Proziaki – szybkie bułeczki na sodzie |
Proziaki to pochodzące z Podkarpacia bułeczki. Ich nazwa wywodzi się od słowa „proza”, oznaczającego sodę. Ciasto na proziaki przygotowuje się na bazie mąki pszennej. Dodaje się do niego kwaśne mleko, kefir lub maślankę. Czasem wzbogaca się je także o dodatek jajka. Gotowe ciasto wałkuje się na podsypanym mąką blacie i wykrawa bułeczki przy pomocy szklanki. Można też po prostu odrywać kawałki ciasta i rozwałkowywać je, dzięki czemu uzyskamy większe chlebki o nieregularnym kształcie.
Proziaki smaży się bez dodatku tłuszczu. Tradycyjnie robiło się to na płycie pieca, ale i zwykła patelnia dobrze się sprawdzi. Po usmażeniu proziaki mają chrupiącą i przypieczoną skórkę. Najlepiej podawać je od razu po przygotowaniu, są wtedy najsmaczniejsze. Dobrze skomponują się zarówno ze słodkimi, jaki wytrawnymi dodatkami. Obowiązkowo jeszcze ciepłe bułeczki spróbujcie z dodatkiem dobrej jakości masła.
PROZIAKI
Śniadanie Mistrzów #268
Śniadanie Mistrzów #268
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 lekko czubata łyżeczka sody
- około 400 g kefiru lub maślanki
Proziaki- przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski razem z solą i sodą. Mieszamy. Dodajemy kefir lub maślankę (ja zazwyczaj używam maślanki), mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią zwarte i miękkie ciasto. Ilość dodanego płynnego składnika (maślanki/kefiru) będzie uzależniona od jego gęstości oraz użytej mąki. Być może trzeba będzie dodać jeszcze odrobinę maślanki lub podsypać ciasto mąką. Wyrobione ciasto oprószamy lekko mąką, przykrywamy miskę i odstawiamy na około 20-30 minut do odpoczęcia.
Stolnicę oprószamy mąką. Wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na grubość około 1,5 centymetra i przy pomocy szklanki wykrawamy kółka. Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu. Na patelni układamy wykrojone kółka i smażymy po kilka minut z obu stron, aż bułeczki ładnie się zrumienią i przystaną być surowe w środku. Pamiętajcie, że surowe ciasto przed położeniem na patelnię, mus być lekko oprószone mąką, aby nie przywierało do dna patelni.
Proziaki podajemy z ulubionymi słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Należy je zjeść tego samego dnia, ponieważ kolejnego stają się twarde i suche.
Proziaki – szybkie bułeczki na sodzie |
Czas przygotowania: 30 minut.
17 komentarzy
czy "nabiał" można zamienić napojem roślinnym ? – nie mogę spożywać nabiału. a np mąkę jasną, inną ? ciekawe czy wyjdą > ?
Przy mleku trzeba będzie zmienić proporcje pomiędzy mąką a płynem. Proziaki można przygotować pół na pół ze zwykłej pszennej i pszennej razowej. Na samej pszennej razowej będą się kruszyć dość mocno. Zerknij sobie jeszcze na przepis na blogu na smażone chlebki (greckie).
Nie tylko to. Wypieki na sodzie wymagają środowiska kwaśnego. Stąd kefir, czy maślanka. jeśli mleko, to sodę należało by zastąpić proszkiem do pieczenia…
dziekuje Sławomir, a myslisz ze z maka zytnia wyjda>?
Coś pewnie wyjdzie, ale to już nie będą proziaki 🙂
żytniaki ? 🙂 dzięki!
Nigdy o nich nie słyszałam, a wyglądają naprawdę smacznie:)
mniam mniam 🙂 muszę zrobić
A już z masełkiem czosnkowym – BAJKA!!! 🙂
Wyglądają na pyszne, zrobię je na niedzielne śniadanko:)
Świetne, zapisuję przepis:)
najlepsze robił mój dziadek 🙂 a najlepiej smakowały gorące zdjęte z kuchni kaflowej. jedliśmy je z masłem wiejskim i gorącym kakao:D smak dzieciństwa 🙂
Muszę w końcu je zrobić! Zapisuję przepis 🙂
a około ilu ich wychodzi z podanych proporcji? 🙂
Kilkanaście bułeczek. Z powodzeniem najedzą się 3-4 dorosłe osoby.
proziaków nie wykraja się szklanką…. tnie się je nożem na kwadraty, prostokąty
nigdy też nie widziałam używania ich zastępczo w formie bułeczki do kanapek – jakoś mi to ciasto nie pasuje, proziaki same w sobie są słodkawe
polecam zdecydowanie cieplutkie z powidłami
Pyszne!
Niebo w gębie.