Dzień dobry,
Dziś na obiad serwowaliśmy fasolę w sosie pomidorowym z fetą i oliwkami. To iście ekspresowe danie, które super sprawdzi się w tygodniu po brzegi wypełnionym obowiązkami. Do potrawy wykorzystaliśmy popularną fasolę Jaś, ale jeśli nie macie jej na stanie, to równie dobrze sprawdzi się drobna fasola z puszki. A i z czerwoną też będzie pysznie 🙂
Tak przygotowaną fasolę najlepiej podawać z dodatkiem pieczywa. My postawiliśmy na opiekane kromki domowego chleba orkiszowego. Przepisem na ten ostatni postaram się podzielić z Wami już niedługo.
Wypróbuj również przepis na lekką sałatkę z łososiem i jajkiem.
Fasola w sosie pomidorowym z fetą – przepis
1 mała porcja ma 260 kcal (10 B, 23 W, 13 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy
Składniki (na 2 małe lub 1 większą porcję):
- Pół cebuli
- 250 g przecieru pomidorowego (passata)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Cukier lub erytrol do smaku
- Sól i pieprz do smaku
- 250 g ugotowanej fasoli Jaś
- 2 łyżki oliwek kalamata
- 40 g sera feta do posypania
- Natka pietruszki do posypania
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, roztarte w palcach oregano. Gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut (lub dłużej, jeśli macie rzadszy przecier). Doprawiamy do smaku cukrem/erytrolem, solą i pieprzem.
Do sosu dodajemy fasolę i oliwki, podgrzewamy. Danie przekładamy do misek, posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem pieczywa (u nas domowy chleb orkiszowy pokrojony i opieczony na patelni grillowej).
Fasola w sosie pomidorowym z fetą – zamienniki:
- fasola Jaś/drobna biała fasola/ciecierzyca/czerwona fasola
- ser feta/miękki kozi ser
- oliwki Kalamata/czarne oliwki
2 komentarze
Wygląda obłędnie. Co to za chlebek na zdjęciu?
Domowy na drożdżach i mące orkiszowej ciemnej.