Placuszki z nocnej owsianki

przez Malwina
Placuszki na płatkach owsianych
Placuszki z nocnej owsianki

 

Nocna owsianka to pomysł na ekspresowe śniadanie w ciepły dzień. Jeśli za oknem robi się chłodniej, wówczas możecie w prosty sposób przygotować na jej bazie placuszki. Wystarczy dodać kilka składników, wymieszać i usmażyć na patelni. Takie placuszki są delikatne i dość pożywne. Najlepiej podawać je z dodatkiem ulubionego dżemu lub sezonowych owoców.
Placki na owsiance

 

PLACUSZKI Z NOCNEJ OWSIANKI
Śniadanie Mistrzów #219

Składniki (na około 10 sztuk):

  • pół szklanki płatków owsianych niebłyskawicznych
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki mąki pszennej (lub pszennej razowej, owsianej)
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • do podania: ulubiony dżem lub konfitura, serek mascarpone lub jogurt
Przygotowanie:
Płatki zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do lodówki na całą noc (ja zawsze robię to w słoiku). Rano w misce umieszczamy nocną owsiankę, jogurt, jajko, mąkę i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Do ciasta możecie dodać ulubione bakalie, np. rodzynki, suszoną żurawinę i in. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z dodatkiem ulubionego dżemu, jogurtu lub serka mascarpone.

Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Magdalena Kuchaja 27/09/2014 - 8:33 am

placuszki jak marzenie 🙂

Odpowiedz
RedHead 27/09/2014 - 9:07 am

Nawet by mi taki pomysł nie przyszedł do głowy. Cudnie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Elena Monin 27/09/2014 - 11:17 am

Takie proste, a pewnie pychota !:)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 27/09/2014 - 5:56 pm

Bardzo sprytny pomysł, a placuszki prezentują się bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
Kamciss 27/09/2014 - 8:51 pm

Ciekawa opcja :>

Odpowiedz
Magda C. 28/09/2014 - 9:01 am

Bardzo fajny pomysł!

Odpowiedz
JustInka 08/10/2014 - 8:42 am

proste i smaczne 🙂 Nigdy bym na to nie wpadła!

Odpowiedz
Puszek 13/10/2014 - 7:24 pm

Super śniadanie ,wszystkie składniki przygotowałam wieczorem -rano tylko zmieszałam i za 10 min były na stole Odpowoednia dawka glukozy na dobry poczatek dnia

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/10/2014 - 9:14 am

Ale śniadanie! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies