Racuchy z truskawkami

przez Malwina
Racuszki z truskawkami

Racuchy z truskawkami to pomysł na pyszne śniadanie. Ich przygotowanie wymaga więcej czasu aniżeli placuszków na proszku do pieczenia, jednak zdecydowanie warto poczekać troszkę dłużej. Takie grubaśne racuszki to smak dzieciństwa. Obowiązkowo oprószone cukrem pudrem. Jako dodatek do nich możecie podać kwaśną śmietanę lub gęsty jogurt naturalny. 

Racuchy z truskawką

RACUCHY Z TRUSKAWKAMI 
Śniadanie Mistrzów #180


Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 duże jajko
  • truskawki (około 10-12 sztuk)
  • cukier puder do posypania, opcjonalnie słodka śmietana
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, kilka łyżek mleka. Odstawiamy na 15-20 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy spienione drożdże, pozostałe mleko i jajko. Składniki dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki. Ciasto będzie dość gęste. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie do ciasta dodajemy pokrojone truskawki, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej/masło klarowane), przy pomocy łyżki kładziemy porcje ciasta (warto pomóc sobie drugą łyżką). Smażymy z obu stron na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuchy z truskawkami podajemy posypane cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

teenager ;) 20/06/2014 - 8:35 am

nie znam osoby, która by ich nie uwielbiała! 🙂

Odpowiedz
Izkaa 20/06/2014 - 10:18 am

Kocham racuchy 🙂 Ślicznie wyglądają 🙂

Obserwuję i zapraszam do siebie 🙂
http://zmiksowane.blogspot.com/

Odpowiedz
Cytrynka 20/06/2014 - 12:49 pm

Śniadanie jak u babci… tak kojarzy mi się z latem! 🙂

Odpowiedz
Waniliowa Chmurka 20/06/2014 - 6:18 pm

Pyycha!

Odpowiedz
Hania-Kasia 22/06/2014 - 1:58 am

Racuchów w wersji z truskawkami jeszcze nie jadłam, chętnie bym spróbowała. Za placuszkami na proszku do pieczenia nie przepadam, natomiast na drożdżach jak najbardziej lubię.

Odpowiedz
JustInka 23/06/2014 - 12:59 pm

Uwielbiam takie puchate racuchy!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/06/2014 - 7:35 am

Babcia takie robiła… wspomnienia z dzieciństwa wracają 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies