Czy jarmuż można mrozić?

przez Malwina

Ostatnio pytałam Was na Instagramie, które z warzyw często lądują w Waszym koszu. Na czele znalazły się zielone warzywa liściaste, w tym popularny jarmuż. Postanowiłam przygotować dla Was wpis, by pokazać, w jaki sposób można przechowywać jarmuż przez dłuższy czas.

Jeśli kupuję sklepowy jarmuż, to pierwszą rzeczą, którą robię po przyjściu do domu jest zamrożenie części opakowania. Nigdy nie udało mi się przejeść całości i prędzej czy później lądował on w koszu, dlatego staram się działać szybko i mrozić liście, kiedy są jeszcze ładne, jędrne i zielone.

Czy jarmuż można mrozić?

Oczywiście, jarmuż, podobnie jak większość warzyw liściastych można przechowywać przez dłuższy czas w zamrażarce. Sama obecnie mam troszkę jarmużowych zapasów z ogródka Mamy i stopniowo zużywam, głównie dodając go do koktajli warzywno-owocowych.

Jak mrozić jarmuż?

Liście oddzielamy od grubej zdrewniałej łodygi, myjemy, dokładnie osuszamy i przekładamy do woreczka strunowego. Układamy je na płasko w szufladzie zamrażarki, dzięki czemu zajmą mniej miejsca. Mrożony jarmuż przechowujemy w zamrażarce do 6 miesięcy.

Można go także mrozić w formie puree. Zblendowane na pastę liście przekładamy do silikonowych foremek na muffiny i układamy na płasko w zamrażarce. Po kilku godzinach zielone jarmużowe babeczki przekładamy do woreczka strunowego.

Jeśli pijecie koktajle z jarmużem, to dobrym rozwiązaniem będzie stworzenie gotowych miksów na smoothie. Do woreczków strunowych wkładamy kawałki ulubionych owoców, liście jarmużu i takie paczuszki umieszczamy w zamrażarce. Później wystarczy zawartość wrzucić do kielicha blendera, dolać wodę lub mleko i zblendować.

Czy blanszować jarmuż przed mrożeniem?

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by przelać go wrzątkiem na sicie, a następnie przełożyć do miski z lodowatą wodą i dokładnie osuszyć, jednak jest to zwyczajnie większa ilość pracy. Jeśli zależy Wam na tym, aby kolor Waszych koktajli był intensywnie zielony, można to zrobić. Ja ten etap w przypadku jarmużu i szpinaku zawsze pomijam i nie zauważyłam, by kolor był przez to mniej apetyczny.

Do czego wykorzystać mrożony jarmuż?

Najczęściej dodaję taki jarmuż do koktajli z dodatkiem owoców, np. smoothie z ananasem i pomarańczą. Jarmużu nie rozmrażam przed wrzuceniem do blendera kielichowego. Jarmuż można dodać też do zup, potrawek, placków. W przypadku zup i potrawek dodajemy go pod sam koniec gotowania, bez uprzedniego rozmrażania. Liście w kilka chwil rozmrożą się w gorącym wywarze lub sosie. Jarmuż po mrożeniu może być wykorzystywany w daniach blendowanych lub potrawach poddawanych obróbce termicznej. Nie sprawdzi się w sałatkach.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies