Biszkopt z truskawkami

przez Malwina

Ciasto z truskawkową pianką
Ciasto z truskawkową pianką to dla mnie klasyk, pyszny i jakże prosty w przygotowaniu. Piekę je co roku w czerwcu lub lipcu. Jest lekkie i ideale na cieplejsze dni. Do tego szklanka mrożonej kawy z duuużąąą ilością bitej śmietany i mamy fantastyczny deser lub …mistrzowskie śniadanie dla prawdziwego łakomczucha 🙂

Biszkopt z pianką przepis

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI


Składniki (na tortownicę 20 cm):
[przepis własny]

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 lekko czubate łyżki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 250 g truskawek
  • pianka: 250 g truskawek, 100 ml kremówki 30%, 1 galaretka truskawkowa
Przygotowujemy biszkopt z 3 jajek: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po 1 żółtku za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką, uważając by piana nie opadała. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm (dno formy wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Ciasto studzimy na metalowej kratce. 
Przygotowujemy truskawkową piankę: 250 g truskawek rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Mus przecieramy przez gęste sito. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo mus, mieszamy. Dodajemy zimną i płynną galaretkę, miksujemy do połączenia. Różową masę odkładamy do lodówki do lekkiego stężenia (sprawdzajcie ją co jakiś czas, by nie przegapić odpowiedniego momentu). Oczyszczone truskawki układamy na biszkopcie, zalewamy tężejącą pianką truskawkową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Biszkopt z truskawkową pianką najlepiej przygotować dzień wcześniej i kroić kolejnego dnia. Ciasto przechowujemy w lodówce. 
Ciasto z truskawkową pianką

Czas przygotowania: 40 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Emilia 10/06/2014 - 4:37 pm

Czyli już wiem co jutro zrobię na deser z truskawek. Dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz
Magda C. 10/06/2014 - 7:02 pm

Najlepsze takie ciasto, mniam! 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 10/06/2014 - 7:48 pm

wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Krzepa 10/06/2014 - 10:09 pm

mniam, mniam:) też je lubię

Odpowiedz
teenager ;) 11/06/2014 - 3:55 am

czasem te najprostsze ciasta dają najwięcej radochy i najlepiej smakują 🙂 świetne!

Odpowiedz
gin 11/06/2014 - 9:25 pm

Takie śniadanie to czysta rozpusta. Ale jaka przyjemna… 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2014 - 10:32 am

Ciasto biszkoptowe kojarzą mi się z dzieciństwem. Nasze mamy robiły takie ciasta z truskawkami najczęściej…Wyszło Ci przepięknie, a ten widelczyk niebieski jest super!

Odpowiedz
JustInka 16/06/2014 - 12:11 pm

Wygląda fantastycznie! Idealnie na letnie popołudnia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/06/2015 - 7:09 pm

Czy na piance po całkowitym stężeniu można polać galaretkę?

Odpowiedz
Malwina 11/06/2015 - 7:25 pm

Oczywiście, że tak.

Odpowiedz
Natalia 08/06/2023 - 6:07 pm

Czy biszkopt wyjdzie na mące pszennej pełnoziarnistej 1850 ?

Odpowiedz
Malwina 02/07/2023 - 12:43 pm

Może być troszkę zbyt ciężka.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies