Cukinia w zalewie chili

przez Malwina
Cukinia z chili
Cukinia w zalewie chili 

Cukinia w zalewie chili okazała się hitem obecnego sezonu na przetwory. Sam przepis powstał przez przypadek. Kupiłam sporo cukinii z myślą o zrobieniu z niej sałatki na zimę i kiedy zabrałam się za siekanie jej … prawie pod koniec pracy zorientowałam się, że zamiast cieniutkich plasterków mam solidnej grubości kawałki cukinii. Nie miałam chęci na rozdrabnianie ich, dlatego na poczekaniu wymyśliłam dwa nowe przepisy. Tak powstała cukinia z chili oraz cukinia musztardowa, na którą przepis podam Wam już wkrótce. 

Cukinia z mojego przepisu jest pikantna i wyrazista w smaku. To świetna przekąska i dodatek do np. kanapek. Miłośnikom chili z pewnością przypadnie do gustu. Ostrzegam, że jest uzależniająca i słoiczki dość szybko zaczynają świecić pustkami. Sama w najbliższych dniach mam w planach przygotowanie jej z podwójnej lub nawet potrójnej porcji. 

Pikantna cukinia z chili
CUKINIA W ZALEWIE CHILI


Składniki (na około 5 słoików po +/- 330 ml):

  • 1 kg niedużych cukinii (nieprzerośniętych i o miękkiej skórce)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zalewa: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10 %, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka chili w proszku
Przygotowanie:

Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Cukinię kroimy w plastry grubości około 1 cm i umieszczamy w misce lub garnku. Składniki zalewy zagotowujemy do rozpuszczenia cukru i soli. Pokrojoną w plastry cukinię zalewamy ciepłą zalewą, dodajemy obrane i posiekane w plasterki ząbki czosnku, mieszamy. Odstawiamy na około 1 godzinę.

Po tym czasie zalewę z cukinii odlewamy do garnka, a plastry cukinii wraz z czosnkiem przekładamy do słoików (należy je ułożyć dość ciasno. Zagotowujemy zalewę i wrzącą zalewamy cukinię. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania wody. Przetwory wyjmujemy z kąpieli wodnej, mocno dokręcamy, odstawiamy do góry dnem na ręcznik kuchenny. Słoiki przykrywamy drugim ręcznikiem i pozostawiamy tak na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. Cukinię w zalewie chili przenosimy do spiżarki. Podajemy jako przystawkę. Cukinia jest gotowa do spożycia po około 5-7 dniach.

Lubisz pikantne smaki? Koniecznie wypróbuj przepis na ogórki z chili 

Ogórki chili do słoików
Pikle z cukinii z chili przepis
Cukinia w zalewie chili 

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

ptasia 28/08/2015 - 8:06 am

Dzięki! Czy dobrze rozumiem, że 2 x używamy tej samej zalewy? Korci mnie poza tym, by użyć chilli w całości.

Odpowiedz
Malwina 28/08/2015 - 8:09 am

Ptasiu, tak dokładnie. Zalewa jest ciągle ta sama. Najpierw krótko leżakuje w niej cukinia, a później zalewamy nią warzywa w słoikach. Możesz dodać świeże chili w plasterkach, choć z tym sproszkowanym cukinia będzie na pewno ostrzejsza w smaku i szybciej przejdzie aromatem pikantnej papryki .

Odpowiedz
ptasia 28/08/2015 - 7:21 pm

Hm, naprawdę myślisz, że świeża będzie łagodniejsza? Używam małych tajskich papryczek i wszystko, co z nimi gotuję, jest ostrzejsze niż z chili w proszku :).

Odpowiedz
Malwina 29/08/2015 - 11:46 am

Robię też ogórki ze świeżymi papryczkami chili i jednak te ze sproszkowanym są bardziej intensywne w smaku. Ale papryczka papryczce nierówna. Najlepiej zrób porcję i z chili świeżym i ze sproszkowanym 🙂

Odpowiedz
Kinga 28/08/2015 - 12:56 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/08/2015 - 9:42 am

Czy zalewając wrzącą zalewą wytrzymają przetwory do zimy? Bez pasteryzacji?

Odpowiedz
Malwina 31/08/2015 - 12:20 pm

Nie ryzykowałabym i wolałabym jednak je zapasteryzować. Słoików jest kilka, nie potrwa to zbyt długo, a będziesz mieć pewność, że nic się z nimi nie stanie.

Odpowiedz
Magda C. 31/08/2015 - 4:44 pm

Fajna cukinia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/09/2015 - 11:00 am

Właśnie wczoraj otworzyłam swój pierwszy słoiczek (po ok. 3 tygodniach) i potwierdzam, że cukinia jest obłędna! 🙂 Rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/08/2016 - 7:07 pm

A skad taka tkanina w słoiki? 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/08/2016 - 7:18 pm

To ściereczka kuchenna z (jeśli mnie pamięć nie myli) Biedronki.

Odpowiedz
Anonimowy 06/08/2016 - 5:49 pm

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Maarta 05/08/2016 - 5:29 pm

Codziennie zbieram po kilo-dwa cukinii. Probowalam 3przepisow I ten jest fantastyczny!!! Mam juz Se 20 sloikow. Dzieki wielkie. Dzis Robbie musztardowe. BTW, do chili mozna dodac troche kolendru w zisrnkach, kminu I kurkumy I wychodzi czad wariacja orientalna

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies