Kanapki z łososiem i burakiem

przez Malwina

Dzień dobry,

Przepis na gravlax, który publikowałam jeszcze w grudniu, cieszył się sporym zainteresowaniem. Ostatnio peklowana w ten sposób ryba dość często gości w naszej kuchni. To smaczny dodatek do sałatek, misek śniadaniowych, nigiri sushi i kanapek.

Dziś mam dla Was właśnie kanapki z dodatkiem łososia. Proste, szybkie w przygotowaniu i niebanalne. Połączenie chrzanu i wyrazistej w smaku ryby jest zawsze udane. Do tego słodki pieczony burak i pikantna smażona ciecierzyca. Wypróbujcie koniecznie, bo warto.

Kanapki z łososiem i burakiem

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 kromki ulubionego chleba, świetnie sprawdzi się żytnie
  • 120 g puszystego serka śmietankowego + 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • 1 mały pieczony burak (czytaj więcej: Jak upiec buraki?)
  • 4 plastry gravlaxa z łososia, opcjonalnie wędzonego na zimno łososia
  • 4 łyżki ciecierzycy gotowanej lub konserwowej, waga po odcieku
  • Wędzona papryka w proszku do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • Ulubiona sałata
  • Koperek do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Serek mieszamy z chrzanem, smarujemy nim kanapki. Buraka kroimy w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ciecierzycę, smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Wsypujemy wędzoną paprykę w proszku, mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty. Studzimy.
  3. Na kanapki nakładamy sałatę, po plasterku buraka, łososia. Posypujemy ciecierzycą i koperkiem. Smacznego 🙂

Uwagi: Jeśli używacie wędzonego na zimno łososia zamiast gravlaxa, to dodatkowo skropcie go sokiem z cytryny.

0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies