Menemen to popularna w Turcji potrawa na bazie pomidorów, papryki i jajek. Tradycyjnie przygotowuje się ją w postaci pomidorowej jajecznicy. Razem z Emilią postanowiłyśmy przygotować manemen w troszkę innej postaci, bo z całymi jajkami. W takiej formie potrawa przypomina tunezyjską shakshoukę. Takie śniadanie polecam Wam szczególnie latem, gdy pomidory są najsmaczniejsze. Poza sezonem możecie wykorzystać pomidory w puszki.
MENEMEN
(TURCJA)
Śniadanie Mistrzów #182
Śniadanie Mistrzów #182
Składniki (na 1 porcję):
- 1 cebula, posiekana
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- pół czerwonej lub zielonej papryki, pokrojonej w podłużne paski
- 300 g pomidorów, sparzonych i obranych
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki do posypania
- do podania: świeże pieczywo
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i chili, smażymy 3 minuty. Dodajemy słodką paprykę, smażymy 3 minuty. Dokładamy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. W razie potrzeby odparowujemy nadmiar wody. Zawartość patelni przekładamy do naczynia do zapiekania, w sosie robimy dwa wgłębienia wbijamy jajka, oprószamy je solą. Pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż białko się zetnie. Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Oczywiście potrawę możecie w całości przygotować na patelni. Robimy dwa wgłębienia w sosie, wbijamy jajka i smażymy pod przykryciem przez kilka minut, aż białko się zetnie.
Czas przygotowania: 20 minut.
Menemen w wykonaniu czytelników:
7 komentarzy
Idę zrobić takie śniadanie:-)
Bardzo ładnie wygląda to tureckie danie, najsmaczniej wyglądają jajka 🙂
przepysznie – w następną niedzielę koniecznie muszę wypróbować 🙂
Świetnie są takie śniadania, przede wszystkim dają dużego kopa energii: ))
pysznie wyglądają te jajka:)
O matko. Ale smacznie! A ja na jajecznym odwyku!
Przepyszne! Te jajka kuszą!