Wytrawna owsianka z jajkiem sadzonym

przez Malwina

Dzień dobry,

Tym razem śniadaniowa propozycja w stylu azjatyckim, czyli wytrawna owsianka z jajkiem sadzonym i warzywami. Prosta, wyrazista w smaku i szybka w przygotowaniu. Często gotuję ją w okresie zimowym, ale i teraz sprawdzi się doskonale. Połączenie smażonych grzybów, szpinaku, miso i jajka z kremowym żółtkiem jest bardzo udane.

Potraktujcie mój przepis jako bazę i dostosujcie do własnych preferencji smakowych i zawartości lodówki.

Wytrawna owsianka z jajkiem sadzonym

Składniki (na 1 porcję):

  • Pół czerwonej cebuli, posiekanej w piórka
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 4 pieczarki (najlepiej brązowe)
  • Mała garść świeżych liści szpinaku
  • 1 jajko
  • Sól do smaku
  • Płatki ostrej papryki do smaku
  • 50 g płatków owsianych
  • 3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżeczki jasnej pasty miso
  • Sos sojowy do smaku (opcjonalnie)
  • Do posypania: Posiekana dymka i prażony sezam
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek i pieczarki, smażymy na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dokładamy szpinak, krótko smażymy, aż zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i płatkami chili.
  2. Kiedy warzywa się smażą, gotujemy owsiankę. Płatki umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę, gotujemy, często mieszając przez 3-4 minuty do zgęstnienia. W razie potrzeby dolewamy więcej wody lub bulionu. Gęstość owsianki trzeba dostosować do własnych preferencji. U mnie ma ona zazwyczaj konsystencję przypominającą risotto. Wyłączamy ogień pod rondelkiem i dodajemy pastę miso. Mieszamy do rozpuszczenia. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną sosu sojowego.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajko i smażymy do preferowanego ścięcia żółtka. Oprószamy solą.
  4. Do miseczki przekładamy owsiankę, dodajemy warzywa, jajko, posypujemy dymką i sezamem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
1 komentarz
2

1 komentarz

Chocolade 29/05/2021 - 8:54 pm

Owsianki nie znoszę, ale sprytnie ją ukryłaś pod jajkiem sadzonym i pieczarkami 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies