Sałatka z cukinii na zimę |
Nie byłabym sobą, gdybym jak co roku nie przygotowała kilku nowych przepisów na wytrawne przetwory. Zaczynamy od prostej i niezwykle smacznej sałatki z cukinii. Obecnie to popularne w naszym kraju warzywo jest dość tanie, warto więc pokusić się o zrobienie kilku przetworów na jego bazie. Przy tej sałatce najwięcej czasu zajmuje przygotowanie warzyw. Później już idzie z górki, bo pozostaje nam nałożenie sałatki do słoików, zalanie zalewą i niezbyt długa pasteryzacja. Z podanej porcji otrzymacie około 8 słoiczków sałatki z cukinii po +/- 330 ml każdy.
W smaku sałatka jest słodko-kwaśna. Jeśli wolicie wyraźnie słodkie sałatki, wówczas zwiększcie ilość cukru w przepisie do 3/4 szklanki. Możecie wzbogacić ją o dodatek posiekanych papryczek chili, jeśli lubicie pikantne przetwory lub dodać do warzyw koperek. Obie wersje są pyszne. Zimą sałatka z cukinii będzie smacznym dodatkiem do obiadów a także hot dogów.
Przepis na sałatkę z cukinii bierze udział w akcji Warzywa psiankowate.
SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ
Składniki (na około 8 słoików po 330 ml):
- 2 kg cukinii
- 250 g cebuli (2 duże)
- 2 czerwone papryki
- 250 g marchewki (2 duże)
- 3 łyżki soli
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chili (bez pestek), posiekanych (opcjonalnie)
- posiekany koperek (opcjonalnie), ewentualnie posiekana nać pietruszki
- zalewa: 1,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10 %, pół szklanki cukru (lub 3/4 jeśli lubisz dość słodkie sałatki), 4 łyżki oleju
- dodatkowo: 3 łyżeczki gorczycy, 4 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, kilka ziarenek kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Przygotowanie sałatki z cukinii najlepiej rozpocząć na około 6-8 godzin przez planowanym nakładaniem jej do słoików (jeśli będziecie ją pakować do słoików w godzinach porannych, najlepiej pracę rozpocząć wieczorem dzień przed). Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Odcinamy końcówki od cukinii i wyrzucamy. Najlepiej wybrać niezbyt duże i nieprzerośnięte cukinie o delikatnej skórce. Cukinie kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w dużej misce lub garnku. Jeśli cukinie są grubsze, można je przekroić najpierw wzdłuż na pół lub na 4 części i dopiero wtedy siekać w plasterki. Unikamy jednak okazów przerośniętych z gąbczastym środkiem i dużymi pestkami. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Papryki oczyszczamy, kroimy w cienkie podłużne paseczki. Marchewki obieramy, odcinamy i wyrzucamy końce, warzywo trzemy na tarce o dużych oczkach. Do cukinii dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę. Czosnek drobno siekamy, dokładamy do warzyw. Całość dokładnie mieszamy dłońmi. Kolejno warzywa zasypujemy solą i ponownie dokładnie mieszamy. Warzywa odstawiamy na około 6-8 godzin, aż puszczą sok (można je pozostawić troszkę dłużej na całą noc).
Warzywa na sałatkę z cukinii po 8 godzinach od zasypania solą |
Przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki (wcześniej umyte, przelane wrzątkiem łącznie z zakrętkami i wytarte do sucha). Najlepiej sprawdzają się tu słoiki średniej wielkości o pojemności około 330 ml do 500 ml. Do każdego słoika wsypujemy niecałe pół łyżeczki gorczycy, 1 ziarno ziela angielskiego, 1-2 kuleczki pieprzu, kawałek listka laurowego. Sałatkę przekładamy na durszlak i odcedzamy z powstałego soku (sok wylewamy, nie będzie nam już potrzebny). Kolejno nakładamy sałatkę do słoików, lekko ją upychając. Jeśli chcecie otrzymać pikantniejszą wersję sałatki, wymieszajcie ją z posiekanym chili. Do sałatki na tym etapie można dodać także posiekany koperek (ja dzielę ją na pół po odcedzeniu i do jednej części dodaję chili a do drugiej koperek).
Przygotowujemy zalewę do sałatki z cukinii: w garnku umieszczamy wodę, ocet, olej, cukier. Całość zagotowujemy (do rozpuszczenia cukru). Przy pomocy chochelki nalewamy zalewę do słoików. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10 minut w kąpieli wodnej od zagotowania wody. Po pasteryzacji mocno dokręcamy słoiki, stawiamy je na ręczniku kuchennym do góry dnem, przykrywamy drugim ręczniczkiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe przetwory przenosimy do spiżarki. Sałatka z cukinii do smaczny dodatek do obiadu. Fajnie sprawdza się również jako sałatka do hot dogów.
Czas przygotowania: 50 minut.
35 komentarzy
Bardzo lubię takie sałatki z cukinią, chyba wyprobuję przepis 🙂
Świetna ta sałatka. Bardzo lubię cukinie 🙂
Fajna sałatka 🙂
Uwielbiam sałatki tego typu 🙂
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Koniecznie do zrobienia:) W Twoich ogórkach konserwowych się zakochałam, więc i pewnie to będzie wielka miłość:)
Szkoda, że w tym roku były problemy z uprawą cukinii (z powodu suszy roślina "uśmiercała" niektóre owoce) i nie ma jej za dużo na działce u teściowej. Przepis wygląda bardzo zachęcająco, więc zapisuję do wypróbowania.
Zrobiłam jakiś miesiąc temu i ostatnio wypróbowałam do hod-dogów Rewelacja !!!!
co zamiast cukru?
Proszę spróbować z erytrolem.
Zrobiłam w sobotę, dzisiaj sprobowalam… I juz wiem, że zrobię jeszcze.
Jest delikatna i bardzo smaczna. Pozdrawiam i dziękuję za przepis😊
Dodam tylko, że dziś rozdalam kilka przepisow😊
Ja robię bardzo podobną z ogórków zielonych,w tym roku spróbuję zrobić tą, 😊
Chciałabym wydrukować sobie ten przepis, bo tak jest dużo wygodniej, ale nie da się go skopiować. Można coś na to zaradzić?
Z prawej strony pod przepisem znajduje się przycisk do drukowania (print). Można w nim dowolnie usuwać elementy, których nie chcemy drukować.
Witam a te przepisy wszystkie to sa Pani,jest pokazany email ale nie ma mozliwosci napisania.
90-95 % przepisów znajdujących się na blogu jest mojego autorstwa. Jeśli jest inaczej, zawsze podaję link do źródła lub tytuł i autora książki, z której korzystałam.
Salatka zrobiona:-)
Salatka pycha ciągle mam wrażenie,ze zrobiłam jej za mało .
Po zagotowaniu zalewy pozostawić ją do ostygnięcia czy zalewać gorącą? Dziękuję
Zagotowujemy i od razu zalewamy warzywa. W przepisie nie ma mowy o studzeniu zalewy.
Bardzo dobry przepis. Sałatka wyszła przepyszna. Jadłam różne sałatki z cukinii, ale moja zrobiona według tego przepisu najlepsza! Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Czy jest to możliwe że jest tu za mała ilość zalewy? Dzisiaj zrobiłam zalewr z podwójnej ilości i starczyło na styk. Pozdrawiam
Zalewy jest w sam raz na tę ilość warzyw. Być może nie upchnęłaś warzyw wystarczająco, dlatego było jej na styk. Następnym razem proponuję zrobić ciut więcej zalewy, jeśli podobna sytuacja miała się powtórzyć.
Dopiero teraz doczytałam, że zrobiłaś podwójną ilość na jedną porcję warzyw. Jak dla mnie to albo nie upchnęłaś tych warzyw dobrze, albo nie ważyłaś produktów lub być może zrobiłaś to niedokładnie.
Czy mozna zrobic salatke z zielana papryka?
Oczywiście.
A ja chyba przesoliłam tą sałatkę, bo dodałam 3 czubate łyżki soli! Akurat wzięłam łyżkę, która jest troszkę głębsza od standardowych. Co nagle, to po diable 🙁 No nic. Słoiki pasteryzuje, zobaczymy co wyjdzie…
Wszystko będzie ok 🙂 Warzywa są bardziej słone, ale sama zalewa już soli nie ma, także spokojnie 🙂
A jak mam ogarnac proporcje jak mam tylko 5% ocet? jutro chce robic salatke a w tym kraju niestety nie dostane 10%…pomocy ! 🙂
Sałatka jest super, dzięki za przepis. Właśnie robię 5 porcje 🙂
Czy warzywa zasypane solą, zostawione na noc mają być w lodówce?
Teraz jest chłodno, wiec nie trzeba ich chować. Prosze tylko przykryć miskę.
Salatka wyglada przepysznie,wlasnie ja zrobilam,ale tak sie zastanawiam czy nie za bardzo upchnelam bo wyszlo 5 sloiczkow 0,5?
Jest ok. Mnie zazwyczaj wychodzi około 8 słoików po 330 ml.
Robilam juz rok temu – przepyszna. W tym roku posadzilam specjalnie wiecej cukinii 🙂