Dzień dobry,
Za oknem w końcu mamy piękną wiosnę, pora więc na nowe wiosenne potrawy na blogu. Zaczynamy od propozycji obiadowej w prawdziwie włoskim stylu, czyli ziemniaczanych kluseczek gnocchi.
W moim przepisie nie mogło zabraknąć dużej ilości zielonych warzyw. Postawiłam na groszek, młodą cukinię, szpinak i moje ukochane szparagi. Całość łączy pyszny serowo-śmietanowy sos na bazie Śmietanki Łaciatej 18%. Ogromną zaletą tej ostatniej jest to, że nie trzeba jej też wcześniej hartować, tak jak w przypadku klasycznej śmietany. Możecie wlać ją bezpośrednio do garnka z gorącą zupą lub na rozgrzaną patelnię, bez obawy o to, że w sosie pojawią się nieestetyczne grudki.
Jeśli macie ochotę wypróbować mój przepis, to korzystając z okazji, możecie wziąć udział w świetnym konkursie i wygrać kultowy mikser planetarny Kitchen Aid. Co trzeba zrobić? Wystarczy, że kupicie Śmietankę Łaciatą w terminie od 17.05 do 27.06.2021 , zachowacie dowód zakupu, odpowiecie na proste pytanie „Dlaczego Śmietankę Łaciatą dodajecie do ulubionych dań?” i wypełnicie formularz na stronie Najlepszewkuchni.pl. Powodzenia 🙂
A teraz łapcie przepis na pyszne kluseczki w wiosennej odsłonie.
Gnocchi primavera
Składniki (na 3 porcje):
- Kluseczki: 500 g mączystych ziemniaków (typ BC lub C – u mnie odmiana Lilly, dobrze sprawdzi się też Gala, Lord), 1 jajko, około 150 g mąki pszennej (plus do podsypania), pół łyżeczki soli
- 1 mała cebulka, posiekana w kostkę
- 300 g zielonych szparagów
- Pół małej i nieprzerośniętej cukinii (150 g), pokrojonej w kostkę
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 średnie, przeciśnięte przez praskę
- 250 ml Śmietanki Łaciatej 18%
- 2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano, tymianek)
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- Sól i pieprz do smaku
- Garść liści szpinaku
- 100 g ugotowanego groszku (mrożonego lub świeżego)
- 50 g startego parmezanu lub grana padano + do posypania
- Listki bazylii do posypania
- 1 łyżka oliwy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od kluseczek gnocchi. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, odparowujemy w garnku i studzimy. Przeciskamy je przez praskę do ziemniaków. Należy to zrobić dokładnie, aby nie było grudek.
- Zimne ziemniaki umieszczamy w misce, dodajemy jajko, sól, mąkę i szybko łączymy składniki przy pomocy dłoni. Na tę ilość ziemniaków zazwyczaj wystarcza 150 g mąki, ale w przy dużym jajku lub ziemniakach o mniejszej ilości skrobi zapewne trzeba będzie dodać jej odrobinę więcej.
- Ciasto przekładamy na omączony blat, dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy długi i cienki wałeczek, jak na kopytka, kroimy w kawałki długości 2 cm. Dodatkowo na każdym kawałku można zrobić wgłębienia widelcem. Kluski oprószamy delikatnie mąką.
- W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy połowę kluseczek, gdy wypłyną, gotujemy je przez 30 sekund, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na duży talerz. Podobnie postępujemy z pozostałymi kluskami.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy przez 3-4 minuty. Wrzucamy szparagi, dokładamy czosnek, smażymy dalej przez 4-5 minut do miękkości.
- Na patelnię wlewamy śmietankę Łaciatą, dodajemy świeże zioła, czosnek niedźwiedzi, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy ser, dodajemy szpinak i groszek, mieszamy i gotujemy przez 2 minuty do zgęstnienia.
- Dodajemy kluseczki, podgrzewamy, a następnie danie nakładamy na talerze, posypujemy listkami bazylii i serem.
Wpis powstał we współpracy z:
10 komentarzy
Danie wygląda mega wiosennie ❤️ Czy mogę zastąpić świeży szpinak tym mrożonym? Niestety ale zalega mi w zamrażarce i nadszedł czas żeby się go „pozbyć” 😉
Wow wygląda pięknie 😍
ooo – nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby do gniocchów zrobić taki szpinakowo-śmietanowy sos :O a to może być pyszne połączenie!
Zrobione, zjedzone – pyszne! Poproszę o więcej przepisów na kluchy 😃
Czy w sytuacji braku praski do ziemniaków można je przetrzeć na sitku jak do puree?
Przecieranie przez sito może być dość żmudnym zajęciem, ale jak najbardziej będzie ok. Można też użyć po prostu tłuczka do ziemniaków.
Ziemniaki młode czy stare ???
Starsze, skrobiowe.
Ale super pomysł! Nie jadłem gnocchi w takiej wersji, ale kusi, kusi… Będzie gotowane! 😀
Dołączam się do pochwał:) Przepis jest naprawdę ekstra! I bez dwóch zdań jest to jedno ze smaczniejszych gnocchi jakie dane było mi zjeść:D