Ogórki z chili do słoików

przez Malwina
Pikantne ogórki, ogórki z chili
Ogórki z chili do słoików
Ogórki w zalewie chili to pyszna przekąska w sam raz dla osób lubiących wyraziste i pikantne smaki. Moja Mama robi je troszkę inaczej, ponieważ dodaje bardzo dużą ilość cukru. Ja metodą prób i błędów wypracowałam swój przepis, mniej słodki i moim zdaniem równie pyszny. Takie ogórki chili świetnie sprawdzają się jako zakąska na spotkaniach z przyjaciółmi.

Wprawdzie sezon na ogórki powolutku się kończy, ale być może niektórzy z Was skorzystają jeszcze z przepisu. Nawet jeśli nie w tym roku, to w kolejnych latach. 

Ogórki cayenne

OGÓRKI Z CHILI 


Składniki (na 8 słoików po 300 ml):

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 i 1/4 szklanki octu 10 %
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki chili w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na cztery części. Umieszczamy je w dużym ganku lub misce. Przygotowujemy zalewę do ogórków: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, chili, olej i sól. Zagotowujemy do rozpuszczenia cukru i soli. Ciepłą zalewę wylewamy na ogórki. Dodajemy obrane i posiekane w plasterki ząbki czosnku, mieszamy. Ogórki odstawiamy na 2-3 godziny. 

Przygotowujemy suche, wcześniej umyte i wyparzone słoiki i zakrętki. Zalewę z ogórków odlewamy do garnka. Ogórki układamy dość ciasno w słoikach (pamiętajcie, by do słoików włożyć także czosnek). Zalewę zagotowujemy, zalewamy nią ogórki. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy do zagotowania wody w garnku. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy i stawiamy do góry dnem. Słoiki z ogórkami przykrywami czystym ręczniczkiem kuchennym, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ogórki z chili przenosimy do spiżarki. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do kanapek, mięs.

Wypróbuj inne przepisy na przetwory z ogórków:

Najlepsze ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe
 Sałatka z ogórków na zimę
Sałatka z ogórków i papryki
 Ogórki małosolne przepis
Ogórki małosolne

Ogórki z chili na zimę

Pikantne ogórki na zimę
Ogórki z chili do słoików

Czas przygotowania: 3 godziny.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Pat 28/08/2015 - 11:00 am

kocham wszystko na ostro 😀

Odpowiedz
Magda C. 31/08/2015 - 4:49 pm

Chili fajnie podkręca smak 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/07/2016 - 4:33 pm

Wyszły genialne 😀 mąż wcinał z wielkim apetytem 😉 Dla siebie zrobiłam ciut mniej pikantne i wyszły w sam raz idealne dla mnie 😀 Genialny przepis 😀 Na pewno wypróbuje wszystkie 3 przepiski na ogóraski z twojego bloga! 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/07/2016 - 4:39 pm

Polecam zarówno przepis na ogórki klasyczne, jak i korniszony z chili.

Odpowiedz
Magda 19/07/2016 - 7:01 am

Zrobiłam 5 słoików. Ale został już tylko 1 bo mąż mi się do nich dorwał :d
Dziś robię powtórkę, ale zwiększoną ilościowo, hehe 😉
Są genialne, u mnie tylko trochę bardziej pikantne 😉 Dziękuje, że dzielisz się przepisami 😀

Odpowiedz
Malwina 19/07/2016 - 7:10 am

U mnie też zazwyczaj Połówek opróżnia większość słoików, nim skończy się sezon na ogórki 😉 Koniecznie wypróbuj jeszcze mini korniszony z chili. Są pikantne i mega chrupiące.

Odpowiedz
Magda 19/07/2016 - 10:16 am

Te pewnie też wypróbuję, następnym razem 😉 Mam nadzieje, że jakiś słoiczek doczeka się u mnie zimy 😀

Odpowiedz
Maarta 11/08/2016 - 9:38 am

Wczoraj robilam znow cukinie czili. Kolejne wiadro czeka. Ale wlasnie wrocilam z ogrodka i mam kolejne ze 2 kg ogorkow, wiec robie te. A, i zebralam pierwsze dojrzale chili, pepperoncino. Sprobuje ze swiezym w plasterkach, zobaczymy. No i zdjecia sa piekne. Dzieki

Odpowiedz
urtica1 20/08/2017 - 7:23 pm

Ogórki zrobione, spróbowane i ciekawe czy coś doczeka choćby jesieni, o zimie już nawet nie myślę 🙂 Są rewelacyjne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 23/08/2017 - 5:35 pm

Robię bardzo podobne, są super 🙂

Odpowiedz
Dorota 30/08/2017 - 9:09 pm

W podobny sposób zrobiłam pyszne ogórki z Harissą. Podstawowym składnikiem tej przyprawy jest właśnie chilli, więc pewnie smak Twoich i moich jest zbliżony.

Odpowiedz
Patrycja 31/08/2017 - 6:19 am

Bardzo lubię takie pikantne ogórasy!

Odpowiedz
Domowe Potrawy 12/09/2017 - 7:19 am

Pycha!Uwielbiam takie domowe ogórki, koniecznie na ostro:)

Odpowiedz
"Szalka" - Agnieszka 14/09/2017 - 12:35 pm

Lubię takie ogóreczki 🙂

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje Futki 14/09/2017 - 4:58 pm

Pyszne i wyraziste ogóreczki 🙂 Idealne <3

Odpowiedz
codojedzenia 15/09/2017 - 8:37 pm

Takie ostre ogóreczki muszą być pyszne! Wypróbuję na przyszły rok!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies