Dalszy ciąg przystawek z wieczorku meksykańskiego. Początkowo miałam w planach podać zupełnie inną sałatkę, jednak jak na złość nigdzie nie mogłam kupić sałaty rzymskiej. Zmieniłam więc koncepcję i postawiłam na sałatkę z czarnej fasoli i awokado. Jest ekspresowa w przygotowaniu, oczywiście o ile wcześniej ugotujecie czarną fasolę. Możecie też wykorzystać fasolę z puszki. Niestety nie jest ona aż tak popularna jak fasola czerwona czy biała i dość trudno ją dostać. Sałatka jest dość pożywna, dobrze sprawdzi się jako szybki lunch lub drugie śniadanie.
SAŁATKA Z CZARNEJ FASOLI I AWOKADO
Zielona Środa #37
Zielona Środa #37
Składniki:
[przepis własny]
- pół niedużej czerwonej cebulki
- pół dużej czerwonej papryki
- pół szklanki ugotowanej czarnej fasoli (lub z puszki)
- 1/3 szklanki kukurydzy
- 3 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie natki pietruszki)
- 2 łyżeczki posiekanych listków oregano
- 1 pomidor
- 1 duże, dojrzałe awokado
- sok z połowy limonki
- oliwa ev
- sól i pieprz do smaku
Cebulę drobno siekamy. Paprykę, pomidora i obrane awokado kroimy w kostkę. W misce umieszczamy cebulkę, paprykę, fasolę, kukurydzę, pomidora, awokado, kolendrę, oregano, całość kropimy sokiem z limonki, dodajemy oliwę (około 1 łyżka lub więcej), przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i podajemy.
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
Kolorowa,pozywna i chrupiaca 🙂
Fajne sa te Wasze wieczory 🙂 A salatka wyglada pysznie.
Bardzo pożywna i smaczna sałatka!Goście byli z pewnością wniebowzięci 🙂
pyszności
Kolorowa! Fajne połączenie składników 🙂
mniam, połączenie fasolki i awokado to jedno z moich ulubionych!
Uwielbiam fasolowe sałatki!