Babeczki z borówkami i kremem cytrynowym

przez Malwina
Babeczki z borówkami

Te słodkie babeczki z borówkami przypominają mi ciepłe i słoneczne wakacyjne dni. Przyozdobione czapeczką z kremu cytrynowego wyglądają niezwykle uroczo. Będą idealne na spotkanie z przyjaciółką przy filiżance dobrej herbaty.

Babeczki z borówką przepis

BABECZKI Z BORÓWKAMI
Słodka Sobota #32

Składniki (na około 9-10 sztuk):
[przepis własny]

  • 90 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka (możecie użyć zamiast niego soku z cytryny)
  • pół szklanki borówek lub jagód
  • krem: 300 g gęstego lemon curdu, 100 g mascarpone
  • borówki do ozdobienia babeczek
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując co połączenia składników. Wlewamy ekstrakt, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą, ucieramy do połączenia. Wlewamy mleko lub sok z cytryny, ponownie miksujemy. Dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (na 3/4 wysokości foremek). Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni. Babeczki studzimy na metalowej kratce. Mascarpone miksujemy z lemon curd, tak powstały krem chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Każdą babeczkę dekorujemy kremem i pozostałymi borówkami.

Babeczki z borówkami przepis

Babeczki z kremem cytrynowym

Czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Shine Rose 15/03/2014 - 6:02 pm

Dzisiaj trafiłam na sernik cytrynowy a tutaj babeczki z kremem cytrynowym . Ja natomiast zostaje w temacie cytryn i stawiam na tarte cytrynową . A babeczki wyglądają ślicznie 🙂

Odpowiedz
Mery 16/03/2014 - 9:00 am

g e n i a l n e !! 😀 Widziałam, że już borówki są w sklepach, jutro lecę wypróbować!

Odpowiedz
Angie 16/03/2014 - 2:42 pm

Ten krem wygląda, jak chmurka, świetny jest!

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 16/03/2014 - 4:06 pm

rozwaliła mnie ta maszyna w tle, jaki to język:)????
Babeczki oczywiście obłędne!:)

Odpowiedz
Malwina 18/03/2014 - 11:27 am

Jeśli się nie mylę, to duński.

Odpowiedz
Magda C. 17/03/2014 - 12:18 pm

Piękne babeczki!

Odpowiedz
JustInka 19/03/2014 - 2:33 pm

Cudne babeczki! Chyba namówiłaś mnie na pieczenie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/03/2014 - 7:00 am

Wybacz, ze to napiszę …. babeczki cudne, ale mnie najbardziej zauroczyła maszyna:) …. a piórem to i ja uwielbiam pisac:)

Odpowiedz
Mama 28/07/2016 - 5:03 pm

Kolejny świetny przepis na szybkie do zrobienia pyszności 🙂 Polecamy!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies