Wytrawne placuszki z twarożkiem |
Pamiętacie urocze arabskie placuszki katayef? Te fikuśne naleśniki nadziewa się słodkimi dodatkami i podaje najczęściej w ramach deseru. Ostatnio wpadłam na troszkę inny pomysł i zrobiłam je w wersji wytrawnej. W ten sposób powstało niebanalne śniadanie w wiosennym klimacie.
Oczywiście zamiast twarożku do środka placuszków możecie nałożyć inne dodatki, choćby ulubioną pastę kanapkową. Myślę, że placuszki w takim wydaniu przypadną do gustu szczególnie najmłodszym.
WYTRAWNE PLACUSZKI Z TWAROŻKIEM WIOSENNYM
Śniadanie Mistrzów #266
Z naleśnikiem dookoła świata #28
Z naleśnikiem dookoła świata #28
Składniki (na około 16 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- nadzienie: 200 g twarogu w kostce, kilka rzodkiewek, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku, kilka łyżek kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i łączymy całość przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na 15-20 minut.
Patelnię do naleśników smarujemy olejem. Na rozgrzaną patelnię wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z jednej strony, aż wierz pokryją bąbelki. Kiedy wierzch placuszków będzie suchy, zdejmujemy je na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Placuszki sklejamy z jednej strony (dociskając brzegi palcami). Najlepiej robić to, gdy placuszki są jeszcze ciepłe.
Przygotowujemy nadzienie: twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekane rzodkiewki, szczypiorek, koperek, sól oraz pieprz do smaku. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Placuszki nadziewamy twarożkiem i podajemy.
Uwagi:
– do farszu możecie dodać pół drobno posiekanego ząbka czosnku (jeśli lubicie)
– w wersji odchudzonej zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego
Wytrawne placuszki z twarożkiem |
Czas przygotowania: 30 minut.
12 komentarzy
Pyszne placuszki 🙂
Wygląda smacznie 🙂
Wyglądają bardzo ciekawie i pysznie, ale ja to bym chyba wolała je zjeść z tym twarożkiem w wersji słodkiej, np. z syropem klonowym, orzechami i rodzynkami 🙂 Ale myślę, że zrobię podobne jak tylko szczypiorek mi urośnie w większych ilościach, bo póki co, jak urwę 2 łodygi (na szczęście są grube) to już widać znaczne zubożenie "uprawy" 😛 No i nie mogę się doczekać sezonu na rzodkiewki 😉
Super pomysł! Na nadzienie w wersji twarożku do placków jeszcze nie wpadłam, na pewno go wkrótce wypróbuję 🙂
Jak zwykle u Ciebie sacznie, zdrowo i kolorowo. Wiesz, że wszelkie placuszko naleśnikowe akcje są bardzo podmoje kubki smakowe.
Fenomenalne śniadanie Malwi ….
robię takie dziurkowane placki z maki gryczanej , jajka i mleka a nadziewam je twarogiem wymieszanym z awokado albo ricottą z ziołami….ale zasadzam się na tę wersję słodką z borówkami. Myślę, że moi Chłopcy będą zachwyceni
dobrze zrozumiałam ze smażymy tylko z jednej strony?
Tak, smażymy tylko z jednej strony.
Zrobione :)Proste, smaczne i zaskoczone miny domowników przy śniadaniu bezcenne.
Czy placki wyjdą z mąki pszennej pełnoziarnistej 1850 ?
Będą dość suche i sztywne. Lepiej przygotować je z mąki owsianej lub orkiszowej jasnej.