Te słodkie babeczki z borówkami przypominają mi ciepłe i słoneczne wakacyjne dni. Przyozdobione czapeczką z kremu cytrynowego wyglądają niezwykle uroczo. Będą idealne na spotkanie z przyjaciółką przy filiżance dobrej herbaty.
BABECZKI Z BORÓWKAMI
Słodka Sobota #32
Słodka Sobota #32
Składniki (na około 9-10 sztuk):
[przepis własny]
- 90 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka (możecie użyć zamiast niego soku z cytryny)
- pół szklanki borówek lub jagód
- krem: 300 g gęstego lemon curdu, 100 g mascarpone
- borówki do ozdobienia babeczek
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując co połączenia składników. Wlewamy ekstrakt, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą, ucieramy do połączenia. Wlewamy mleko lub sok z cytryny, ponownie miksujemy. Dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (na 3/4 wysokości foremek). Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni. Babeczki studzimy na metalowej kratce. Mascarpone miksujemy z lemon curd, tak powstały krem chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Każdą babeczkę dekorujemy kremem i pozostałymi borówkami.
Czas przygotowania: 30 minut.
9 komentarzy
Dzisiaj trafiłam na sernik cytrynowy a tutaj babeczki z kremem cytrynowym . Ja natomiast zostaje w temacie cytryn i stawiam na tarte cytrynową . A babeczki wyglądają ślicznie 🙂
g e n i a l n e !! 😀 Widziałam, że już borówki są w sklepach, jutro lecę wypróbować!
Ten krem wygląda, jak chmurka, świetny jest!
rozwaliła mnie ta maszyna w tle, jaki to język:)????
Babeczki oczywiście obłędne!:)
Jeśli się nie mylę, to duński.
Piękne babeczki!
Cudne babeczki! Chyba namówiłaś mnie na pieczenie 🙂
Wybacz, ze to napiszę …. babeczki cudne, ale mnie najbardziej zauroczyła maszyna:) …. a piórem to i ja uwielbiam pisac:)
Kolejny świetny przepis na szybkie do zrobienia pyszności 🙂 Polecamy!