Jabłka w cieście

przez Malwina
Jabłka smażone w cieście
Jabłka w cieście to pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Sekretem mojego ciasta jest użycie maślanki zamiast mleka. Takie smażone jabłka najlepiej smakują oprószone dużą ilością cukru pudru. Jeśli lubicie cynamon, możecie dodać go do ciasta lub też posypać nimi jabłka po upieczeniu. 
Jabłka w cieście przepis
JABŁKA W CIEŚCIE
Śniadanie Mistrzów #134


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki
  • 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 2-3 jabłka (słodkie o twardym miąższu)
  • cukier puder do posypania
Mąkę mieszamy z cukrem, jajkiem, ekstraktem i maślanką. Jabłka obieramy, kroimy w grubsze plastry, wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy plaster zanurzamy w cieście (najlepiej robić to przy pomocy widelca) i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podajemy z cukrem pudrem. 
*do ciasta możecie dodać niewielką ilość mielonego cynamonu

Smażone jabłka w cieście przepis
12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 09/03/2014 - 9:25 am

Mama mi takie w dzieciństwie robiła 🙂 Wyśmienite!

Odpowiedz
Justyna Żak 09/03/2014 - 9:28 am

wyglądają smacznie:)

Odpowiedz
Aleksandra 09/03/2014 - 10:00 am

no nie, kolejne śniadanie z rzędu, którym się u Ciebie zachwycam!

Odpowiedz
blackberry 09/03/2014 - 10:21 am

uwielbiam jabłka w cieście, ale nigdy nie dodawałam maślanki do ciasta (a mam ją właśnie w lodówce) – już wiem, co będzie jutro na śniadanie 🙂

Odpowiedz
kasy fiskalne posnet 09/03/2014 - 12:39 pm

super jabłka 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 09/03/2014 - 2:02 pm

boskie 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 09/03/2014 - 5:25 pm

mega zdjęcia!

Odpowiedz
Magdalena M 09/03/2014 - 8:10 pm

Idealne, zarówno jako śniadanie, jak i słodka przekąska w ciągu dnia.
Robisz świetne zdjęcia! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 10/03/2014 - 11:44 am

Moje ukochane, babcia mi zawsze robiła jak byłam dzieckiem 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/03/2014 - 7:08 pm

cudne – nie jadłam jeszcze takich krązków … a i piękne okulary:)

Odpowiedz
Josia 11/03/2014 - 11:39 am

Bardzo lubię jabłka w cieście 🙂 Każdy ma jakiś sekret. U Ciebie widzę maślankę. Mnie mama nauczyła aby dodawać kwaśnego mleka lub kefiru. Tak samo z naleśnikami. Piękne zdjęcia!

Odpowiedz
Małe Kulinaria 11/03/2014 - 12:05 pm

mój tata takie robi, są naprawdę pyszne:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies