Racuchy z truskawkami to pomysł na pyszne śniadanie. Ich przygotowanie wymaga więcej czasu aniżeli placuszków na proszku do pieczenia, jednak zdecydowanie warto poczekać troszkę dłużej. Takie grubaśne racuszki to smak dzieciństwa. Obowiązkowo oprószone cukrem pudrem. Jako dodatek do nich możecie podać kwaśną śmietanę lub gęsty jogurt naturalny.
RACUCHY Z TRUSKAWKAMI
Śniadanie Mistrzów #180
Śniadanie Mistrzów #180
Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]
- 1 szklanka mąki
- pół łyżeczki świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 duże jajko
- truskawki (około 10-12 sztuk)
- cukier puder do posypania, opcjonalnie słodka śmietana
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, kilka łyżek mleka. Odstawiamy na 15-20 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy spienione drożdże, pozostałe mleko i jajko. Składniki dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki. Ciasto będzie dość gęste. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie do ciasta dodajemy pokrojone truskawki, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej/masło klarowane), przy pomocy łyżki kładziemy porcje ciasta (warto pomóc sobie drugą łyżką). Smażymy z obu stron na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuchy z truskawkami podajemy posypane cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
7 komentarzy
nie znam osoby, która by ich nie uwielbiała! 🙂
Kocham racuchy 🙂 Ślicznie wyglądają 🙂
Obserwuję i zapraszam do siebie 🙂
http://zmiksowane.blogspot.com/
Śniadanie jak u babci… tak kojarzy mi się z latem! 🙂
Pyycha!
Racuchów w wersji z truskawkami jeszcze nie jadłam, chętnie bym spróbowała. Za placuszkami na proszku do pieczenia nie przepadam, natomiast na drożdżach jak najbardziej lubię.
Uwielbiam takie puchate racuchy!
Babcia takie robiła… wspomnienia z dzieciństwa wracają 🙂