Cukinia w zalewie chili |
Składniki (na około 5 słoików po +/- 330 ml):
- 1 kg niedużych cukinii (nieprzerośniętych i o miękkiej skórce)
- 3-4 ząbki czosnku
- zalewa: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10 %, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka chili w proszku
Po tym czasie zalewę z cukinii odlewamy do garnka, a plastry cukinii wraz z czosnkiem przekładamy do słoików (należy je ułożyć dość ciasno. Zagotowujemy zalewę i wrzącą zalewamy cukinię. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania wody. Przetwory wyjmujemy z kąpieli wodnej, mocno dokręcamy, odstawiamy do góry dnem na ręcznik kuchenny. Słoiki przykrywamy drugim ręcznikiem i pozostawiamy tak na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. Cukinię w zalewie chili przenosimy do spiżarki. Podajemy jako przystawkę. Cukinia jest gotowa do spożycia po około 5-7 dniach.
Cukinia w zalewie chili |
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
13 komentarzy
Dzięki! Czy dobrze rozumiem, że 2 x używamy tej samej zalewy? Korci mnie poza tym, by użyć chilli w całości.
Ptasiu, tak dokładnie. Zalewa jest ciągle ta sama. Najpierw krótko leżakuje w niej cukinia, a później zalewamy nią warzywa w słoikach. Możesz dodać świeże chili w plasterkach, choć z tym sproszkowanym cukinia będzie na pewno ostrzejsza w smaku i szybciej przejdzie aromatem pikantnej papryki .
Hm, naprawdę myślisz, że świeża będzie łagodniejsza? Używam małych tajskich papryczek i wszystko, co z nimi gotuję, jest ostrzejsze niż z chili w proszku :).
Robię też ogórki ze świeżymi papryczkami chili i jednak te ze sproszkowanym są bardziej intensywne w smaku. Ale papryczka papryczce nierówna. Najlepiej zrób porcję i z chili świeżym i ze sproszkowanym 🙂
Smacznie 🙂
Czy zalewając wrzącą zalewą wytrzymają przetwory do zimy? Bez pasteryzacji?
Nie ryzykowałabym i wolałabym jednak je zapasteryzować. Słoików jest kilka, nie potrwa to zbyt długo, a będziesz mieć pewność, że nic się z nimi nie stanie.
Fajna cukinia 🙂
Właśnie wczoraj otworzyłam swój pierwszy słoiczek (po ok. 3 tygodniach) i potwierdzam, że cukinia jest obłędna! 🙂 Rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis! 🙂
A skad taka tkanina w słoiki? 🙂
To ściereczka kuchenna z (jeśli mnie pamięć nie myli) Biedronki.
Dziękuję 🙂
Codziennie zbieram po kilo-dwa cukinii. Probowalam 3przepisow I ten jest fantastyczny!!! Mam juz Se 20 sloikow. Dzieki wielkie. Dzis Robbie musztardowe. BTW, do chili mozna dodac troche kolendru w zisrnkach, kminu I kurkumy I wychodzi czad wariacja orientalna