Placuszki z mąki gryczanej (na słodko) |
Czy w Waszych kuchennych szafkach zalega mąka gryczana? Jeśli tak, to czas najwyższy ją wyciągnąć i przygotować sobie smaczne placuszki gryczane. Małe, okrąglutkie naleśniczki o lekko orzechowym posmaku z pewnością wprawią Was w dobry humor.Na szczęście obecnie o zakup mąki gryczanej nie trudno. Znajdziecie ją na marketowych półkach, w sklepach ze zdrową żywnością, a być może i w osiedlowym spożywczaku (ja ją kupuję we Fresh Markecie, który mam tuż obok domu). Częstujcie się przepisem 🙂
PLACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ
(NA SŁODKO)
Śniadanie Mistrzów #261
Śniadanie Mistrzów #261
Składniki (na około 10 małych placuszków):
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- 1-2 łyżki cukru (lub ksylitolu, erytrolu)
- 1 jajko
- pół szklanki mleka (można użyć mleka roślinnego, np. sojowego, ryżowego, kokosowego)
Do podania: ulubione dodatki: świeże owoce, jogurt, mascarpone, bita śmietana, sos owocowy, polewa czekoladowa, konfitura itp.
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy, cukier lub erytrol/ksylitol, proszek do pieczenia, jajko i mleko. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelni do naleśników przy pomocy pędzelka silikonowego rozprowadzamy niewielką ilość oleju. Patelnię nagrzewamy, łyżką wylewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Odkładamy na papierowy ręcznik. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z jogurtem naturalnym, owocami i frużeliną wiśniową.Uwagi:
– orzechy laskowe możecie podmienić na inne, np. włoskie lub migdały, ewentualnie zupełnie pominąć ten dodatek
– ciasto należy smażyć od razu po przygotowaniu
– placuszki na mące gryczanej są najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu
Placuszki z mąki gryczanej (na słodko) |
Czas przygotowania: 15 minut.
15 komentarzy
szczególnie pyszny był zapewne ten dodatek mielonych orzechów, który nadawał pewnie wyjątkowego posmaku 🙂
Uwielbiam placki z mąki gryczanej, a najbardziej właśnie takie z mielonymi orzechami laskowymi – uważam, że jest to połączenie idealne :):) A jak mi się skończy mąka to mielę gryczane płatki lub otręby w młynku i mam awaryjną porcję mąki 😉
Twoje placki wyglądają cudownie 🙂
robiłam kiedyś podobne placuszki gryczane – pyszne 🙂 nie mogę się doczekać sezonu na truskawki, maliny i rabarbar – już sobie wyobrażam to połączenie, dla mnie idealne 🙂
NIe robiłam nigdy z mąki gryczanej 🙂 a wyglądają przepysznie 🙂
Zapraszam u mnie na blogu konkurs. DO wygrania fajne kosmetyki 🙂
http://hosteska.blogspot.com/
Truskawki, borówki i cudne placuszki …. śniadanie Mistrza dosłownie:)
Śliczne, okrągłe placuszki z pysznymi dodatkami 🙂
Aż żałuję, że nigdy nie robiłam takich gryczanych placuszków 🙂
Wyglądają idealnie 🙂
Kiedyś jadłam takie placuszki, ale w wersji na słono – z łososiem. Ale wersja na słodko czemu nie? 🙂 Fajny pomysł z dodatkiem orzechów. A mąki gryczanej zwykle używam jako dodatek do innej mąki.
Akurat kupilam ostatnio mąke gryczaną i nie miałam jeszcze okazji jej wykorzystać. Więc placki zrobiłam dziś na śniadanie – posłodzone ksylitolem; mąki orzechowej nie miałam, więc zmieliłam laskowe+nerkowca. PYCHA. Dziękuję bardzo za kolejny świetny pomysł na zdrowe , a zarazem pyszne śniadanie. Pozdrawiam!
Cudne są te placuszki i bardzo podoba mi się sposób podania. Choć nie kupuję zimą truskawek, to muszę przyznać, że cieszą oko 🙂
Rewelacyjne! Dodałam pół banana do ciasta i wyszły przepyszne. Podane z kremem daktylowo-bananowym niemowicie smaczne. Przepis godny polecenia
Super. Dodalam orzechy wloskie. No rewelacja, szybko się robi i ładnie się smażą. Polecam
Ja przygotowalam wersję z migdałami i wiórkami kokosowymi ! Również pyszna 🙂
Właśnie zjadłam ,zamiast orzechów laskowych dałam orzechy włoskie.Dżem ze świeżych truskawek na placuszki .To moje pierwsze placki z mąki gryczanej Pyszne od dziś tylko takie placuszki 🙂
Różne placuszki robiłam i robię ale na poprawę stanu zdrowia zmiana na niski indeks Glikemiczny. Są pyszne z musem z brzoskwini 🙂
Pozdrawiam Krysia