Gnocchi primavera -pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny

przez Malwina

Dzień dobry,

Za oknem w końcu mamy piękną wiosnę, pora więc na nowe wiosenne potrawy na blogu. Zaczynamy od propozycji obiadowej w prawdziwie włoskim stylu, czyli ziemniaczanych kluseczek gnocchi.

W moim przepisie nie mogło zabraknąć dużej ilości zielonych warzyw. Postawiłam na groszek, młodą cukinię, szpinak i moje ukochane szparagi. Całość łączy pyszny serowo-śmietanowy sos na bazie Śmietanki Łaciatej 18%. Ogromną zaletą tej ostatniej jest to, że nie trzeba jej też wcześniej hartować, tak jak w przypadku klasycznej śmietany. Możecie wlać ją bezpośrednio do garnka z gorącą zupą lub na rozgrzaną patelnię, bez obawy o to, że w sosie pojawią się nieestetyczne grudki.

Jeśli macie ochotę wypróbować mój przepis, to korzystając z okazji, możecie wziąć udział w świetnym konkursie i wygrać kultowy mikser planetarny Kitchen Aid. Co trzeba zrobić? Wystarczy, że kupicie Śmietankę Łaciatą w terminie od 17.05 do 27.06.2021 , zachowacie dowód zakupu, odpowiecie na proste pytanie „Dlaczego Śmietankę Łaciatą dodajecie do ulubionych dań?” i wypełnicie formularz na stronie Najlepszewkuchni.pl. Powodzenia 🙂

A teraz łapcie przepis na pyszne kluseczki w wiosennej odsłonie.

Gnocchi primavera

Składniki (na 3 porcje):

  • Kluseczki: 500 g mączystych ziemniaków (typ BC lub C – u mnie odmiana Lilly, dobrze sprawdzi się też Gala, Lord), 1 jajko, około 150 g mąki pszennej (plus do podsypania), pół łyżeczki soli
  • 1 mała cebulka, posiekana w kostkę
  • 300 g zielonych szparagów
  • Pół małej i nieprzerośniętej cukinii (150 g), pokrojonej w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 średnie, przeciśnięte przez praskę
  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano, tymianek)
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Garść liści szpinaku
  • 100 g ugotowanego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 50 g startego parmezanu lub grana padano + do posypania
  • Listki bazylii do posypania
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od kluseczek gnocchi. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, odparowujemy w garnku i studzimy. Przeciskamy je przez praskę do ziemniaków. Należy to zrobić dokładnie, aby nie było grudek.
  2. Zimne ziemniaki umieszczamy w misce, dodajemy jajko, sól, mąkę i szybko łączymy składniki przy pomocy dłoni. Na tę ilość ziemniaków zazwyczaj wystarcza 150 g mąki, ale w przy dużym jajku lub ziemniakach o mniejszej ilości skrobi zapewne trzeba będzie dodać jej odrobinę więcej.
  3. Ciasto przekładamy na omączony blat, dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy długi i cienki wałeczek, jak na kopytka, kroimy w kawałki długości 2 cm. Dodatkowo na każdym kawałku można zrobić wgłębienia widelcem. Kluski oprószamy delikatnie mąką.
  4. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy połowę kluseczek, gdy wypłyną, gotujemy je przez 30 sekund, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na duży talerz. Podobnie postępujemy z pozostałymi kluskami.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy przez 3-4 minuty. Wrzucamy szparagi, dokładamy czosnek, smażymy dalej przez 4-5 minut do miękkości.
  6. Na patelnię wlewamy śmietankę Łaciatą, dodajemy świeże zioła, czosnek niedźwiedzi, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy ser, dodajemy szpinak i groszek, mieszamy i gotujemy przez 2 minuty do zgęstnienia.
  7. Dodajemy kluseczki, podgrzewamy, a następnie danie nakładamy na talerze, posypujemy listkami bazylii i serem.

Wpis powstał we współpracy z:

10 komentarzy
5

10 komentarzy

Zibi 27/05/2021 - 7:34 am

Danie wygląda mega wiosennie ❤️ Czy mogę zastąpić świeży szpinak tym mrożonym? Niestety ale zalega mi w zamrażarce i nadszedł czas żeby się go „pozbyć” 😉

Odpowiedz
Marlena 27/05/2021 - 7:50 am

Wow wygląda pięknie 😍

Odpowiedz
Monika 28/05/2021 - 1:49 pm

ooo – nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby do gniocchów zrobić taki szpinakowo-śmietanowy sos :O a to może być pyszne połączenie!

Odpowiedz
Magda 29/05/2021 - 5:30 am

Zrobione, zjedzone – pyszne! Poproszę o więcej przepisów na kluchy 😃

Odpowiedz
patrycja 01/06/2021 - 6:04 pm

Czy w sytuacji braku praski do ziemniaków można je przetrzeć na sitku jak do puree?

Odpowiedz
Malwina 02/06/2021 - 6:17 am

Przecieranie przez sito może być dość żmudnym zajęciem, ale jak najbardziej będzie ok. Można też użyć po prostu tłuczka do ziemniaków.

Odpowiedz
Alicja 09/06/2021 - 6:27 pm

Ziemniaki młode czy stare ???

Odpowiedz
Malwina 10/06/2021 - 7:31 am

Starsze, skrobiowe.

Odpowiedz
Andrzej 11/06/2021 - 10:35 am

Ale super pomysł! Nie jadłem gnocchi w takiej wersji, ale kusi, kusi… Będzie gotowane! 😀

Odpowiedz
Delektujemy 15/06/2021 - 10:00 am

Dołączam się do pochwał:) Przepis jest naprawdę ekstra! I bez dwóch zdań jest to jedno ze smaczniejszych gnocchi jakie dane było mi zjeść:D

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies