Surówka z marchewki i jabłka do obiadu

przez Malwina
Surówka z marchewki do obiadu
Surówka z marchewki i jabłka do obiadu
Surówka z marchewki i jabłka to dla wielu osób smak dzieciństwa. Jest prosta w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Wystarczy zetrzeć dwa składniki na tarce, dodać do smaku odrobinę cukru i soli, a następnie wymieszać z kwaśną śmietaną lub w lżejszej wersji z jogurtem. Marchewkę najlepiej ścierać na drobnych oczkach, dzięki czemu jest ona delikatniejsza. Taką surówkę podajcie jako dodatek do obiadu.

Surówka z jabłkiem i marchewką

SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA


Składniki:


  • 4 marchewki
  • 1 kwaskowate jabłko
  • sok z cytryny 
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • cukier do smaku (1/2-1 łyżeczki lub więcej wg preferencji)
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Marchewki obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne. Owoc trzemy na tarce na grubszych oczkach a następnie kropimy sokiem z cytryny. Łączymy marchewkę i jabłko, dodajemy śmietanę, cukier i sól do smaku. Całość mieszamy. Surówkę z marchewki i jabłka podajemy jako dodatek do obiadu.

Wypróbuj także przepis na 

 Surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Smaczna surówka do obiadu
Surówka z marchewki i jabłka

Czas przygotowania: 10 minut.
18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Sylwia Bajera 24/03/2015 - 8:26 am

Ja czasami dodaję jeszcze rozkruszone orzechy włoskie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/03/2015 - 9:23 am

Moja ulubiona surówka 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Fic 24/03/2015 - 10:25 am

Marchew i jabłko! To, co kocham 🙂

Odpowiedz
majka 24/03/2015 - 10:45 am

Uwielbiam! Moglabym ja jesc codziennie 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 24/03/2015 - 10:48 am

Oj, tak! Smak dzieciństwa – kojarzy mi się z kluskami leniwymi albo pierogami z serem 🙂 U mnie jednak robiona była bez śmietany tylko z olejem roślinnym, czasem z dodatkiem pora.

Odpowiedz
wedelka 24/03/2015 - 2:08 pm

Uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 24/03/2015 - 3:11 pm

świetna- smaczna i szybka!

Odpowiedz
karolina li 24/03/2015 - 4:04 pm

Dzisiaj miałam marchewkę do obiadu 🙂 uwielbiam :)))))

Odpowiedz
Karolina Luka 24/03/2015 - 6:23 pm

W moim domu surówka z marchewki i jabłka to po prostu klasyka. Uwielbiam ją;)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/03/2015 - 4:43 pm

Kocham to połączenie, nawet w wersji bez śmietany i przypraw:)

Odpowiedz
Ania S 25/03/2015 - 9:02 pm

Ja jeszcze nigdy nie jadłam surówki z marchewki i jabłka z dodatkiem jogurtu i chyba muszę kiedyś taką zrobić, bo przyznam, że ten jogurt mi tam wcale nie pasuje, ale mogę się mile zaskoczyć 😛 Zazwyczaj robię taką surówkę jedynie z marchewki, jabłka i soku z cytryny, a całość posypuję pestkami słonecznika.

Odpowiedz
Anonimowy 28/03/2015 - 7:21 pm

Musi być dodatek tłuszczu w postaci jogurtu albo chociażby oleju żeby witaminy z marchewki się wchłonęły, bo wit. A i E są rozpuszczalne w tłuszczach.

Odpowiedz
effa 18/01/2017 - 8:35 pm

Nie musi być jeśli surówka jest podawana jako dodatek a nie samodzielne danie, witaminy z warzyw podczas przyswajania przez organizm skorzystają z tłuszczy zawartych w daniu

Odpowiedz
Anonimowy 24/01/2016 - 5:18 pm

super sałatka. proponuję dodać łyżeczkę startego chrzanu.

Odpowiedz
Anonimowy 17/03/2016 - 8:22 pm

ja dodaje jeszcze odrobinę bardzo drobniutko posiekanej cebulki 🙂 mniam

Odpowiedz
Anonimowy 20/11/2016 - 2:10 pm

Ja podaje samo marchewkę z jabłkiem

Odpowiedz
Anonimowy 02/06/2017 - 10:52 am

Pyszna i zdrowa
Jestem jak najbardziej na tak 🙂

Odpowiedz
Lenticchia Rossa 01/08/2018 - 9:50 pm

Ja robię podobną, ale dodaję jeszcze cebulę i doprawiam pieprzem. Fajnie pasuje też niewielka ilość majonezu zamiast śmietany (lub pół na pół).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies