Sałatka z ciecierzycą i burakiem |
Sałatka z ciecierzycą i burakami utrzymana jest jeszcze w zimowym klimacie. Do jej przygotowania wykorzystałam buraki pieczone, które po obróbce cieplnej nabierają głębszego smaku. Zestawiłam je z chrupiącym selerem naciowym, czerwoną cebulką i aromatycznym serem pleśniowym. Bazą do mojej sałatki był miks, skradający się z lolo rosso, radichio, frisee, escaroli oraz szpinaku. Możecie wykorzystać inną ulubioną mieszankę, ale polecam dołożyć do niej szpinak.
SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I BURAKAMI
Składniki (na 2 porcje):
- 4 nieduże upieczone buraki
- dwie spore garście mieszanki sałat ze szpinakiem
- pół czerwonej cebulki
- 80 g sera rokpol
- 5 łyżek ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (odsączonej)
- pół łodygi selera naciowego
- dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka melasy z granatu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki obieramy, kroimy w kawałki. Cebulkę siekamy w piórka, selera obieramy i kroimy w nieduże kawałki. Na półmisku układamy sałatę, cebulkę, selera, ser rokpol, kawałki buraka. Składniki dressingu łączymy ze sobą przy pomocy łyżeczki. Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy.
Sałatka z ciecierzycą i burakiem |
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
4 komentarze
Cieciorka i buraki – pycha! P.s. Fajne nowe logo 🙂
Bardzo wiosenna 🙂
hmm… to musi być całkiem niezłe 🙂 Chętgnie spróbuję i zapraszam do siebie na konkurs 🙂
A takie połączenie przemawia do mnie jeszcze bardziej. Pieczone buraki to niebo w gębie 🙂