Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka |
Sałatki na bazie kaszy czy ryżu bardzo fajnie sprawdzają się jako posiłek do pracy lub na uczelnię. Zresztą Wam chyba o tym pisać nie muszę. Jeśli pokombinujemy z dodatkami, to każdego dnia będziemy mogli zajadać się innym smacznym zestawem sałatkowym. Dodatkowym plusem takich dań jest szybkość ich przygotowania. Wystarczy, że raz na 2-3 dni ugotujemy większą ilość ulubionej kaszy (lub kilka rodzajów) i taką bazę będziemy przechowywać w lodówce. Później wystarczy odmierzyć określoną porcję i dodać ulubione składniki, które akurat mamy pod ręką.
Tym razem do przygotowania sałatki wykorzystałam niepaloną kaszę gryczaną. Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz miałam z nią styczność dopiero w ubiegłym roku. Na sklepowych półkach zazwyczaj króluje palona kasza gryczana, a jej biała koleżanka jest dość trudno dostępna. Ja najczęściej kupuję ją w osiedlowym warzywniaku.
A z czym zestawiłam rzeczoną kaszę? Odsyłam Was do przepisu i mam nadzieję, że i Wy wkrótce zapakujecie do swojego lunchboxu taką oto sałatkę.
SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I TUŃCZYKA
Składniki (na 2 porcje):
- pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej (suche ziarno)
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g po odsączeniu)
- 1 pomidor lub kilka koktajlowych
- 1/4 czerwonej papryki
- kilka czarnych oliwek, pokrojonych
- dressing: 1-2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (ja lekko ją podprażam w suchym rondlu, następnie na pół szklanki kaszy wlewam szklankę gorącej wody i dodaję szczyptę soli. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Kolejno ugotowaną kaszę spulchniam widelcem). Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulkę drobno siekamy. Do kaszy dodajemy cebulę, natkę, białą fasolę, odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka, pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę oraz przekrojone na pół oliwki. Składniki dressingu łączymy ze sobą w małym słoiczku. Sałatkę polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Sałatkę z tuńczykiem i kaszą gryczaną można przechowywać do 2 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Czas przygotowania: 20 minut.
7 komentarzy
Smacznie ta salatka wyglada 🙂 Przypuszczam,ze jeszcze lepiej smakuje, bo ma same pyszne skladniki!
Pychotka 😉
Wygladzia smakowicie. Musze sobie zapisac przepisik i ja zrobić tylko z mała modyfikacja bo nie jem tunczyka.
Świetnie trafiłam, właśnie zastanawiałam się co oprócz tuńczyka dodać do sałatki;)
Fajny przepis, przyda się na pewno. O ile zawsze wiem co zrobić z ryżem czy makaronem, który został niedojedzony po obiedzie, to na kaszę gryczaną nie miałam pomysłu, a jedzenia z zasady nie wyrzucam.- Daria
Zrobiłam – zamiast białej fasoli dodałam ciecierzycę (akurat miałam ugotowaną) i pychota. Dziękujemy za pomysły!
Świetna sałatka. Cudowne zdjęcia!