Kruche ciasto, truskawki i budyń. To połączenie skradnie serce każdemu łakomczuchowi. Koniecznie upieczcie sobie takie ciasto, póki trwa sezon na truskawki. Przygotowałam dla Was jeszcze kilka wypieków i deserów z dodatkiem truskawek. Wkrótce na blogu pojawi się m.in. przepis na czekoladowy tort, ciasto ucierane i eton mess.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM
Składniki (na tortownicę 20 cm):
[przepis własny]
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g ziemnego masła
- 2 nieduże jajka
- około 250-300 g truskawek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem
- 400 ml mleka
- kasza manna
Przygotowujemy ciasto kruche: mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Wbijamy jajka, wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na dwie części (w proporcji 2:1). Mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je ciastem. Tortownicę wkładamy do lodówki na około godzinę.
Pieczenie ciasta: Wyjmujemy tortownicę z lodówki. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy budyń (w 400 ml mleka). Ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy lekko kaszą manną, wykładamy budyń (budyń może być gorący), truskawki. Na owoce ścieramy ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach tarki). Pieczemy dalej przez 30 minut. Upieczone ciasto z truskawkami studzimy na metalowej kratce.
Czas przygotowania: 50 minut.
10 komentarzy
Nigdy nie zdążę się nacieszyć truskawkami… A tak je lubię 🙂
To ciacho wygląda niezwykle kusząco 🙂 Czekam na kolejne propozycje 🙂
Uwielbiam ten truskawkowy czas i takie wypieki 🙂 Pycha!
Właśnie siedzi w piekarniku! Miałam tylko dwa jajka, więc jak znalazł.
Widzę, że działasz w ekspresowym tempie 🙂
Hmm… Upiekło się pięknie, niestety smak mnie trochę rozczarował – jakby mu czegoś brakowało… Jakiegoś charakteru. Natomiast spód sobie zapamiętam i być może wykorzystam przy jakimś innym przepisie. Dodałam jeszcze ok. garstki mąki, bo było za rzadkie.
Musi być przepyszne :>
Mniam, cudownie wygląda!
No ja nie mogę! Kolejne ciasto! I jakie piękne!
Uwielbiam ciasta z budyniem. U mnie już wkrótce 2 przepisy na podobne twory 🙂 Tylko z rabarbarem 🙂
Robiłam je na Dzień Ojca i sprawdziło się świetnie. Teraz w planach wersja z czarną porzeczką 😉