Mini pizze – 3 pyszne przepisy

przez Malwina

Dzień dobry,

Kto lubi pizzę, ręka do góry 🙂 Mam dla Was mój sprawdzony przepis na mini pizze, idealne na zbliżający się weekend. Każda inna, każda pyszna. Którą wybierasz?

Przepis na ciasto na pizzę, który dziś Wam podaję, jest ze mną odkąd pamiętam i powstał metodą prób i błędów. Jest prosty i myślę, że poradzi sobie z nim większość amatorów gotowania. Ciasto możecie wyrobić ręcznie lub pójść na łatwiznę i skorzystać z pomocy robota kuchennego, jak zrobiłam to ja. Pamiętajcie, że na pizzę najlepiej wybrać mąkę typ 00. Obecnie można ją zakupić w większości supermarketów.

A jakie dodatki do pizzy? U nas klasykiem jest pizza z salami i oliwkami, którą uwielbia Połówek, choć coraz częściej wygrywa ta z rukolą i długodojrzewającą szynką. Kropką nad „i” jest oczywiście wysokiej jakości oliwa, którą kropimy wierzch pizzerinek.

Przepis na mini pizze powstał z okazji 100-lecia marki Monini. Zapraszam Was na stronę 100 przepisów Monini, gdzie znajdziecie mnóstwo apetycznych receptur, w tym kilka mojego autorstwa.

Mini pizze na 3 sposoby

Składniki (na 6 sztuk):

Mini pizze – jak zrobić?
  1. Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy spienione drożdże, pozostałą ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je delikatnie mąką. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. 
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodaj posiekany czosnek, przesmażamy. Dodajemy passatę, oregano i sól. Gotujemy 5 minut i studzimy 
  3. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą rozciągamy na cienki placek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko wysypanej mąką. Pizzerinki smarujemy sosem. Na dwóch układamy kawałki salami i pokrojone oliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez 10 minut, a następnie wierzch posypujemy mozzarellą i pieczemy jeszcze przez kilka minut, aż spody będą zrumienione. 
  4. Na dwóch pizzerinkach ułożyłam porwaną szynkę, oliwki, rukolę oraz parmezan. Dwie kolejne posypałam jedynie bazylią, a ostatnie z salami podałam z dodatkiem piklowanej na szybko cebulki. Przed podaniem wszystkie skropiłam oliwą extra vergine GranFruttato Monini. 
mini pizze

Przepis powstał we współpracy z firmą Monini Polska.

1 komentarz
1

Podobne posty:

1 komentarz

Zuza 18/04/2020 - 2:07 pm

poproszęte z ciemnymi oliwkami 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies