Omlet z warzywami to fajny pomysł na lekki obiad. Bazą do mojego farszu była papryka, marchewka, pieczarki i groszek cukrowy. Oczywiście, jeśli macie ochotę, możecie dodać do warzyw także pierś z kurczaka, dzięki czemu omlet będzie jeszcze bardziej pożywny. Warzywa smażymy krótko, tak, by pozostały chrupiące. Całość jest lekko pikantna za sprawą dodatku imbiru, czosnku i papryczki chili.
OMLET Z WARZYWAMI
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 4 duże jajka
- 2 łyżka mleka
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- pół łyżeczki posiekanego imbiru
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- pół niedużej marchewki, obranej i pokrojonej w słupki
- 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w podłużne kawałki
- 4 pieczarki, obrane i posiekane w cienkie plasterki
- garść groszku cukrowego
- 1 dymka (cebula plus szczypior),posiekana
- 1-2 łyżki sosu sojowego
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, chili i imbir, smażymy przez 20 sekund. Dodajemy marchew, paprykę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy kolejne dwie minuty. Wrzucamy groszek i dymkę, przyprawiamy sosem sojowym, podgrzewamy przez około minutę czasu. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wlewamy połowę masy jajecznej, smażymy do preferowanego ścięcia wierzchu omletu. Podobnie postępujemy z pozostałymi jajkami. Na każdym omlecie układamy połowę farszu, składamy i podajemy.
Czas przygotowania: 15 minut.
6 komentarzy
Bardzo ładnie się prezentuje 🙂
Wygląda mega apetycznie, pewnie warzywa wyjadłaby moja córcia 😀 mi pozostawiła by omlet ;).
Apetycznie się prezenuje – bardzo kuszące takie chrupiące warzywa.
Te warzywka wyglądają bardzo kolorowo! Smakowity obiad jak dla mnie 🙂
Ale kolory!♥
Świetne !!!
Po prostu uczta dla podniebienia 🙂
Jestem przekonana, baaa dam sobie nawet ręce uciąć, że jest to cholernie smaczne 🙂
jedyny problem?
mogę poczuć smaku przez monitor 🙂
Pozdrawiam serdecznie.