Soczewica z papryką po meksykańsku

przez Malwina

Po zupie z soczewicą i chorizo pora na kolejne meksykańskie danie na bazie tego warzywa strączkowego. W książce „Mexico: The Cookbook” wypatrzyłam ciekawy przepis na soczewicę smażoną z warzywami i chorizo. To prosta potrawa, jak większość pochodzących z tego regionu. Doskonale smakuje z dodatkiem placka tortilla lub pszennej bułki. W wersji wege wystarczy pominąć dodatek kiełbasy. Też będzie pysznie!

Soczewica z papryką po meksykańsku

Składniki (na 2 porcje):

  • 50 g brązowej lub zielonej soczewicy
  • 50 g kiełbasy chorizo, drobno posiekanej
  • Pół białej cebuli, drobno posiekanej
  • Pół papryczki chili, drobno posiekanej (lub więcej w zależności od mocy użytej odmiany i preferencji smakowych)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w niedużą kostkę
  • 1 dojrzały pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę (200 g)
  • 1/8 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • Sól do smaku
  • 3 łyżeczki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę gotujemy do miękkości. Mnie zajęło to około 15-20 minut. Uważamy, aby jej nie rozgotować. Odcedzamy ją i zostawiamy na sicie do ostygnięcia.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy chorizo, smażymy przez 5-6 minut i przekładamy do miseczki.
  3. Na patelnię dodajemy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Kolejno dokładamy chili i czosnek, krótko przesmażamy.
  4. Dodajemy paprykę, wlewamy 2 łyżeczki oleju. Smażymy przez 5-6 minut. Dokładamy pomidory, kmin, oregano, doprawiamy solą do smaku. Gotujmy przez około 10 minut.
  5. Na patelnię dodajemy soczewicę i chorizo, mieszamy, podgrzewamy przez 3 minuty. Podajemy jako samodzielne danie, np. z dodatkiem tortilli lub pieczywa.
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies