Każdy, kto próbował tego ciasta był zachwycony zarówno jego smakiem, jak i strukturą. Jest mocno daktylowe, słodkie i wilgotne w środku. Świetnie komponuje się z kleksem bitej śmietany i plasterkami pomarańczy.
CIASTO DAKTYLOWE
Słodka Sobota #28
Słodka Sobota #28
Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[S. Hage, „The Lebanese Kitchen”
- 200 g suszonych daktyli bez pestek, posiekanych+250 ml wody+1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
Do garnka wlewamy 250 ml wody, zagotowujemy. Dodajemy daktyle i sodę (całość zacznie się lekko pienić). Gotujmy cały czas mieszając przez 5 minut do otrzymania gęstej pasty (o konsystencji konfitury). Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy po 1 jaju, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wsypujemy mąkę, miksujemy. Dodajemy przestudzoną pastę daktylową (nie musi być zimna, ja dodawałam jeszcze ciepłą lecz nie gorącą pastę), miksujemy do dokładnego połączenia. Dno formy i boki smarujemy masłem, wysypujemy delikatnie mąką. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy przez 50-60 minut w temp. 180 stopnii (do suchego patyczka). W oryginalnym przepisie zalecano pieczenie przez 30-35 minut, jednak moim zdaniem to zbyt krótki czas. Na tym etapie ciasto było nadal surowe w środku. Oczywiście możecie sprawdzić kontrolnie po 35 minutach, jak wygląda ciasto. Upieczenie ciasta daktylowego zajęło mi 55 minut. Po upieczeniu ciasto przenosimy na metalową kratkę. Wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Ja podałam ciasto z bitą śmietaną i kawałkami pomarańczy.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
18 komentarzy
Pysznie się zapowiada to ciasto Malwinko 🙂
A te daktyle to świeże czy suszone, że tak się zapytam ? 🙂
Justynko, oczywiście suszone 🙂
Super ! Dziękuje, świetny przepis 🙂
zjadłabym takie ciacho:)
lubię daktyle, więc i to ciasto bardzo by mi smakowało
Cudne to ciasto 🙂
Musi mieć bardzo ciekawy smak: )
A ja akurat daktyle mam, to już mam plan jak je wykorzystać.
Pieknie podane:) … ja akurat za daktylami nie przepadam, ale pewnie można je zastąpić innymi bakaliami (np. rodzynkami)
To było drugie ciasto jakie w życiu zrobiłam i najlepsze jak do tej pory! Tym samym zagościło na stałe do weekendowych wypieków 🙂
Zastanawiam się czy miękkie masło można zamienić na olej kokosowy a cukier na ksylitol.
Cukier na ksylitol jak najbardziej (ewentualnie erytrol). Pozostałabym jednak przy maśle, które także jest zdrowe.
Dziękuje za błyskawiczną odpowiedź wyszło świetnie.
Jakiej foremki Pani użyła?
Aniu, rodzaj i wymiary formy piszę zawsze przy składnikach. I proszę, tylko nie per pani 😉
Jezu, jestem ślepa. Przeczytałam dwa razy przepis i dwa razy składniki ale tej keksówki to ja nie widziałam – pewno dlatego, że piekę z synem 😛 a on tak średnio chce 😉 Dziekuje.
Aniu, w takim razie udanego popołudnia z synkiem 🙂