Roladki drobiowe z fetą (gotowane na parze)

przez Malwina
Kurczak z suszonymi pomidorami gotowany na parze
Roladki drobiowe z fetą (gotowane na parze)

Jakiś czas temu wspominałam Wam, że chcę troszkę poeksperymentować z potrawami gotowanymi na parze. Nie posiadam sprzętu w postaci parowaru, jednak specjalny garnek do parowania sprawdza się równie dobrze. Mój garnek ma grubo ponad 10 lat, ale pomimo swojego wieku, w dalszym ciągu spełnia swoją rolę. Do tej pory najczęściej przygotowywałam w nim warzywa. Młode ziemniaki, szparagi czy brokuły najbardziej smakują mi własnie ugotowane na parze. Dodatkowo mają o wiele więcej cennych witamin, nie są tak mocno nasiąknięte wodą (a tego bardzo nie lubię szczególnie w przypadku brokułów czy kalafiora) i zachowują swój ładny kolor. 

Gdy powiedziałam Połówkowi, że w  najbliższym czasie będę przygotowywać dla niego mięso gotowane na parze, ucieszył się niesamowicie. Podskoczył z radości i wydał z siebie coś w stylu „juhu!”. No może troszkę podkoloryzowałam. Tak naprawdę spojrzał się na mnie z miną zbitego psa, a jego oczy wyglądały tak, jakby w jednej chwili dostrzegły krzywdę całego świata.

Pierwsze podejście do kurczaka na parze okazało się być troszkę bezpłciowe. Było ok, ale bez większych rewelacji. Za to drugie było już strzałem w dziesiątkę. Mięso wyszło niezwykle smaczne i soczyste, a wszystko to bez dodatku grama soli. Nie było najmniejszej potrzeby przyprawiania mięsa, ponieważ składniki, którymi je nadziałam, były już wystarczająco słone i wyraziste w smaku. Takie drobiowe roladki są znacznie mniej kaloryczną alternatywą dla tych smażonych na patelni. Polecam Wam serdecznie!

Roladki z kurczaka na parze


ROLADKI Z KURCZAKA Z FETĄ (Z PAROWARU)


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • pesto z bazylii
  • 2 plastry szynki parmeńskiej (lub innej ulubionej długodojrzewającej)
  • kilka oliwek (zielonych lub czarnych)
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy
  • kawałek sera feta
Przygotowanie:
Każdą pierś nacinamy wzdłuż na pół (nie do końca) i rozkładamy jak książkę (powstanie nam coś na kształt skrzydeł motyla). Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Płat smarujemy pesto (nie dodawajcie go zbyt dużo, by po zwinięciu w roladkę nie wypłynęło), układamy plaster szynki (jeśli jest zbyt długi, podwińcie go), kilka posiekanych oliwek, kawałki suszonych pomidorów i podłużny kawałek sera feta. Całość zwijamy w roladkę i związujemy nicią spożywczą. Każdą roladkę zawijamy w folię aluminiową i układamy na sicie w garnku go gotowania na parze. Parujemy przez 20-25 minut od momentu zawrzenia wody. Roladki wyjmujemy na deskę, zostawiamy na 5 minut. Następnie odwijamy je i podajemy. Takie roladki najlepiej podawać jako dodatek do lekkiej sałatki z winegretem. 

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Magda Lena 09/12/2014 - 9:48 pm

Zdrowe i pyszne 🙂 I pięknie wyglądają. Przepis koniecznie do wypróbowania!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 10/12/2014 - 9:01 am

Świetne, takie śródziemnomorskie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 10/12/2014 - 10:47 am

Świetne roladki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/12/2014 - 5:22 pm

Mam wszystkie składniki, robię jutro!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 11/12/2014 - 8:35 am

ja niestety do potraw na parze podchodzę jak do jeża…. bo takie bezpłciowe właśnie mi wychodzą:) ….

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/12/2014 - 9:07 am

Och! Takie zdrowe roladki to rarytas 🙂

Odpowiedz
JustInka 15/12/2014 - 11:27 am

Pięknie wyglądają. Czasem aby nie smażyć robię roladki z piekarnika. Na parze muszę przetestować!

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2014 - 12:48 pm

moje smaki!

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Ania 29/08/2017 - 10:33 am

A z piekarnika dadzą radę, prawda? Mąż parowanego nie chce tknąć 😉

Odpowiedz
Malwina 29/08/2017 - 12:21 pm

Aniu, jasne. Temperatura 180-200 stopni i czas około 20-25 minut w zależności od wielkości piersi.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies