Smażone kawałki owoców zanurzone w cieście przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Ostatnio prezentowałam Wam jabłka w cieście, tym razem przyszła kolej na ananasa. Do przygotowania tego deseru używam świeżego ananasa, który jest bardziej zwarty, mniej słodki aniżeli ten w zalewie cukrowej i przede wszystkim zdrowszy. Tak usmażone krążki ananasa wystarczy posypać cukrem pudrem i zajadać ze smakiem.
ANANAS W CIEŚCIE
Śniadanie Mistrzów #137
Śniadanie Mistrzów #137
Składniki:
[przepis własny]
- 1 nieduży dojrzały ananas
- ciasto: 1 szklanka mąki, 1 łyżka cukru, 1 i 1/4 szklanki maślanki, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajo, 3 łyżki wiórków kokosowych
- cukier puder do posypania
Ostrym nożem odcinamy skórkę z ananasa. Miąższ kroimy w plastry. W środku ananasa znajduje się zgrubienie, które należy wyciąć małym nożem. Składniki na ciasto łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry ananasa zanurzamy w cieście (najłatwiej robić to przy pomocy widelca), smażymy na patelni z obu stron na rumiano. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Ja podałam usmażone krążki ananasa z dodatkiem waniliowego serka i kandyzowanych wiśni.
Czas przygotowania: 20 minut.
8 komentarzy
świetny pomysł na śniadanie! nie dość, że pysznie to jeszcze trochę 'słońca' wprowadza, pozytywnie i jasno 🙂
Uwielbiam owoce w cieście . *.*
nigdy nie próbowałam takiego połączenia ;>
Slicznie wyglada! Super deser:)
Robiłam kiedyś coś podobnego. Rewelacja 🙂
Genialny pomysł! Pysznie to wygląda 🙂
Wiesz, ze nigdy nie sądziłam, że tak można przyrządzić ananasa!
Prawdziwe śniadanie Mistrzów:). Boskie są te ananasowe krążki:)