Jajka zapiekane z pomidorami i papryką

przez Malwina
Jajka pieczone z pomidorami

Menemen to popularna w Turcji potrawa na bazie pomidorów, papryki i jajek. Tradycyjnie przygotowuje się ją w postaci pomidorowej jajecznicy. Razem z Emilią postanowiłyśmy przygotować manemen w troszkę innej postaci, bo z całymi jajkami. W takiej formie potrawa przypomina tunezyjską shakshoukę. Takie śniadanie polecam Wam szczególnie latem, gdy pomidory są najsmaczniejsze. Poza sezonem możecie wykorzystać pomidory w puszki.
Zapiekane jajka z pomidorami


MENEMEN
(TURCJA)
Śniadanie Mistrzów #182

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 cebula, posiekana
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • pół czerwonej lub zielonej papryki, pokrojonej w podłużne paski
  • 300 g pomidorów, sparzonych i obranych
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki do posypania
  • do podania: świeże pieczywo
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i chili, smażymy 3 minuty. Dodajemy słodką paprykę, smażymy 3 minuty. Dokładamy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. W razie potrzeby odparowujemy nadmiar wody. Zawartość patelni przekładamy do naczynia do zapiekania, w sosie robimy dwa wgłębienia wbijamy jajka, oprószamy je solą. Pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż białko się zetnie. Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki. 
Oczywiście potrawę możecie w całości przygotować na patelni. Robimy dwa wgłębienia w sosie, wbijamy jajka i smażymy pod przykryciem przez kilka minut, aż białko się zetnie. 

Czas przygotowania: 20 minut.

Menemen w wykonaniu czytelników:

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Marzena 22/06/2014 - 8:03 am

Idę zrobić takie śniadanie:-)

Odpowiedz
Izkaa 22/06/2014 - 10:47 am

Bardzo ładnie wygląda to tureckie danie, najsmaczniej wyglądają jajka 🙂

Odpowiedz
uwielbiamy 22/06/2014 - 3:39 pm

przepysznie – w następną niedzielę koniecznie muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
Angie 22/06/2014 - 6:01 pm

Świetnie są takie śniadania, przede wszystkim dają dużego kopa energii: ))

Odpowiedz
Krzepa 22/06/2014 - 6:54 pm

pysznie wyglądają te jajka:)

Odpowiedz
JustInka 23/06/2014 - 12:51 pm

O matko. Ale smacznie! A ja na jajecznym odwyku!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/06/2014 - 7:38 am

Przepyszne! Te jajka kuszą!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies