Lunchbox: Naleśniki owsiane |
U mnie pudding śniadaniowy z chia plus porcja owoców (maliny, borówka), jagody goji i nasiona konopi.
W drugim pojemniczku szparagi pieczone z warzywami. Uwielbiam takie warzywa. Następnym razem zrobię do nich jakiś sosik z zatarem.
Śniadanie u Połówka to naleśniki owsiane plus porcja dżemu truskawkowego i owoców.
Na drugim pięterku sushi ze szparagami. Bardzo wiosenne, mega kolorowe i pyszne. Dodatkowo japoński sos sojowy.
Na drugim pięterku sałatka z ciecierzycy i granatu oraz owoce (borówki i maliny).
U Połówka smażona pierś z indyka z groszkiem, kinpira z mieszanych warzyw, jajko na twardo oraz szparagi.
Na drugim pięterku placuszki owsiane na jogurcie. W pojemniczku frużelina z czarnej porzeczki.
U mnie pudding z chia i karobem, posypany nasionami konopi, nerkowcami i owocami.
Ciąg dalszy mojego ekspresowego zestawu to jogurt z owocami, lekka sałatka z oliwkami i ciecierzycą plus pyszne kiszone ogórki. Nie sądziłam, że kiedykolwiek w życiu nazwę kiszone ogórki pysznymi. Jak widać, można nie tylko przyzwyczaić się do smaku pewnych produktów, ale i je polubić.
Posiłek białkowo-tłuszczowy to sałatka z indykiem, serem lazur, groszkiem, cebulką, jajkiem, papryką, kiszonym ogórkiem plus dressing z musztardą.
Na drugim pięterku ryż z groszkiem, pierś z indyka w ziołach prowansalskich, kinpira z marchewki, jajko i szparagi.
U mnie w bento makaron z grzybami shitake i szparagami. Przepis pojawi się na blogu już wkrótce.
Śniadanie u Połówka to placuszki na mące ryżowej. Dodatkowo konfitura śliwkowa z wanilią.
Na drugim pięterku ryż basmati, klopsiki z chorizo, pieczarki z sosem sojowym, siekany omlet. Omlet przygotowałam z dwóch jajek, 3 łyżek dashi (dashi mrożę w foremce na lód), 2 łyżeczek sosu sojowego, 1 łyżeczki erytrolu i 1 łyżki posiekanego szczypiorku z cebulki siedmiolatki. Po usmażeniu złożyłam go na pół i posiekałam w drobne paseczki.
U mnie nocna owsianka z owocami, orzechami nerkowca i nasionami konopi.
Zestaw typowo w klimacie bento. W pojemniku hummus szparagowy plus warzywa (rzodkiewki, seler naciowy, papryka, główki szaragów gotowane na parze).
Na drugim pięterku ryż do sushi zaprawiony awase-zu, posypany czarnym sezamem i szczypiorkiem. Dodatkowo grzyby shitake smażone z chili i imbirem oraz kinpira z mieszanych warzyw.
2 komentarze
Heh,a ja mam co roku "problem" z nowalijkami – tak jak ty nie mogę się doczekać szparagów, truskawek, czy młodych ziemniaków , mam przygotowanych milion pomysłów i przepisów na ich wykorzystanie, a jak przyjdzie co do czego to najlepiej smakują mi (i nie nudzą się absolutnie!) jak najmniej obrobione – truskawki bez żadnych dodatków, szparagi i ziemniaki z wody tylko z odrobiną masełka… I co roku powtarzam sobie, że tym razem to już na pewno wypróbuję jakiś ekstra przepis 🙂 Taaa…:)
Jak zwykle wszystko wyglada pysznie 😉 Bardzo podoba mi sie ta kinpira z marchewki – musze wyprobowac;)