Ogórki z chili do słoików |
Wprawdzie sezon na ogórki powolutku się kończy, ale być może niektórzy z Was skorzystają jeszcze z przepisu. Nawet jeśli nie w tym roku, to w kolejnych latach.
Składniki (na 8 słoików po 300 ml):
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 2,5 szklanki wody
- 1 i 1/4 szklanki octu 10 %
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki chili w proszku
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżeczki soli
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na cztery części. Umieszczamy je w dużym ganku lub misce. Przygotowujemy zalewę do ogórków: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, chili, olej i sól. Zagotowujemy do rozpuszczenia cukru i soli. Ciepłą zalewę wylewamy na ogórki. Dodajemy obrane i posiekane w plasterki ząbki czosnku, mieszamy. Ogórki odstawiamy na 2-3 godziny.
Wypróbuj inne przepisy na przetwory z ogórków:
Ogórki konserwowe |
Sałatka z ogórków i papryki |
Ogórki małosolne |
Ogórki z chili do słoików |
Czas przygotowania: 3 godziny.
16 komentarzy
kocham wszystko na ostro 😀
Chili fajnie podkręca smak 🙂
Wyszły genialne 😀 mąż wcinał z wielkim apetytem 😉 Dla siebie zrobiłam ciut mniej pikantne i wyszły w sam raz idealne dla mnie 😀 Genialny przepis 😀 Na pewno wypróbuje wszystkie 3 przepiski na ogóraski z twojego bloga! 🙂
Polecam zarówno przepis na ogórki klasyczne, jak i korniszony z chili.
Zrobiłam 5 słoików. Ale został już tylko 1 bo mąż mi się do nich dorwał :d
Dziś robię powtórkę, ale zwiększoną ilościowo, hehe 😉
Są genialne, u mnie tylko trochę bardziej pikantne 😉 Dziękuje, że dzielisz się przepisami 😀
U mnie też zazwyczaj Połówek opróżnia większość słoików, nim skończy się sezon na ogórki 😉 Koniecznie wypróbuj jeszcze mini korniszony z chili. Są pikantne i mega chrupiące.
Te pewnie też wypróbuję, następnym razem 😉 Mam nadzieje, że jakiś słoiczek doczeka się u mnie zimy 😀
Wczoraj robilam znow cukinie czili. Kolejne wiadro czeka. Ale wlasnie wrocilam z ogrodka i mam kolejne ze 2 kg ogorkow, wiec robie te. A, i zebralam pierwsze dojrzale chili, pepperoncino. Sprobuje ze swiezym w plasterkach, zobaczymy. No i zdjecia sa piekne. Dzieki
Ogórki zrobione, spróbowane i ciekawe czy coś doczeka choćby jesieni, o zimie już nawet nie myślę 🙂 Są rewelacyjne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Robię bardzo podobne, są super 🙂
W podobny sposób zrobiłam pyszne ogórki z Harissą. Podstawowym składnikiem tej przyprawy jest właśnie chilli, więc pewnie smak Twoich i moich jest zbliżony.
Bardzo lubię takie pikantne ogórasy!
Pycha!Uwielbiam takie domowe ogórki, koniecznie na ostro:)
Lubię takie ogóreczki 🙂
Pyszne i wyraziste ogóreczki 🙂 Idealne <3
Takie ostre ogóreczki muszą być pyszne! Wypróbuję na przyszły rok!