Make bento, not war! #77

przez Malwina
Czy Wy też czujecie już nadchodzącą wiosnę? Za oknem robi się coraz cieplej, słońce ochoczo wychyla się zza chmur, a na bazarkach pojawiły się już pierwsze nowalijki. Zdecydowanie wiosna jest już coraz bliżej. 

W minionym tygodniu znów zrobiłam charaben. Tym razem w pojemniku pojawił się króliczek (a konkretniej pani królikowa). Takie bento nastraja wyjątkowo pozytywnie, a przygotowanie go daje sporo frajdy i satysfakcji. I Wam polecam od czasu do czasu pobawić się w robienie takiego bento. A teraz zapraszam do przeglądu lunchboxów z 77 tygodnia z bento. 

PONIEDZIAŁEK
Na śniadanie twarożek ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym, przyprawiony solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Kolejny posiłek to 100 g kaszy jęczmiennej z sosem sojowym, jedna pieczona pierś z kurczaka (z kurczaka, którego piekłam w całości na niedzielny obiad) oraz prosta sałatka z pomidora, ogórka i cebuli (skropiona oliwą ev).

WTOREK
Na śniadanie syrniki (z połowy porcji), mus truskawkowy oraz pół owocu kiwi.
Drugi posiłek to 70 g makaronu spaghetti wymieszanego z oliwą, oregano i czosnkiem. Dodatkowo jedna pierś z upieczonego kurczaka oraz pomidorki koktajlowe.

ŚRODA

Tym razem w zestawie znalazła się pierś w przyprawie do kurczaka, warzywa (brokuły, pomidory, ogórek), królik z ryżu do sushi i salami, onigiri nadziewane tuńczykiem.
Połówek zabrał do pracy dodatkowo porcję twarogu z rzodkiewką i szczypiorkiem.

CZWARTEK

Na śniadanie placuszki owsiane plus mus truskawkowy. Drugi posiłek to gotowane na parze pulpety drobiowe z cukinią i ziołami, kasza jęczmienna z sosem sojowym, pomidorki, czarny sezam i szczypiorek. 

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

bryssska 09/03/2015 - 8:33 am

pięknie zapakowane śniadanie;

Odpowiedz
Agnieszka 09/03/2015 - 9:27 am

Bento z środy skradło moje serce (i kubki smakowe).

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 09/03/2015 - 1:55 pm

uwielbiam te Twoje bento… wyglądają przeslicznie!:)

Odpowiedz
Alekto Calexis 09/03/2015 - 3:00 pm

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
bentomonia 09/03/2015 - 4:33 pm

Piękne i smakowite benciaki…

Odpowiedz
calvados 10/03/2015 - 10:08 am

mmm ale smakowite obiadki! Bardzo dobre źródło inspiracji, z pewnością wykorzystam! Ryżowy królik jest genialny!

Odpowiedz
JustInka 11/03/2015 - 11:50 am

Oj kolorowe i apetyczne te Twoje zestawy – jak zawsze z resztą. Mną zawładnęła oczywiście środa 🙂

Odpowiedz
Ania S 14/03/2015 - 8:15 am

Króliczka i biedronka wyglądają przeuroczo, no i oczywiście całe środowe bento prezentuje się cudownie 😉
I muszę chyba w końcu zrobić te syrniki 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies