Zimowa aura sprawia, iż od czasu do czasu przygotowuję dania wywodzące się z naszej rodzimej kuchni. Często są to kotlety z dodatkiem różnej maści sosów. Takie duszone kotlety w aromatycznym sosie z dodatkiem chrzanu i koperku to smaczna propozycja na nieskomplikowany obiad. Najczęściej podaję je z dodatkiem kaszy gryczanej lub pęczaku oraz ogórkami konserwowymi.
KOTLETY WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 8 plastrów szynki o grubości około 1-1,5 cm
- bulion lub rosół
- 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %
- 1 łyżka mąki
- pół pęczka koperku, posiekanego
Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Krótko obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem lub niezbyt tłustym rosołem (wlewamy go tyle, by zakrywał mięso). Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy uchylnie i gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i chrzanem, wlewamy do niej chochelkę gorącego sosu i szybko mieszamy. Dodajemy do mięsa, mieszamy. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, gotujemy przez około 3 minuty. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Czas przygotowania: 50 minut.
7 komentarzy
Mmm… mniam! Super ten sos 🙂
wpadłabym do Ciebie na taki pyszny obiad, pięknie podane 🙂
muszę kiedyś ten sos wypróbować, wiesz, że nie jadłam nigdy takiego chrzanowego?
Pozdrawiam
Monika
wyglądają rewelacyjnie:)
Smakowicie! Taki dobry, polski obiad 🙂
Bardzo lubimy takie obiady:)… a mój Połowek już od jakiegoś czasu namawia mnie na bitki w sosie chrzanowym:)
Właśnie jestem w trakcie przygotowywania . Sos chrzanowy chodzi za mną już od jakiegoś czasu i w końcu zdecydowałam się go przygotować z Twojego przepisu. Ślinka leci na sam widok 🙂