Proste szaszłyki na grilla

przez Malwina
 Szaszłyki z grilla przepisy
Proste szaszłyki na grilla
Już niedługo kolejny majowy weekend, który zapewne większość z Was spędzi na świeżym powietrzu w towarzystwie znajomych lub przyjaciół. Śpieszę do Was z prostym przepisem na szaszłyki z grilla. Myślę, że wszystkie niezbędne składniki posiadacie w kuchennych szafkach. Bazą do moich szaszłyków jest pierś z kurczaka, ale równie dobrze można postawić na troszkę tłustsze mięso z udek. Po doprawieniu,  mięso najlepiej odstawić na minimum 12 godzin do lodówki. Chyba najwygodniej będzie przygotować je dzień przed planowanym grillowaniem. Jeśli planujecie majówkę na świeżym powietrzu, koniecznie wypróbujcie przepis.

 Szaszłyki z kurczaka grill
Szaszłyki z tego przepisu możecie przygotować nie tylko na ogrodowym grillu, ale i grillu elektrycznym, patelni grillowej lub nawet w piekarniku, jeśli pogoda w weekend nie dopisze. Są lekko pikantne za sprawą dodatku ostrej papryki w proszku oraz świeżego czosnku. Obowiązkowo podawajcie je w towarzystwie ulubionego sosu, np. popularnego dipu czosnkowego lub orzeźwiającego sosu tzatziki. Ja postawiłam właśnie na ten ostatni. 
Szaszłyki na grilla przepis
PROSTE SZASZŁYKI NA GRILLA


Składniki (na około 5-6 dużych szaszłyków lub kilkanaście małych):

  • 500 g piersi z kurczaka  
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub chili, cayenne)
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka oleju
  • ulubione warzywa, np. papryka, pieczarki, małe cebulki, cukinia (opcjonalnie)
  • patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mięso kroimy w grubszą kostkę. Oprószamy je solą, pieprzem. Oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę mieszamy. Powstałą mieszankę przypraw posypujemy mięso i mieszamy dłońmi. Kolejno mięso polewamy olejem, dodajemy czosnek, mieszamy ponownie. Pojemnik z mięsem przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. 
Mięso wyjmujemy z lodówki na około 30 minut przed planowanym grillowaniem. Warzywa kroimy w mniejsze kawałki. Na patyczki nadziewamy na przemian kawałki mięsa i warzyw. Szaszłyki przygotowujemy na ogrodowym grillu, patelni grillowej lub w piekarniku (180 stopni około 20-25 minut). Szaszłyki z grilla podajemy z dodatkiem ulubionego sosu, np. czosnkowego lub popularnego sosu caciki. 
Szaszłyki sprawdzony przepis
Piwo Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne
Przepis na proste szaszłyki na grilla przygotowałam specjalnie do uwarzonego w browarze w Sierpcu nowego piwa Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne. To piwo lekkie, orzeźwiające, z lekko cytrusową nutą. Powstało z połączenia dwóch słodów: pszenicznego i jęczmiennego. Co ciekawe, jest to piwo klarowne. Świetnie komponuje się z grillowanym mięsem. To dobry wybór na zbliżającą się majówkę oraz inne spotkania w gronie znajomych i przyjaciół. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Roztrzepana Babeczka 13/05/2016 - 2:31 pm

Ale pychota 😀

Odpowiedz
rabarbarowo 13/05/2016 - 7:06 pm

Super przepis! Chętnie bym zjadła takie szaszłyki, popijając piwkiem w upalny dzień 🙂

Odpowiedz
Agnieszka D 14/06/2017 - 8:25 pm

Jak ja je lubię 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies