Surówka z marchewki i jabłka do obiadu |
Surówka z marchewki i jabłka to dla wielu osób smak dzieciństwa. Jest prosta w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Wystarczy zetrzeć dwa składniki na tarce, dodać do smaku odrobinę cukru i soli, a następnie wymieszać z kwaśną śmietaną lub w lżejszej wersji z jogurtem. Marchewkę najlepiej ścierać na drobnych oczkach, dzięki czemu jest ona delikatniejsza. Taką surówkę podajcie jako dodatek do obiadu.
SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 kwaskowate jabłko
- sok z cytryny
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- cukier do smaku (1/2-1 łyżeczki lub więcej wg preferencji)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Marchewki obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne. Owoc trzemy na tarce na grubszych oczkach a następnie kropimy sokiem z cytryny. Łączymy marchewkę i jabłko, dodajemy śmietanę, cukier i sól do smaku. Całość mieszamy. Surówkę z marchewki i jabłka podajemy jako dodatek do obiadu.
Wypróbuj także przepis na
Czas przygotowania: 10 minut.
18 komentarzy
Ja czasami dodaję jeszcze rozkruszone orzechy włoskie 🙂
Moja ulubiona surówka 🙂
Marchew i jabłko! To, co kocham 🙂
Uwielbiam! Moglabym ja jesc codziennie 🙂
Oj, tak! Smak dzieciństwa – kojarzy mi się z kluskami leniwymi albo pierogami z serem 🙂 U mnie jednak robiona była bez śmietany tylko z olejem roślinnym, czasem z dodatkiem pora.
Uwielbiam 🙂
świetna- smaczna i szybka!
Dzisiaj miałam marchewkę do obiadu 🙂 uwielbiam :)))))
W moim domu surówka z marchewki i jabłka to po prostu klasyka. Uwielbiam ją;)
Kocham to połączenie, nawet w wersji bez śmietany i przypraw:)
Ja jeszcze nigdy nie jadłam surówki z marchewki i jabłka z dodatkiem jogurtu i chyba muszę kiedyś taką zrobić, bo przyznam, że ten jogurt mi tam wcale nie pasuje, ale mogę się mile zaskoczyć 😛 Zazwyczaj robię taką surówkę jedynie z marchewki, jabłka i soku z cytryny, a całość posypuję pestkami słonecznika.
Musi być dodatek tłuszczu w postaci jogurtu albo chociażby oleju żeby witaminy z marchewki się wchłonęły, bo wit. A i E są rozpuszczalne w tłuszczach.
Nie musi być jeśli surówka jest podawana jako dodatek a nie samodzielne danie, witaminy z warzyw podczas przyswajania przez organizm skorzystają z tłuszczy zawartych w daniu
super sałatka. proponuję dodać łyżeczkę startego chrzanu.
ja dodaje jeszcze odrobinę bardzo drobniutko posiekanej cebulki 🙂 mniam
Ja podaje samo marchewkę z jabłkiem
Pyszna i zdrowa
Jestem jak najbardziej na tak 🙂
Ja robię podobną, ale dodaję jeszcze cebulę i doprawiam pieprzem. Fajnie pasuje też niewielka ilość majonezu zamiast śmietany (lub pół na pół).