Make bento, not war! #134

przez Malwina
Lunchbox: Naleśniki owsiane
Dzień dobry, 
Będę się powtarzać, ale to był wyjątkowo smaczny tydzień. Póki co, szaleję w kuchni ze szparagami. Odświeżam stare ulubione przepisy, a przy okazji tworzę nowe. Lada moment przyjdzie pora na młodą kapustę, truskawki, botwinkę, rabarbar i wiele, wiele innych. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam tę porę roku. 

Przy okazji wszystkich bentomaniaków odsyłam do wpisu z ubiegłego tygodnia na temat akcesoriów do bento/lunchbox. Znajdziecie tam sporo informacji na temat popularnych gadżetów i dodatków do lunchboxów, a także kilka pomysłów na wykorzystanie produktów niededykowanych bento. Takie artykuły o tematyce bento/lunchbox będą się pojawiać na blogu co jakiś czas. 

PONIEDZIAŁEK 

U Połówka na śniadanie placuszki owsiane z owocami (kiwi, borówka, malina, truskawka). 

Na drugim pięterku szaszłyki w marynacie jogurtowej z melasą.

U mnie pudding śniadaniowy z chia plus porcja owoców (maliny, borówka), jagody goji i nasiona konopi.

W drugim pojemniczku szparagi pieczone z warzywami. Uwielbiam takie warzywa. Następnym razem zrobię do nich jakiś sosik z zatarem.

WTOREK

Śniadanie u Połówka to naleśniki owsiane plus porcja dżemu truskawkowego i owoców.

Na drugim pięterku sushi ze szparagami. Bardzo wiosenne, mega kolorowe i pyszne. Dodatkowo japoński sos sojowy.

U mnie także sushi ze szparagami.

Na drugim pięterku sałatka z ciecierzycy i granatu oraz owoce (borówki i maliny).

 ŚRODA

U Połówka smażona pierś z indyka z groszkiem, kinpira z mieszanych warzyw, jajko na twardo oraz szparagi.

Na drugim pięterku placuszki owsiane na jogurcie. W pojemniczku frużelina z czarnej porzeczki.

U mnie pudding z chia i karobem, posypany nasionami konopi, nerkowcami i owocami.

Ciąg dalszy mojego ekspresowego zestawu to jogurt z owocami, lekka sałatka z oliwkami i ciecierzycą plus pyszne kiszone ogórki. Nie sądziłam, że kiedykolwiek w życiu nazwę kiszone ogórki pysznymi. Jak widać, można nie tylko przyzwyczaić się do smaku pewnych produktów, ale i je polubić.


CZWARTEK

Posiłek białkowo-tłuszczowy to sałatka z indykiem, serem lazur, groszkiem, cebulką, jajkiem, papryką, kiszonym ogórkiem plus dressing z musztardą.

Na drugim pięterku ryż z groszkiem, pierś z indyka w ziołach prowansalskich, kinpira z marchewki, jajko i szparagi.

U mnie w bento makaron z grzybami shitake i szparagami. Przepis pojawi się na blogu już wkrótce.

PIĄTEK

Śniadanie u Połówka to placuszki na mące ryżowej. Dodatkowo konfitura śliwkowa z wanilią.

Na drugim pięterku ryż basmati, klopsiki z chorizo, pieczarki z sosem sojowym, siekany omlet. Omlet przygotowałam z dwóch jajek, 3 łyżek dashi (dashi mrożę w foremce na lód), 2 łyżeczek sosu sojowego, 1 łyżeczki erytrolu i 1 łyżki posiekanego szczypiorku z cebulki siedmiolatki. Po usmażeniu złożyłam go na pół i posiekałam w drobne paseczki.

U mnie nocna owsianka z owocami, orzechami nerkowca i nasionami konopi.

Zestaw typowo w klimacie bento. W pojemniku hummus szparagowy plus warzywa (rzodkiewki, seler naciowy, papryka, główki szaragów gotowane na parze).

Na drugim pięterku ryż do sushi zaprawiony awase-zu, posypany czarnym sezamem i szczypiorkiem. Dodatkowo grzyby shitake smażone z chili i imbirem oraz kinpira z mieszanych warzyw. 

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Anonimowy 16/05/2016 - 11:57 am

Heh,a ja mam co roku "problem" z nowalijkami – tak jak ty nie mogę się doczekać szparagów, truskawek, czy młodych ziemniaków , mam przygotowanych milion pomysłów i przepisów na ich wykorzystanie, a jak przyjdzie co do czego to najlepiej smakują mi (i nie nudzą się absolutnie!) jak najmniej obrobione – truskawki bez żadnych dodatków, szparagi i ziemniaki z wody tylko z odrobiną masełka… I co roku powtarzam sobie, że tym razem to już na pewno wypróbuję jakiś ekstra przepis 🙂 Taaa…:)

Odpowiedz
Martynosia 16/05/2016 - 2:03 pm

Jak zwykle wszystko wyglada pysznie 😉 Bardzo podoba mi sie ta kinpira z marchewki – musze wyprobowac;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies