Dziwi mnie popularność gotowych sosów pesto. Są stosunkowo drogie a ich konsystencja nierzadko pozostawia wiele do życzenia. Zrobienie domowego pesto zajmie Wam niespełna 10 minut. Tym razem chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pesto z jarmużu.
Składniki:
[przepis własny]
- 1 szklanka liści jarmużu, dość mocno upchanego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki startego grana padano
- około 1/4 szklanki oliwy ev
- sól do smaku
Jarmuż myjemy, osuszamy, wycinamy grube łodyżki, liście siekamy. Odmierzamy szklankę liści (dość mocno upchaną). W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy jarmuż, czosnek, migdały, ser, szczyptę soli. Wlewamy oliwę i całość miksujemy. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodajemy więcej oliwy. Pesto przechowujemy w zakręconym słoiku w lodówce przez około tydzień czasu. Wykorzystujemy jako dodatek do wędlin, kanapek, serów, zup, pizzy, sosów itp.
Czas przygotowania: 10 minut.
10 komentarzy
Nie jadłam nic z jarmużem, kolor fantastyczny 🙂
Kolor jest przecudowny!; )
Coż za barwa, poezja:)
Świetny pomysł na wykorzystanie jarmużu 🙂
Takiego pesto jeszcze nie robiłam. Ale kolor!
Dziś spróbowałam i wyszedł cudowny 🙂 polecam!
Można go w jakiś sposób "zabezpieczyć" żeby móc go wykorzystać w przyszłosci? Mam jarmuż na zbyciu
Możesz je zamrozić (najlepiej w małych porcjach). Smakowo się nie zmienia, traci natomiast na kolorze.
Wczoraj jadłam spaghetti z takim pesto. Jak mawia mój Syn: pyszka 😀
Ja robie z prażonym słonecznikiem.. a sam jarmuż mroże przed użyciem, łatwiej się filetuje