Nadmiar ugotowanego makaronu można w smaczny sposób wykorzystać przygotowując sałatki na jego bazie. Takie sałatki z powodzeniem możecie zapakować do Waszego lunchboxu i zjeść ze smakiem w szkole lub pracy. Ta, którą dziś Wam prezentuję, wpadła mi w oko ponad rok temu w trakcie przeglądania jednej z książek autorstwa Gino D’Acampo.
Sałatka jest bardzo minimalistyczna pod względem użytych składników i to właśnie w tym minimalizmie tkwi jej urok. Zapewne każdy z Was, kto tylko miał okazję próbować połączenia sera gorgonzola i orzechów włoskich wie, że to duet niezwykle udany. Gino swoją sałatkę wzbogacił także o dodatek rukoli i to moim zdaniem był strzał w dziesiątkę. Jej lekko gorzkawy i wyrazisty smak fajnie współgra z pozostałymi składnikami. Całość otula dressing na bazie oliwy i octu balsamicznego. Polecam wszystkim miłośnikom serów pleśniowych.
Sałatka jest bardzo minimalistyczna pod względem użytych składników i to właśnie w tym minimalizmie tkwi jej urok. Zapewne każdy z Was, kto tylko miał okazję próbować połączenia sera gorgonzola i orzechów włoskich wie, że to duet niezwykle udany. Gino swoją sałatkę wzbogacił także o dodatek rukoli i to moim zdaniem był strzał w dziesiątkę. Jej lekko gorzkawy i wyrazisty smak fajnie współgra z pozostałymi składnikami. Całość otula dressing na bazie oliwy i octu balsamicznego. Polecam wszystkim miłośnikom serów pleśniowych.
SAŁATKA Z GORGONZOLĄ I MAKARONEM
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu
- spora garść rukoli
- 100 g sera gorgonzola
- kilkanaście orzechów włoskich
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Studzimy. Osączony makaron przekładamy do miski, dodajemy rukolę, orzechy, pokruszony ser. Całość polewamy oliwą i octem balsamicznym, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Nakładamy na dwa talerze i podajemy.
Czas przygotowania: 15 minut.
6 komentarzy
Ale ja kocham takie sałatki! Gorgonzola i orzechy smakują razem wybornie 🙂
Super sałatka 🙂
rukola i orzechy na pewno mocno podbijają smak tej sałatki 🙂
Spotkało się doborowe towarzystwo w tej sałatce 🙂
Moja mama zawsze mi powtarzała, że to jakość jest ważna, nie ilość. Są sałatki ( i nie tylko) w których jest ogrom składników,a efekt bywa średni. Są też dania, w których mamy po dosłownie kilka składników a efekt jest fenomenalny. Twoja prezentuje się wspaniale. To absolutnie moje smaki.
Prostota górą:) …. bardzo apetyczna sałatka:)