Pasta rybna to doskonały dodatek do pieczywa. Moją pastę przygotowałam z wędzonej makreli oraz sera ricotta. Fajnego smaku nadaje jej dodatek chrzanu. Jeśli lubicie wędzoną makrelę, to z pewnością przypadnie Wam ona do gustu.
Polecam Wam także wypróbować przepis na pastę z tuńczyka
oraz pastę z makreli
PASTA RYBNA
Śniadanie Mistrzów #125
Śniadanie Mistrzów #125
Składniki:
[przepis własny]
- 1 wędzona makrela
- 120 g sera ricotta
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (lub więcej do smaku)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości. W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy rybę, ser, chrzan, dodajemy sok z cytryny i szczyptę pieprzu. Miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę można przechowywać do 3 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Czas przygotowania: 10 minut.
4 komentarze
świetne:)
Oj świetna ta pasta 🙂
Uwielbiam pasty kanapkowe. Właśnie myślę nad kolejnymi i chyba rybną zrobię 🙂
Juz sam dodatek chrzanu bardzo mi się podoba, a tu jeszcze moja ulubiona ricotta:) świetna pasta:)