Fasola w sosie pomidorowym z fetą

przez Malwina
fasola w pomidorach po grecku

Dzień dobry,

Dziś na obiad serwowaliśmy fasolę w sosie pomidorowym z fetą i oliwkami. To iście ekspresowe danie, które super sprawdzi się w tygodniu po brzegi wypełnionym obowiązkami. Do potrawy wykorzystaliśmy popularną fasolę Jaś, ale jeśli nie macie jej na stanie, to równie dobrze sprawdzi się drobna fasola z puszki. A i z czerwoną też będzie pysznie 🙂

Tak przygotowaną fasolę najlepiej podawać z dodatkiem pieczywa. My postawiliśmy na opiekane kromki domowego chleba orkiszowego. Przepisem na ten ostatni postaram się podzielić z Wami już niedługo.

sałatka z łososiem

Wypróbuj również przepis na lekką sałatkę z łososiem i jajkiem.

fasola w pomidorach z fetą

Fasola w sosie pomidorowym z fetą – przepis

1 mała porcja ma 260 kcal (10 B, 23 W, 13 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy

Składniki (na 2 małe lub 1 większą porcję):

  • Pół cebuli
  • 250 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Cukier lub erytrol do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 250 g ugotowanej fasoli Jaś
  • 2 łyżki oliwek kalamata
  • 40 g sera feta do posypania
  • Natka pietruszki do posypania
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, roztarte w palcach oregano. Gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut (lub dłużej, jeśli macie rzadszy przecier). Doprawiamy do smaku cukrem/erytrolem, solą i pieprzem.

Do sosu dodajemy fasolę i oliwki, podgrzewamy. Danie przekładamy do misek, posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem pieczywa (u nas domowy chleb orkiszowy pokrojony i opieczony na patelni grillowej).

Fasola w sosie pomidorowym z fetą – zamienniki:

  • fasola Jaś/drobna biała fasola/ciecierzyca/czerwona fasola
  • ser feta/miękki kozi ser
  • oliwki Kalamata/czarne oliwki
2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

NataliaZ 16/04/2020 - 7:19 pm

Wygląda obłędnie. Co to za chlebek na zdjęciu?

Odpowiedz
Malwina 17/04/2020 - 1:04 pm

Domowy na drożdżach i mące orkiszowej ciemnej.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies