Placki z brokuła

przez Malwina
Placki brokułowe
Placki z brokuła
Lekko pożółknięty brokuł nie będzie się już tak ładnie prezentował w sałatce. Można go jednak wykorzystać w inny sposób, np. tak jak ja, przygotować placki na jego bazie. Do placków można użyć zarówno różyczek, jak i łodyżek. To fajny sposób na zagospodarowanie szczególnie tych drugich, które dość często wiele osób po prostu wyrzuca. Nie róbcie jednak tego, jeśli nie macie czasu przerobić ich na zupę, to w prosty i szybki sposób wyczarujecie z nich placuszki.
Placuszki z brokuła możecie podać na śniadanie lub lekki obiad. Ja zazwyczaj serwuję je z sosem czosnkowym, który fajnie komponuje się z brokułem. Jeśli jednak macie w planach spotkanie z szefem lub klientem,  podajcie je z mniej aromatycznym dipem, np. jogurtowym.
Placki brokułowe

 

PLACKI Z BROKUŁA
Śniadanie Mistrzów #236


Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego al dente brokuła (brokuła gotuję zawsze na parze)
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
  • pół papryczki chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 mały ząbek czosnku lub pół średniego, posiekany
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki (u mnie pszenna razowa)
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuła siekamy na mniejsze kawałki. Możecie wykorzystać zarówno różyczki, jak i łodyżki brokuła. Do brokuła dodajemy chili, czosnek i dymkę. W osobnym naczyniu mieszamy jajko z mąką i wodą. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz słodką paprykę w proszku. Mieszamy dokładnie do połączenia. ciasto dodajemy do brokuła, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię i rozpłaszczamy spodem łyżki formując placki. Smażymy z obu stron na rumiano. Przed odwróceniem na drugą stronę placek musi być ładnie zrumieniony, w przeciwnym razie może się rozpadać. Placuszki podajemy z dodatkiem ulubionego dipu, np. czosnkowego. 

Czas przygotowania: 30 minut.

13 komentarzy
1

Podobne posty:

13 komentarzy

Magdalena Kuchaja 25/10/2014 - 8:01 am

wyglądają smakowicie!

Odpowiedz
Aneta Marcol 25/10/2014 - 9:45 am

Uwielbiam wszelkiego rodzaju warzywne placuszki i bardzo chętnie wykorzystam Twój przepis!

Odpowiedz
Magda Lena 25/10/2014 - 9:54 am

Jadłam placki z ziemniaków, z cukinii, ale brokułowych jeszcze nie próbowałam. Czas to zmienić! Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 25/10/2014 - 12:56 pm

Bardzo fajne placki 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 25/10/2014 - 3:18 pm

Smacznie i świetnie wygląda! 🙂

Odpowiedz
Dietetyk Blog 26/10/2014 - 6:03 am

Przepięknie wygląda. Z chęcią bym spróbowała.
Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/10/2014 - 6:52 am

Różne placki jadłam, ale z brokuła – nigdy. Niezły pomył;p
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Aga 27/10/2014 - 9:50 am

Jak zawsze smacznie 🙂
Pozdrawiam, Gula

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/10/2014 - 8:34 am

Smaczne placuszki i dobry pomysł na brokuła 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 28/10/2014 - 9:09 am

No właśnie, dużo osób wyrzuca łodygę brokuła, a ona przecież jest jadalna i do tego smaczna (według mnie smakuje trochę jak kalarepa). Fajnie, że poddałaś pomysł jak ją wykorzystać. Wiesz dobrze, że jestem fanką Twoich wytrawnych placuszków 🙂

Odpowiedz
JustInka 28/10/2014 - 12:00 pm

Wiesz, super pomysł. Mnie i moim chłopakom brokułowa sie już przejadła. Może więc pora na coś takiego 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/04/2015 - 10:03 am

Świetne są te placki. Zrobiłam dzisiaj i na pewno jeszcze je powtórzę. Zamiast papryczki dałam przyprawę chili, a dymkę zastąpiłam kawałkiem zwykłej białej cebuli, ale i tak były pyszne. Z jogurtem naturalnym wymieszanym z czosnkiem, pieprzem i solą smakują fantastycznie 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 26/01/2019 - 3:43 pm

Dzis zrobilam placki.Sa naprawde pyszne, usmazyly sie bez problemu.Polecam !!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies