Po zupie z soczewicą i chorizo pora na kolejne meksykańskie danie na bazie tego warzywa strączkowego. W książce „Mexico: The Cookbook” wypatrzyłam ciekawy przepis na soczewicę smażoną z warzywami i chorizo. To prosta potrawa, jak większość pochodzących z tego regionu. Doskonale smakuje z dodatkiem placka tortilla lub pszennej bułki. W wersji wege wystarczy pominąć dodatek kiełbasy. Też będzie pysznie!
Soczewica z papryką po meksykańsku
Składniki (na 2 porcje):
- 50 g brązowej lub zielonej soczewicy
- 50 g kiełbasy chorizo, drobno posiekanej
- Pół białej cebuli, drobno posiekanej
- Pół papryczki chili, drobno posiekanej (lub więcej w zależności od mocy użytej odmiany i preferencji smakowych)
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w niedużą kostkę
- 1 dojrzały pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę (200 g)
- 1/8 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- Sól do smaku
- 3 łyżeczki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Soczewicę gotujemy do miękkości. Mnie zajęło to około 15-20 minut. Uważamy, aby jej nie rozgotować. Odcedzamy ją i zostawiamy na sicie do ostygnięcia.
- Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy chorizo, smażymy przez 5-6 minut i przekładamy do miseczki.
- Na patelnię dodajemy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Kolejno dokładamy chili i czosnek, krótko przesmażamy.
- Dodajemy paprykę, wlewamy 2 łyżeczki oleju. Smażymy przez 5-6 minut. Dokładamy pomidory, kmin, oregano, doprawiamy solą do smaku. Gotujmy przez około 10 minut.
- Na patelnię dodajemy soczewicę i chorizo, mieszamy, podgrzewamy przez 3 minuty. Podajemy jako samodzielne danie, np. z dodatkiem tortilli lub pieczywa.