Placki z brokuła |
Lekko pożółknięty brokuł nie będzie się już tak ładnie prezentował w sałatce. Można go jednak wykorzystać w inny sposób, np. tak jak ja, przygotować placki na jego bazie. Do placków można użyć zarówno różyczek, jak i łodyżek. To fajny sposób na zagospodarowanie szczególnie tych drugich, które dość często wiele osób po prostu wyrzuca. Nie róbcie jednak tego, jeśli nie macie czasu przerobić ich na zupę, to w prosty i szybki sposób wyczarujecie z nich placuszki.
Placuszki z brokuła możecie podać na śniadanie lub lekki obiad. Ja zazwyczaj serwuję je z sosem czosnkowym, który fajnie komponuje się z brokułem. Jeśli jednak macie w planach spotkanie z szefem lub klientem, podajcie je z mniej aromatycznym dipem, np. jogurtowym.
PLACKI Z BROKUŁA
Śniadanie Mistrzów #236
Śniadanie Mistrzów #236
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego al dente brokuła (brokuła gotuję zawsze na parze)
- 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
- pół papryczki chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 1 mały ząbek czosnku lub pół średniego, posiekany
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 jajko
- pół szklanki mąki (u mnie pszenna razowa)
- 1/4 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuła siekamy na mniejsze kawałki. Możecie wykorzystać zarówno różyczki, jak i łodyżki brokuła. Do brokuła dodajemy chili, czosnek i dymkę. W osobnym naczyniu mieszamy jajko z mąką i wodą. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz słodką paprykę w proszku. Mieszamy dokładnie do połączenia. ciasto dodajemy do brokuła, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię i rozpłaszczamy spodem łyżki formując placki. Smażymy z obu stron na rumiano. Przed odwróceniem na drugą stronę placek musi być ładnie zrumieniony, w przeciwnym razie może się rozpadać. Placuszki podajemy z dodatkiem ulubionego dipu, np. czosnkowego.
Czas przygotowania: 30 minut.
13 komentarzy
wyglądają smakowicie!
Uwielbiam wszelkiego rodzaju warzywne placuszki i bardzo chętnie wykorzystam Twój przepis!
Jadłam placki z ziemniaków, z cukinii, ale brokułowych jeszcze nie próbowałam. Czas to zmienić! Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Bardzo fajne placki 🙂
Smacznie i świetnie wygląda! 🙂
Przepięknie wygląda. Z chęcią bym spróbowała.
Pozdrowienia 🙂
Różne placki jadłam, ale z brokuła – nigdy. Niezły pomył;p
pozdrawiam
Marta
Jak zawsze smacznie 🙂
Pozdrawiam, Gula
Smaczne placuszki i dobry pomysł na brokuła 🙂
No właśnie, dużo osób wyrzuca łodygę brokuła, a ona przecież jest jadalna i do tego smaczna (według mnie smakuje trochę jak kalarepa). Fajnie, że poddałaś pomysł jak ją wykorzystać. Wiesz dobrze, że jestem fanką Twoich wytrawnych placuszków 🙂
Wiesz, super pomysł. Mnie i moim chłopakom brokułowa sie już przejadła. Może więc pora na coś takiego 🙂
Świetne są te placki. Zrobiłam dzisiaj i na pewno jeszcze je powtórzę. Zamiast papryczki dałam przyprawę chili, a dymkę zastąpiłam kawałkiem zwykłej białej cebuli, ale i tak były pyszne. Z jogurtem naturalnym wymieszanym z czosnkiem, pieprzem i solą smakują fantastycznie 🙂
Dzis zrobilam placki.Sa naprawde pyszne, usmazyly sie bez problemu.Polecam !!