Make bento, not war! #32

przez Malwina
Witajcie w nowym tygodniu. Jak co tydzień mam dla Was podsumowanie z zestawami do pracy. Tym razem spora ilość przekąsek i ekspresowych w przygotowaniu potraw. Bazowałam na tym, co aktualnie miałam w lodówce i gotowałam na co dzień. 

Poniedziałkowe bento:
1) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
2) Twarożek z jogurtem i ziołami (koperek, szczypiorek, natka pietruszki), rzodkiewka, sałata
3) Koreczki z szynki długo dojrzewającej, papryki, oliwek i korniszonów
4) Krokiet z mięsem

Wtorkowe bento:
1) Ser feta, pomidorki koktajlowe, bazylia
2) Shawarma z kurczaka plus oliwki z papryką
3) Dwa poczciwe kotlety schabowe, ryż przyprawiony octem ryżowym plus czarny sezam
4) Ogórki konserwowe

Środowe bento:
1) Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym plus czarne oliwki i kawałki pomidora
2) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, sałata, ser feta, kawałki papryki
3) Rogale drożdżowe z konfiturą (przepis wkrótce na blogu) i banan

Czwartkowe bento:
1) Sałatka z tuńczyka, kaszy kuskus, oliwek, ciecierzycy, selera, suszonych pomidorów
2) 1 pierś z kurczaka, kawałek brokuła
3) Surówka z kiszonego ogórka i cebulki
4) Kawałki sera feta, pomidorki, oliwki, papryki, plasterki chorizo

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Rasowa Kura Domowa 17/03/2014 - 10:49 am

dziękuję za wspaniałe pomysły 🙂

Odpowiedz
Karolina D 17/03/2014 - 11:15 am

Malwino, czy mogłabyś napisać jak się zaprawia ryż octem?
Czy chodzi o ocet do sushi? Ile dodać go do ryżu?
Z góry dziękuję:)

Odpowiedz
Malwina 17/03/2014 - 11:23 am

Karolino, przyznaję, że dodaję go raczej na oko (używam octu ryżowego), na niedużą porcję ryżu około 1-2 łyżeczki octu. Często dodaję do niego też niewielką ilość cukru. Ocet z cukrem dodaję do jeszcze ciepłego ryżu.

Odpowiedz
Karolina D 17/03/2014 - 11:52 am

Bardzo dziękuję:)
Niedługo zrobię.

Odpowiedz
Magda C. 17/03/2014 - 11:36 am

Wyglądają wspaniale!

Odpowiedz
Justyna Żak 17/03/2014 - 1:33 pm

wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Lucy Hale 17/03/2014 - 2:52 pm

cenię sobie kreatywność… a te pomysły są takie zdecydowanie ; )

Odpowiedz
JustInka 19/03/2014 - 2:27 pm

No dobra, to co byś chciała w zamian za przygotowywanie mi takich lunchy do pracy?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies