Proste szaszłyki na grilla |
Już niedługo kolejny majowy weekend, który zapewne większość z Was spędzi na świeżym powietrzu w towarzystwie znajomych lub przyjaciół. Śpieszę do Was z prostym przepisem na szaszłyki z grilla. Myślę, że wszystkie niezbędne składniki posiadacie w kuchennych szafkach. Bazą do moich szaszłyków jest pierś z kurczaka, ale równie dobrze można postawić na troszkę tłustsze mięso z udek. Po doprawieniu, mięso najlepiej odstawić na minimum 12 godzin do lodówki. Chyba najwygodniej będzie przygotować je dzień przed planowanym grillowaniem. Jeśli planujecie majówkę na świeżym powietrzu, koniecznie wypróbujcie przepis.
Szaszłyki z tego przepisu możecie przygotować nie tylko na ogrodowym grillu, ale i grillu elektrycznym, patelni grillowej lub nawet w piekarniku, jeśli pogoda w weekend nie dopisze. Są lekko pikantne za sprawą dodatku ostrej papryki w proszku oraz świeżego czosnku. Obowiązkowo podawajcie je w towarzystwie ulubionego sosu, np. popularnego dipu czosnkowego lub orzeźwiającego sosu tzatziki. Ja postawiłam właśnie na ten ostatni.
PROSTE SZASZŁYKI NA GRILLA
Składniki (na około 5-6 dużych szaszłyków lub kilkanaście małych):
- 500 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub chili, cayenne)
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżka oleju
- ulubione warzywa, np. papryka, pieczarki, małe cebulki, cukinia (opcjonalnie)
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mięso kroimy w grubszą kostkę. Oprószamy je solą, pieprzem. Oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę mieszamy. Powstałą mieszankę przypraw posypujemy mięso i mieszamy dłońmi. Kolejno mięso polewamy olejem, dodajemy czosnek, mieszamy ponownie. Pojemnik z mięsem przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Mięso wyjmujemy z lodówki na około 30 minut przed planowanym grillowaniem. Warzywa kroimy w mniejsze kawałki. Na patyczki nadziewamy na przemian kawałki mięsa i warzyw. Szaszłyki przygotowujemy na ogrodowym grillu, patelni grillowej lub w piekarniku (180 stopni około 20-25 minut). Szaszłyki z grilla podajemy z dodatkiem ulubionego sosu, np. czosnkowego lub popularnego sosu caciki.
Piwo Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne |
Przepis na proste szaszłyki na grilla przygotowałam specjalnie do uwarzonego w browarze w Sierpcu nowego piwa Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne. To piwo lekkie, orzeźwiające, z lekko cytrusową nutą. Powstało z połączenia dwóch słodów: pszenicznego i jęczmiennego. Co ciekawe, jest to piwo klarowne. Świetnie komponuje się z grillowanym mięsem. To dobry wybór na zbliżającą się majówkę oraz inne spotkania w gronie znajomych i przyjaciół.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
3 komentarze
Ale pychota 😀
Super przepis! Chętnie bym zjadła takie szaszłyki, popijając piwkiem w upalny dzień 🙂
Jak ja je lubię 🙂