Placuszki z nocnej owsianki |
Nocna owsianka to pomysł na ekspresowe śniadanie w ciepły dzień. Jeśli za oknem robi się chłodniej, wówczas możecie w prosty sposób przygotować na jej bazie placuszki. Wystarczy dodać kilka składników, wymieszać i usmażyć na patelni. Takie placuszki są delikatne i dość pożywne. Najlepiej podawać je z dodatkiem ulubionego dżemu lub sezonowych owoców.
PLACUSZKI Z NOCNEJ OWSIANKI
Śniadanie Mistrzów #219
Śniadanie Mistrzów #219
Składniki (na około 10 sztuk):
- pół szklanki płatków owsianych niebłyskawicznych
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki mąki pszennej (lub pszennej razowej, owsianej)
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1-2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- do podania: ulubiony dżem lub konfitura, serek mascarpone lub jogurt
Przygotowanie:
Płatki zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do lodówki na całą noc (ja zawsze robię to w słoiku). Rano w misce umieszczamy nocną owsiankę, jogurt, jajko, mąkę i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Do ciasta możecie dodać ulubione bakalie, np. rodzynki, suszoną żurawinę i in. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z dodatkiem ulubionego dżemu, jogurtu lub serka mascarpone.
Czas przygotowania: 15 minut.
9 komentarzy
placuszki jak marzenie 🙂
Nawet by mi taki pomysł nie przyszedł do głowy. Cudnie wyglądają 🙂
Takie proste, a pewnie pychota !:)
Bardzo sprytny pomysł, a placuszki prezentują się bardzo smakowicie 🙂
Ciekawa opcja :>
Bardzo fajny pomysł!
proste i smaczne 🙂 Nigdy bym na to nie wpadła!
Super śniadanie ,wszystkie składniki przygotowałam wieczorem -rano tylko zmieszałam i za 10 min były na stole Odpowoednia dawka glukozy na dobry poczatek dnia
Ale śniadanie! 🙂