Najlepszy pasztet z cukinii

przez Malwina

najlepszy pasztet z cukinii

Dzień dobry,

Na przepis na pasztet z cukinii mieliście czekać do przyszłego roku. W sumie nawet nie mam sensownego zdjęcia, jedynie fotkę kanapek, którą zrobiłam na szybko. Doszłam jednak do wniosku, że jest na tyle pyszny, że nie ma na co czekać. A zdjęcie mogę przecież podmienić przy kolejnej okazji. 

Czemu najlepszy? Jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, niedrogi i przesmaczny. Sam pasztet jest wilgotny, można go kroić lub rozsmarować na pieczywie. Nie rozpada się. Dla mnie ideał. Jeśli macie w ogródku jeszcze cukinie, to upieczcie go koniecznie. Możecie go doprawić dowolnie. Ja postawiłam na sporą ilość koperku, który świetnie komponuje się z cukinią. Do przepisu będę wracać na pewno bardzo często. Ja od razu do piekarnika razem z pasztetem wrzuciłam foremkę z ciastem na chleb. Lubię taką oszczędność czasu i energii 🙂

Przepis na pasztet z cukinii jest autorstwa Agnieszki Maciąg, a znalazłam go na blogu Anety.

Polecam wypróbować także przepis na smażoną cukinię po azjatycku.

Najlepszy pasztet z cukinii – przepis

Pasztet z cukinii

Dzień dobry, Na przepis na pasztet z cukinii mieliście czekać do przyszłego roku. W sumie nawet nie mam sensownego zdjęcia, jedynie fotkę kanapek, którą zrobiłam na szybko. Doszłam jednak do wniosku, że jest na tyle pyszny, że nie ma na… pasty na kanapki Najlepszy pasztet z cukinii European Drukuj
Porcje: 4-6 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 500 g cukinii, startej na tarce o dużych oczkach
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • około 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cayenne lub sproszkowanego chili
  • 2 łyżeczki za'ataru
  • 3 łyżki posiekanego koperku (ja posiekałam cały pęczek)
  • około pół szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno kroimy. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy, ścieramy na małych oczkach tarki.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej (około 2-3 łyżki). Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Studzimy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Prostokątną foremkę o długości około 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Cukinię bardzo mocno odciskamy z soku (to bardzo ważne!). Najlepiej wykorzystać do tego jakieś męskie dłonie. Cukinię umieszczamy w misce. Dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę. Wbijamy jajka. mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, cayenne, za'atar, koperek. Mieszamy. Wsypujemy bułkę tartą, ponownie mieszamy. W razie potrzeby dosypujemy więcej bułki. U mnie nie było takiej potrzeby.
  5. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50-60 minut, aż masa zetnie się i ładnie zrumieni.
  6. Pasztet z cukinii studzimy na metalowej kratce. Kroimy dopiero, gdy będzie całkowicie zimny.
12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

smakowite 05/10/2018 - 6:50 am

Czy sądzisz, że można podmienić jajka i bułkę tartą na ugotowaną kaszę jaglaną?

Odpowiedz
Malwina 05/10/2018 - 8:42 am

Można by pokombinować z wersją wegańską. Robię takie kotlety z kaszy jaglanej i cukinii i są przepyszne 🙂

Odpowiedz
smakowite 05/10/2018 - 11:19 am

Ja normalnie do pasztetów dodaję 100 g kaszy jaglanej (waga [przed ugotwaniem), nie daję już jajek ani bułki, i zawsze mają fajną konsystencję.

Odpowiedz
Aleksandra 05/10/2018 - 7:58 am

na pewno spróbuję! 🙂 Uwielbiam takie rozwiązania. W ubiegłym miesiącu zajadałam się pastą z białej fasoli, więc może teraz czas na zmianę 🙂

Odpowiedz
Natalia 05/10/2018 - 9:10 am

Do zrobienia 🙂 Kocham wegetariańskie pasztety!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedz
Marzena 05/10/2018 - 11:00 am

Kochana ale on cudownie wygląda. Z chęcią się wpraszam 🙂

Odpowiedz
Martynosia 05/10/2018 - 1:20 pm

Jeszcze nigdy taiego nie robilam, ale chyba musze sprobowac:) Moj facet nie rpzepada za cukinia, ale moze przygotowana w ten sposob przypadnie mu do gustu 🙂

Odpowiedz
Martynosia 15/10/2018 - 1:28 pm

No i zrobilam (dalam tylko 2 jajaka), wyszedl bardzo smaczny, ale chyba dodalam za duzo koperku i on zdominowal smak pasztetu, ale chyba dlatego smakowal K. bo on lubi koperek 😉 cukinia mu nie przeszkadzala 😉

Odpowiedz
Ervisha 05/10/2018 - 8:17 pm

Wierzę że jest smaczmy 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 07/10/2018 - 6:10 pm

Podoba mi się to, że nie ma dodatku sera, a często w przepisach na pasztet z cukinii ten żółty ser występuje jako spoiwo – razem z bułką tartą właśnie. Uwielbiam pasztet z cukinii <3

PS: Foodbook prawie gotowy, tylko muszę obrobić grafę. Powinien być w tym tygodniu 😀

Odpowiedz
Urszula 08/10/2018 - 2:45 pm

Wierzę, że pasztet smaczny. a zdjęcie i tak piękne !

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 13/10/2018 - 12:11 pm

Mamy jeszcze jedną dużą cukinie więc może zrobimy taki pasztet 😀 Super jest ten nakrapiany talerz <3

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies