Kotlety wieprzowe w sosie chrzanowym z koperkiem

przez Malwina

Zimowa aura sprawia, iż od czasu do czasu przygotowuję dania wywodzące się z naszej rodzimej kuchni. Często są to kotlety  z dodatkiem różnej maści sosów. Takie duszone kotlety w aromatycznym sosie z dodatkiem chrzanu i koperku to smaczna propozycja na nieskomplikowany obiad. Najczęściej podaję je z dodatkiem kaszy gryczanej lub pęczaku oraz ogórkami konserwowymi. 
Szynka w sosie chrzanowym

KOTLETY WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 8 plastrów szynki o grubości około 1-1,5 cm
  • bulion lub rosół
  • 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • pół pęczka koperku, posiekanego
Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Krótko obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem lub niezbyt tłustym rosołem (wlewamy go tyle, by zakrywał mięso). Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy uchylnie i gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i chrzanem, wlewamy do niej chochelkę gorącego sosu i szybko mieszamy. Dodajemy do mięsa, mieszamy. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, gotujemy przez około 3 minuty. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. 
Wieprzowina w sosie chrzanowym

Czas przygotowania: 50 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Magda C. 27/01/2014 - 7:18 pm

Mmm… mniam! Super ten sos 🙂

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 27/01/2014 - 7:24 pm

wpadłabym do Ciebie na taki pyszny obiad, pięknie podane 🙂

Odpowiedz
mnemonique 27/01/2014 - 9:01 pm

muszę kiedyś ten sos wypróbować, wiesz, że nie jadłam nigdy takiego chrzanowego?
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Justyna Żak 27/01/2014 - 10:30 pm

wyglądają rewelacyjnie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/01/2014 - 9:00 am

Smakowicie! Taki dobry, polski obiad 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/02/2014 - 6:40 am

Bardzo lubimy takie obiady:)… a mój Połowek już od jakiegoś czasu namawia mnie na bitki w sosie chrzanowym:)

Odpowiedz
Anonimowy 30/03/2016 - 11:13 am

Właśnie jestem w trakcie przygotowywania . Sos chrzanowy chodzi za mną już od jakiegoś czasu i w końcu zdecydowałam się go przygotować z Twojego przepisu. Ślinka leci na sam widok 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies