Groszek po grecku |
Grecką potrawkę z groszku najlepiej serwować solo lub w towarzystwie dobrej jakości pieczywa na zakwasie. Przepis pochodzi ze strony Olive Tomato. Dzisiejszy przepis powstał w ramach wspólnego gotowania z Anią z blogu Mops w kuchni.
Groszek po grecku
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 małe marchewki lub 1 większa
- 2 ziemniaki
- 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
- 400 g siekanych pomidorów z puszki lub kartonika
- 500 g mrożonego groszku
- sól, pieprz i (opcjonalnie) cukier do smaku
Jak zrobić groszek po grecku?
Potrawkę z groszku podajemy z dodatkiem pieczywa. Można ją także serwować jako dodatek do głównego dania.
Groszek po grecku |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
takiego groszku jeszcze nie jadłam, pysznie wygląda:)
również przepadam za tego typu prostymi, ale pełnymi smaku potrawami. przepis do zapisania 🙂
Chyba padnę ze śmiechu! Mój kochany tato zrobił właśnie takie coś z przepisu z gazety kolorowej dla pań. Też zmniejszył ilość tłuszczu i narzekał, że gdyby się trzymać przepisu oryginalnego, za nic nie dałoby się zjeść. Jedyna różnica to użycie groszku z puszki zamiast mrożonego chociaż miał być właśnie mrożony wg przepisu. Nie mam pojęcia z jakiej gazety, widziałam tylko przepis wycięty.
Pozdrawiam.
Marta/migotka21
Pięknie się prezentuje :). A greckie smaki uwielbiam :).
Ja też lubię takie dania. Szczególnie teraz, gdy mam coraz mniej czasu na gotowanie 😉
Fajny wegański przepis 🙂