Sałatka z łososiem i jajkiem

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś ciąg dalszy ekspresowych wiosennych przepisów. Tym razem na naszym stole wylądowała prosta sałatka z łososiem i jajkiem, która idealnie sprawdzi się jako propozycja lekkiej i szybkiej w przygotowaniu kolacji. Być może ktoś z Was zrobi ją na zbliżającą się Wielkanoc? Na pewno będzie miłą odmianą na świątecznym stole.

Bazę do sałatki stanowi miks sałat (u nas jest to dokładnie miks młodych liści). Postawcie na zestaw, który lubicie najbardziej. W naszej mieszance znalazły się liście botwinki, szpinak oraz rukola. Ta ostatnia to jeden z moich ulubionych dodatków do sałatek. Do tego oczywiście wspomniany wędzony łosoś, jajko, chrupiące rzodkiewki i korniszony oraz cebulka. Wszystko łączy prosty dressing z dodatkiem musztardy i syropu klonowego. To kto robi?

A na obiad poleca się prosty i szybki makaron z kozim serem i bazylią.

Sałatka z łososiem i jajkiem – przepis

1 porcja ma 133 kcal (6 B, 3 W, 11 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • Pół opakowania miksu sałat (50 g) – u mnie miks młodych liści
  • 1/4 czerwonej cebulki
  • 2 jajka, ugotowane na pół twardo
  • 4 rzodkiewki
  • 50 g wędzonego na zimno łososia
  • 1 ogórek konserwowy lub kilka malutkich
  • Kilka gałązek koperku
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego, sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę wiosenną z łososiem i jajkiem?

Cebulę siekamy w piórka, jajka ostrożnie kroimy na pół, rzodkiewki w plasterki. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, ogórka kroimy w kawałki. Użyłam mini korniszonów i pokroiłam je wzdłuż na pół. Składniki dressingu łączymy przy pomocy łyżeczki.

Na dużym talerzu układamy sałatę, cebulę, jajka, rzodkiewki, łososia, ogórka. Polewamy dressingiem, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Zuza 10/04/2020 - 11:15 am

uwielbiam taki miodowo musztardowy dressing <3

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies