Sałatka ziemniaczana z makrelą i jajkiem

przez Malwina
Makrela jajko ziemniaki
Sałatka ziemniaczana z makrelą i jajkiem
Ostatnio kilka razy w lunchboxie wylądowała sałatka ziemniaczana z makrelą. Nieprzekombinowana, pożywna, prosta i jeszcze w zimowym klimacie. Połączenie ziemniaków, jajka, wędzonej ryby i kiszonych ogórków sprawdza się wyjątkowo dobrze, tym bardziej wtedy gdy dodamy do tego koperek i dressing z dodatkiem octu winnego i musztardy. Zachęcam do pożegnania zimy taką oto sałatką.
Sałatka z makreli i ogórka kiszonego

 

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MAKRELĄ I JAJKIEM


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 600 g niedużych ziemniaków
  • 1 wędzona makrela
  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • 2 większe ogórki kiszone
  • pół czerwonej cebuli plus 1 łyżka octu winnego (z białego lub czerwonego wina)
Dressing musztardowy: 3 łyżki oliwy, 1 lekko czubata łyżeczka gładkiej musztardy, 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze do miękkości. W tym czasie makrelę oddzielamy od skóry i ości. Mięso ryby dzielimy na mniejsze kawałki. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę siekamy w piórka, zalewamy octem i odstawiamy na 15 minut. Ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki.
Przygotowujemy dressing: cebulkę wyjmujemy z zalewy octowej. Oliwę łączymy z octem, musztardą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce (ja mieszam wszystkie składniki z ciepłymi ziemniakami), polewamy dressingiem, mieszamy potrząsając lekko miską. Podajemy na ciepło lub na zimno. Jeśli sałatkę ziemniaczaną podajemy na zimno, warto ją odstawićć na kilka godzin do lodówki.

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Majana 16/03/2016 - 9:35 pm

Smakowita. Kojarzy mi się bardzo wiosennie. 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 17/03/2016 - 7:56 pm

Ale pysznie, idealnie na… TERAZ!

Odpowiedz
Angelika B 18/03/2016 - 5:41 pm

Dziś wypróbowałam w ramach obiadu zastępując tylko ogórki kiszone na konserwowe,bo mi się akurat skończyły. Bardzo smaczna propozycja i strasznie sycąca. Nie jest mdła, zwłaszcza jeśli użyje się ostrej musztardy (i odrobiny chrzanu jak w moim przypadku;)) Polecam! 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 15/04/2016 - 4:11 pm

Co jedna sałatka u Ciebie, to lepsza. Lepsza dla mnie 😉 Świetne połączenie. Cudny talerz (miska).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies