Dzień dobry,
Przepis na gravlax, który publikowałam jeszcze w grudniu, cieszył się sporym zainteresowaniem. Ostatnio peklowana w ten sposób ryba dość często gości w naszej kuchni. To smaczny dodatek do sałatek, misek śniadaniowych, nigiri sushi i kanapek.
Dziś mam dla Was właśnie kanapki z dodatkiem łososia. Proste, szybkie w przygotowaniu i niebanalne. Połączenie chrzanu i wyrazistej w smaku ryby jest zawsze udane. Do tego słodki pieczony burak i pikantna smażona ciecierzyca. Wypróbujcie koniecznie, bo warto.
Kanapki z łososiem i burakiem
Składniki (na 2 porcje):
- 4 kromki ulubionego chleba, świetnie sprawdzi się żytnie
- 120 g puszystego serka śmietankowego + 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka
- 1 mały pieczony burak (czytaj więcej: Jak upiec buraki?)
- 4 plastry gravlaxa z łososia, opcjonalnie wędzonego na zimno łososia
- 4 łyżki ciecierzycy gotowanej lub konserwowej, waga po odcieku
- Wędzona papryka w proszku do smaku
- Oliwa do smażenia
- Ulubiona sałata
- Koperek do posypania
Sposób przygotowania:
- Serek mieszamy z chrzanem, smarujemy nim kanapki. Buraka kroimy w plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ciecierzycę, smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Wsypujemy wędzoną paprykę w proszku, mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty. Studzimy.
- Na kanapki nakładamy sałatę, po plasterku buraka, łososia. Posypujemy ciecierzycą i koperkiem. Smacznego 🙂
Uwagi: Jeśli używacie wędzonego na zimno łososia zamiast gravlaxa, to dodatkowo skropcie go sokiem z cytryny.