Tort czekoladowy z truskawkami

przez Malwina

Tort z truskawkami i kremem

Tort czekoladowy z truskawkami miałam w planach już od kilku miesięcy. Urodziny Połówka były idealną okazją do przygotowania go. Ciasto jest mocno czekoladowe, dość wilgotne, nie ma więc potrzeby nasączania go. Do tego lekki krem na bazie mascarpone i kremówki z aromatem wanilii. Całość wieńczą pyszne i słodkie truskawki. Tort jest jeszcze smaczniejszy kolejnego dnia. 

Tort czekoladowy z owocami

TORT CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI

Składniki (na tortownicę 20 cm):
[przepis własny]

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • krem: 250 g mascarpone, 200 ml kremówki, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • około 400 g truskawek, umytych, osuszonych i pozbawionych szypułek
Przygotowujemy ciasto czekoladowe: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i cukier. Masę lekko studzimy. Do masy czekoladowej wbijamy po 1 jajku, miksując za każdym razem do połączenia składników. dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, miksujemy. Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy przez około 35 minut w temp. 180 stopni lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyciągnięciu. Ciasto studzimy na metalowej kratce. 
Przygotowujemy krem z mascarpone: Kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej misce krótko miksujemy mascarpone z cukrem i ekstraktem. Do serka dodajemy kremówkę, miksujemy krótko do połączenia. Krem odstawiamy do lodówki. 
Złożenie tortu: Ciasto kroimy ostrym nożem na pół. Dolny blat smarujemy połową kremu, układamy pokrojone truskawki. Przykrywamy górnym blatem. Dekorujemy truskawkami. Tort chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Czekoladowy tort z truskawkami przepis

Czas przygotowania: 1 godzina.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

RedHead 21/06/2014 - 4:06 pm

Pięknie się prezentuje.Czekolada i truskawki to połączenie idealne 🙂

Odpowiedz
Paulina Urbańczyk 21/06/2014 - 5:17 pm

Wow ! Boski tort 🙂 !

Odpowiedz
Cytrynka 21/06/2014 - 5:40 pm

Wygląda fenomenalnie! Problem w tym, że jeśli smakuje tak, jak wygląda, to nie doczeka tego drugiego, lepszego dnia 😀

Odpowiedz
Pola A 21/06/2014 - 7:05 pm

nigdy nie robiłam tortu, ale chyba się skuszę – ten wygląda genialnie!! 🙂

Odpowiedz
gin 21/06/2014 - 7:44 pm

Idealny 🙂

Odpowiedz
JustInka 23/06/2014 - 12:56 pm

Idealny mariaż! Truskawki i czekoladowe ciasto a do tego taaaki pyszny krem!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/06/2014 - 7:37 am

Boski jest!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies