanej u przestudzonej kaszy dodajemy fasolę, pomidora, cebulę, rybę. Mieszamy wszystkie składniki dressingu, zalewamy nim sałatkę. 
Sałatka z kaszą gryczaną i wędzoną makrelą

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

Sałatka z kaszą i makrelą w wykonaniu czytelników:
8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 26/07/2013 - 4:09 pm

Mnie smakowałaby na pewno. Robię bardzo podobną z tuńczykiem. Muszę dodać kiedyś makrelę.

Odpowiedz
grazyna 26/07/2013 - 4:15 pm

Pyszna sałatka, lubie kaszę gryczaną – fajne smaki 🙂

Odpowiedz
Jey 26/07/2013 - 6:40 pm

Na sałatki mam teraz najbardziej ochotę, a Twoja prezentuje się w sam raz dla mnie. Uwielbiam makrelę, nawet samą, a co dopiero w pysznej sałatce 🙂

Odpowiedz
Kacper Mystkowski 26/07/2013 - 8:45 pm

Na takie połączenie bym nie wpadł. 🙂 A lubię i kaszę gryczaną i rybkę, może kiedyś jak będą składniki to sobie przygotuje i zobaczymy.

pozdrawiam
Kultura

Odpowiedz
Beatrice 26/07/2013 - 9:30 pm

Ciekawe połączenie 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 26/07/2013 - 10:20 pm

fajne połączenie, bardzo ciekawe:)

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 27/07/2013 - 8:35 pm

Świetne!Moje smaki zdecydowanie:)

Odpowiedz
Anonimowy 10/10/2013 - 8:00 pm

Robię już któryś raz z kolei podwójną porcję i jest pyyyszna 🙂 Dziękuję za przepis!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies