Tempeh po azjatycku

przez Malwina

Dzień dobry,

Tym razem przychodzę do Was z przepisem na bezmięsny obiad. W roli głównej tempeh, czyli produkt na bazie fermentowanej soi. Jakiś czas temu wspominałam Wam, że zamówiłam aż 5 kg tempehu, pora więc na troszkę przepisów z jego dodatkiem.

Zaczynamy od ekspresowego przepisu na tempeh na styl azjatycki, gotowany w słodko-słonym sosie. Jeśli lubicie pikantne dania, możecie podkręcić smak, dodając do sosu niewielką ilość srirachy lub kilka kropel innego ulubionego sosu chili.

Tempeh po azjatycku – pyszny i szybki przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g tempehu klasycznego lub wędzonego (postawiłam na wędzony, który uwielbiam)
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
  • Sos: 2 łyżki japońskiego sosu sojowego, 1 płaska łyżka melasy z trzciny cukrowej (ewentualnie brązowego cukru, syropu klonowego), 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki, 2 łyżki wody
  • Olej do smażenia
  • Sezam i posiekana dymka do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Tempeh kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki sosu dokładnie mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tempeh, smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni.
  3. Dodajemy czosnek i imbir, przesmażamy przez 30 sekund. Wlewamy sos, mieszamy. Gotujemy na większym ogniu przez kilka minut, aż sos zredukuje się i oblepi tempeh. W trakcie gotowania należy kilka razy przemieszać zawartość patelni. Podajemy na ciepło lub na zimno, posypany sezamem i dymką.

Zamienniki:

  • Zamiast tempehu można wykorzystać tofu. Naturalne należy bardzo mocno odcisnąć przed smażeniem.
  • W taki sam sposób można przygotować dowolne mięso. Po usmażeniu go, wlewamy na patelnię sos i krótko gotujemy do zredukowania. Możecie zrobić w ten sposób schab, pierś z kurczaka lub indyka, wołowinę.

Miska z ryżem i tempehem

Na dno miski włożyłam ugotowany ryż jaśminowy, dodałam tempeh, krótko gotowane różyczki brokułów i smażoną marchewkę na oleju z chili. Całość posypałam sezamem i dymką. Danie można dodatkowo skropić niewielką ilością oleju sezamowego. Super będzie się tu komponować świeży orzeźwiający ogórek lub surówka azjatycka z ogórka. Tego typu miski smakują fajnie także na zimno, dlatego sprawdzą się także jako posiłek do lunchboxu.

0 komentarz
2

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies