Zauważyłam, że od dłuższego czasu praktycznie codziennie przygotowuję coś z użyciem kaszy. Zdecydowanie najbardziej lubię kaszą gryczaną, która najczęściej ląduje na talerzu jako dodatek do sosu grzybowego. Po sałatce z fetą i marynowaną dynią przyszła kolej na sałatkę z kaszy gryczanej z dodatkiem wędzonej makreli. Jest bardzo pożywna i zdrowa. Do jej przygotowania możecie użyć kaszę, która została Wam z poprzedniego dnia.
SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I WĘDZONĄ MAKRELĄ
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g kaszy gryczanej
- pół większej wędzonej makreli
- 1 mała czerwona cebulka
- 1 duży pomidor
- pół puszki białej fasolki
- dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta słodkiej papryki w proszku, sól i pieprz do smaku
Kaszę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pomidora kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Fasolkę odsączamy i płuczemy. Oddzielamy mięso ryby od ości, dzielimy na kawałki. Do ugotowanej u przestudzonej kaszy dodajemy fasolę, pomidora, cebulę, rybę. Mieszamy wszystkie składniki dressingu, zalewamy nim sałatkę.
8 komentarzy
Mnie smakowałaby na pewno. Robię bardzo podobną z tuńczykiem. Muszę dodać kiedyś makrelę.
Pyszna sałatka, lubie kaszę gryczaną – fajne smaki 🙂
Na sałatki mam teraz najbardziej ochotę, a Twoja prezentuje się w sam raz dla mnie. Uwielbiam makrelę, nawet samą, a co dopiero w pysznej sałatce 🙂
Na takie połączenie bym nie wpadł. 🙂 A lubię i kaszę gryczaną i rybkę, może kiedyś jak będą składniki to sobie przygotuje i zobaczymy.
pozdrawiam
Kultura
Ciekawe połączenie 🙂
fajne połączenie, bardzo ciekawe:)
Świetne!Moje smaki zdecydowanie:)
Robię już któryś raz z kolei podwójną porcję i jest pyyyszna 🙂 Dziękuję za przepis!