Jabłka w cieście to pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Sekretem mojego ciasta jest użycie maślanki zamiast mleka. Takie smażone jabłka najlepiej smakują oprószone dużą ilością cukru pudru. Jeśli lubicie cynamon, możecie dodać go do ciasta lub też posypać nimi jabłka po upieczeniu.
JABŁKA W CIEŚCIE
Śniadanie Mistrzów #134
Składniki:
[przepis własny]
- 1 szklanka mąki
- 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie)
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 2-3 jabłka (słodkie o twardym miąższu)
- cukier puder do posypania
Mąkę mieszamy z cukrem, jajkiem, ekstraktem i maślanką. Jabłka obieramy, kroimy w grubsze plastry, wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy plaster zanurzamy w cieście (najlepiej robić to przy pomocy widelca) i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podajemy z cukrem pudrem.
*do ciasta możecie dodać niewielką ilość mielonego cynamonu
12 komentarzy
Mama mi takie w dzieciństwie robiła 🙂 Wyśmienite!
wyglądają smacznie:)
no nie, kolejne śniadanie z rzędu, którym się u Ciebie zachwycam!
uwielbiam jabłka w cieście, ale nigdy nie dodawałam maślanki do ciasta (a mam ją właśnie w lodówce) – już wiem, co będzie jutro na śniadanie 🙂
super jabłka 🙂
boskie 🙂
mega zdjęcia!
Idealne, zarówno jako śniadanie, jak i słodka przekąska w ciągu dnia.
Robisz świetne zdjęcia! 🙂
Moje ukochane, babcia mi zawsze robiła jak byłam dzieckiem 🙂
cudne – nie jadłam jeszcze takich krązków … a i piękne okulary:)
Bardzo lubię jabłka w cieście 🙂 Każdy ma jakiś sekret. U Ciebie widzę maślankę. Mnie mama nauczyła aby dodawać kwaśnego mleka lub kefiru. Tak samo z naleśnikami. Piękne zdjęcia!
mój tata takie robi, są naprawdę pyszne:)