Najlepszy gravlax z łososia i sałatka wieniec na święta

przez Malwina

Dzień dobry,

Lada moment Boże Narodzenie, pora więc rozpocząć publikacje nowych świątecznych przepisów. Zaczynamy od pysznego gravlaxa z łososia – specjału kuchni skandynawskiej. To nic innego, jak peklowana w soli, cukrze i koperku ryba. Bardzo delikatna, intensywna i głęboka w smaku. Myślę, że idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Do tego przepisu wykorzystałam świeżego łososia MOWI Pure. Jak zapewne zdążyliście już zauważyć, dość często gości on w mojej kuchni. Co go wyróżnia? To produkt wysokiej jakości, na co wpływ ma m.in. zrównoważona hodowla i specjalna karma, którą dostają ryby (dzięki niej zawierają o 20% więcej Omega-3). Ze względu na wyjątkową świeżość i smak bardzo często używam go w formie surowej (zazwyczaj do sushi lub tatara). Tym razem poszłam o krok dalej i przygotowałam wspomniany gravlax z łososia.

Rybę najlepiej przygotować na 2 dni przed Wigilią, dzięki czemu uzyskamy odpowiedni efekt smakowy i wizualny. Można podawać ją jako przystawkę, np. z dodatkiem sosu musztardowego, dodawać do sałatek, jajek faszerowanych, serwować na pieczywie lub przygotować carpaccio (w wersji świątecznej polecam rybę połączyć z plasterkami pieczonego buraka). Poniżej znajdziecie też jedną z moich propozycji na podanie gravlaxa, czyli przepis na efektowną sałatkę świąteczny wieniec.

Gravlax z łososia

Składniki:

  • 1 opakowanie łososia MOWI Pure świeża porcja (250 g)
  • 5 łyżek soli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • Pęczek koperku
  • Pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • Skórka otarta z 1 cytryny (polecam wybrać ekologiczne cytryny)
  • 3 łyżki wódki
  • Dodatkowo: folia spożywcza

Jak zrobić gravlax z łososia?

  1. Łososia wyjmujemy z opakowania, myjemy, bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami) umieszczamy sól, cukier, koperek, pieprz, skórkę z cytryny i wódkę. Blendujemy pulsacyjnie do powstania pasty.
  2. Na desce do krojenia kładziemy kawałek folii spożywczej. Nakładamy warstwę pasty i kładziemy na niej łososia skórą do dołu (kawałek obok kawałka). Pastą smarujemy także boki i wierzch łososia. Należy go dokładnie pokryć zieloną papką.
  3. Kolejno łososia bardzo dokładnie zawijamy folią spożywczą i przekładamy do pojemnika. Idealnie mieści się on do kwadratowego szklanego pojemnika z IKEA. Łososia należy czymś obciążyć. Ja położyłam na nim drugi szklany pojemnik o tej samej wielkości, a do niego włożyłam słoik z ogórkami.
  4. Łososia odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Co 12 godzin należy odwracać go na drugą stronę. Mój łosoś marynował się przez 3 doby.
  5. Łososia wyjmujemy z lodówki, odwijamy folię, rybę delikatnie płuczemy z pozostałości pasty, osuszamy i kroimy w bardzo cienkie plasterki.

Prosty i lekki dip musztardowy do gravlaxa

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki gładkiej musztardy
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka octu z białego wina lub ryżowego
  • 3 płaskie łyżeczki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy przy pomocy łyżeczki. Przed podaniem dip należy schłodzić.

Sałatka świąteczny wieniec

Składniki:

  • 1 opakowanie ulubionego miksu sałat
  • 1 gravlax z łososia (125 g)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Szczypta soli
  • 2 małe pieczone buraki
  • 1 łyżeczka kaparów
  • Ulubione kiełki do posypania
  • Dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 płaskie łyżeczki gładkiej musztardy, 2 płaskie łyżeczki płynnego miodu lub syropu klonowego, sól i biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zdejmujemy skórę z łososia i kroimy rybę w cienkie plasterki. Jajka obieramy, kroimy na pół. Cebulę siekamy w piórka, umieszczamy w misce, dodajemy ocet, cukier, szczyptę soli. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Buraki obieramy, kroimy w kawałki.
  2. Na środku dużego talerza umieszczamy miseczkę na dressing. Wokół układamy sałatę, kładziemy na niej kawałki łososia (zawinęłam je w różyczki, by ładniej wyglądały), połówki jajek, buraki, posypujemy odcedzoną z zalewy cebulką, kaparami i kiełkami.
  3. Składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do powstania jednorodnej emulsji. Dressing przelewamy do miseczki na środku talerza. Podajemy na świeżo po przygotowaniu.

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Mowi.

5 komentarzy
3

Podobne posty:

5 komentarzy

Marta 08/12/2020 - 4:41 pm

Zdjęcia rewelacja 😍 A gdzie kupię tego łososia? Marzy mi się ta miska śniadaniowa z najnowszego wpisu, wiec chce go zrobić.

Odpowiedz
Malwina 09/12/2020 - 2:56 pm

Jest w Carrefour, Makro i Auchan. U mnie w Częstochowie największą ofertę mają w tym ostatnim.

Odpowiedz
Aleksandra 09/12/2020 - 8:21 am

Wyglada super! Gdzie znajdę tego łososia? Bo widziałam marynowane ale świeżego nie. Muszę jeszcze pomyśleć jak to podać w mniejszych porcjach bo przy większej ilości gości taki wieniec chyba się nie sprawdzi 🤔

Odpowiedz
Malwina 09/12/2020 - 2:58 pm

Jak wyżej – Auchan, Makro, Carrefour. Najlepiej chyba celować w ten pierwszy. Może podać w formie carpaccio z pieczonymi burakami?

Odpowiedz
Iza 28/12/2020 - 5:00 pm

Kolejna pozycja do spróbowania. Na moje szczęście wszystko co robisz bardzo nam smakuje więc mogę w ciemno przyrządzać 😍

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies