Dzień dobry,
Tym razem śniadaniowa propozycja w stylu azjatyckim, czyli wytrawna owsianka z jajkiem sadzonym i warzywami. Prosta, wyrazista w smaku i szybka w przygotowaniu. Często gotuję ją w okresie zimowym, ale i teraz sprawdzi się doskonale. Połączenie smażonych grzybów, szpinaku, miso i jajka z kremowym żółtkiem jest bardzo udane.
Potraktujcie mój przepis jako bazę i dostosujcie do własnych preferencji smakowych i zawartości lodówki.
Wytrawna owsianka z jajkiem sadzonym
Składniki (na 1 porcję):
- Pół czerwonej cebuli, posiekanej w piórka
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 4 pieczarki (najlepiej brązowe)
- Mała garść świeżych liści szpinaku
- 1 jajko
- Sól do smaku
- Płatki ostrej papryki do smaku
- 50 g płatków owsianych
- 3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 1-2 łyżeczki jasnej pasty miso
- Sos sojowy do smaku (opcjonalnie)
- Do posypania: Posiekana dymka i prażony sezam
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek i pieczarki, smażymy na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dokładamy szpinak, krótko smażymy, aż zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i płatkami chili.
- Kiedy warzywa się smażą, gotujemy owsiankę. Płatki umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę, gotujemy, często mieszając przez 3-4 minuty do zgęstnienia. W razie potrzeby dolewamy więcej wody lub bulionu. Gęstość owsianki trzeba dostosować do własnych preferencji. U mnie ma ona zazwyczaj konsystencję przypominającą risotto. Wyłączamy ogień pod rondelkiem i dodajemy pastę miso. Mieszamy do rozpuszczenia. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną sosu sojowego.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajko i smażymy do preferowanego ścięcia żółtka. Oprószamy solą.
- Do miseczki przekładamy owsiankę, dodajemy warzywa, jajko, posypujemy dymką i sezamem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
1 komentarz
Owsianki nie znoszę, ale sprytnie ją ukryłaś pod jajkiem sadzonym i pieczarkami 😀