Dzień dobry,
Mam dla Was kolejny Bento Prep. Tym razem posiłki do pudełka były przygotowane na cały dzień, łącznie z kolacją (mimo że ta była jedzona już w domu). To naprawdę duży komfort psychiczny, gdy nie musisz sobie zawracać głowy gotowaniem, szczególnie gdy w pracy masz urwanie głowy. No i gdy liczysz kalorie.
W pudełkach rządzi kolor, bo jak wiadomo jemy też oczami. Myślę, że teraz w pudełkach Połówka coraz częściej będą się pojawiać lekkie sałatki i chłodniki. W końcu w takie upalne dni sprawdzają się najlepiej.
Co przygotowaliśmy?
Były to posiłki na dwa dni dla Połówka. Każdy dzień to około 2800 kcal.
– śniadanie to sałatka białkowo-tłuszczowa ze schabem
– obiad- sushi bowl z wędzonym łososiem
– kolacja fit leczo z indykiem i ryż jaśminowy
Plan działania
Całość zajęła nam około 1 godzinę i 15 minut. Ten czas to już chyba taki standard w naszym gotowaniu. Połówek miał na głowie leczo i ugotowanie ryżu, ja z kolei sałatkę i wykończenie sushi bowl. W sumie miałam o wiele mniej pracy. Gotowaliśmy w poniedziałek rano. Posiłki były na poniedziałek i wtorek.
Zawsze zaczynamy od wstawienia węglowodanów. Czemu? Po pierwsze troszkę się gotują, po drugie- jeśli są bazą do innej potrawy, zazwyczaj muszą ostygnąć. Tu ryż został wykorzystany do sushi bowl. Oszukanego, bo z pysznym ryżem jaśminowym. Wstawiłam też jajka do ugotowania.
Gdy Połówek w rondelku ogarniał leczo, ja wrzuciłam na patelnię grillową plastry schabu. Dość dawno nie używałam tej patelni. Wróciła do łask, bo jest bardzo duża i za jednym razem mogę na niej usmażyć całe mięso. Większa patelnia = większa oszczędność czasu. Mnie pozostało już tylko posiekanie warzyw, łososia i mięsa. No i układanie tego wszystkiego w pudełkach. Przyznam, że był to dość przyjemny bento prep.
Śniadanie
Tym razem białkowo-tłuszczowe. W pudełku sałatka ze schabem, serem pleśniowym, oliwkami, jajkiem, ogórkiem, rzodkiewką, pomidorem z czarnuszką i sałatą rzymską. Do tego troszkę sosu sriracha na schab plus dressing na oliwie, occie winnym z dodatkiem suszonego oregano.
Obiad
W pojemnikach sushi bowl z wędzonym łososiem i warzywami.
Kolacja
Na kolację fit leczo z indykiem plus ryż jaśminowy.
15 komentarzy
Tym razem zawartość wyjątkowo nie dla mnie – jestem zaciekłym wrogiem leczo, oliwek, ryżu, itd 😛
U Ciebie jak zawsze bardzo apetycznie 🙂 Kusząco wyglada to jedzonko i bardzo chętnie dałabym się namówić na zjedzenie 🙂
pysznie, zdrowo, kolorowo <3 ja od kiedy pracuję zdalnie w domu jem… gorzej! nie mam weny do gotowania dla siebie… Lubemu wymyślam co mogę (od zawsze mamy "inne smaki" i gotowaliśmy na "10 garnków") tak teraz… jemu gotuję, a sama mam ochotę tylko na kanapki.. albo makaron z końcówkami z lodówki… 😀 😀
Jak zwykle zdrowo i na pewno smacznie 😉
ale pyszności, zjadłabym wszystko!
Zawartość pudełek jak zwykle smaczna i kolorowa.
U mnie grillowa jest najczęściej używaną patelnią:)
Zawsze jak patrzę na Twoje mieszanki, to uświadamiam sobie, jak rzadko jem ryż. Ugotuję na jutro 😉
Pyszności, pudełko z wędzonym łososiem wpadło mi w oko 🙂
Bardzo apetyczne i dobrze skomponowane posiłki 🙂 Super jest ten Wasz plan działania 😀
Ja na obiadek porywam fit leczo, pycha!!!
Pyszne propozycje 🙂 Chciałabym być tak dobrze zorganizowana jeśli chodzi o przygotowanie posiłków ;D
Pięknie i zdrowo 🙂 niesamowicie wyglądają Twoje pudełeczka 😉
Pysznie i kolorowo! Uwielbiam pudełka przygotowywane przez Was 🙂
Super propozycje – mnie ujęła przede wszystkim sałatka:)
Sushi bowl – co za cudny pomysł! 🙂