Ciasto z truskawkami i budyniem

przez Malwina
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

Kruche ciasto, truskawki i budyń. To połączenie skradnie serce każdemu łakomczuchowi. Koniecznie upieczcie sobie takie ciasto, póki trwa sezon na truskawki. Przygotowałam dla Was jeszcze kilka wypieków i deserów z dodatkiem truskawek. Wkrótce na blogu pojawi się m.in. przepis na czekoladowy tort, ciasto ucierane i eton mess. 

Placek z truskawkami i budyniem.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM


Składniki (na tortownicę 20 cm):
[przepis własny]

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g ziemnego masła
  • 2 nieduże jajka
  • około 250-300 g truskawek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem
  • 400 ml mleka
  • kasza manna
Przygotowujemy ciasto kruche: mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Wbijamy jajka, wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na dwie części (w proporcji 2:1). Mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je ciastem. Tortownicę wkładamy do lodówki na około godzinę.

Pieczenie ciasta: Wyjmujemy tortownicę z lodówki. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy budyń (w 400 ml mleka). Ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy lekko kaszą manną, wykładamy budyń (budyń może być gorący), truskawki. Na owoce ścieramy ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach tarki). Pieczemy dalej przez 30 minut.  Upieczone ciasto z truskawkami studzimy na metalowej kratce.
Ciasto z truskawkami i budyniem przepis

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

Czas przygotowania: 50 minut.

10 komentarzy
1

Podobne posty:

10 komentarzy

gin 14/06/2014 - 5:19 pm

Nigdy nie zdążę się nacieszyć truskawkami… A tak je lubię 🙂
To ciacho wygląda niezwykle kusząco 🙂 Czekam na kolejne propozycje 🙂

Odpowiedz
Kamila 14/06/2014 - 6:14 pm

Uwielbiam ten truskawkowy czas i takie wypieki 🙂 Pycha!

Odpowiedz
Pol Schland 14/06/2014 - 8:58 pm

Właśnie siedzi w piekarniku! Miałam tylko dwa jajka, więc jak znalazł.

Odpowiedz
Malwina 15/06/2014 - 6:39 am

Widzę, że działasz w ekspresowym tempie 🙂

Odpowiedz
Pol Schland 15/06/2014 - 7:35 pm

Hmm… Upiekło się pięknie, niestety smak mnie trochę rozczarował – jakby mu czegoś brakowało… Jakiegoś charakteru. Natomiast spód sobie zapamiętam i być może wykorzystam przy jakimś innym przepisie. Dodałam jeszcze ok. garstki mąki, bo było za rzadkie.

Odpowiedz
Kamciss 15/06/2014 - 4:59 am

Musi być przepyszne :>

Odpowiedz
Magda C. 15/06/2014 - 10:23 am

Mniam, cudownie wygląda!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/06/2014 - 3:55 pm

No ja nie mogę! Kolejne ciasto! I jakie piękne!

Odpowiedz
JustInka 16/06/2014 - 11:55 am

Uwielbiam ciasta z budyniem. U mnie już wkrótce 2 przepisy na podobne twory 🙂 Tylko z rabarbarem 🙂

Odpowiedz
Magducha Err 23/06/2014 - 8:34 pm

Robiłam je na Dzień Ojca i sprawdziło się świetnie. Teraz w planach wersja z czarną porzeczką 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies