Babka migdałowa (bez glutenu) |
Lada chwila święta, dlatego śpieszę do Was z porcją wielkanocnych przepisów. Na pierwszy ogień idzie pyszna babka ucierana. Ponieważ w tym roku czekają nas bezglutenowe święta, wszystkie ciasta, które mam w planach uciec, nie będą zawierać glutenu. Mąkę do upieczenia tej babki znajdziecie praktycznie w każdym sklepie lub nawet we własnych kuchennych szafkach. Wykorzystałam popularną skrobię ziemniaczaną oraz migdały zmielone na mąkę.
Babka jest puszysta, wilgotna i delikatna, w smaku mocno migdałowa za sprawą nie tylko użytej mąki, ale i naturalnego ekstraktu z migdałów. Przed podaniem babkę dowolnie ozdóbcie wg własnego uznania. Ja postawiłam na prosty cytrynowy lukier.
BABKA MIGDAŁOWA
(BEZGLUTENOWA)
Składniki (na formę z kominem o średnicy około 23 cm):
- 200 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g zmielonych na mąkę migdałów (bez łupinek)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia z delikatnym czubkiem
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (nie olejku!)*
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksując do połączenia. Wlewamy ekstrakt, miksujemy. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy mąkę migdałową i ponownie miksujemy do połączenia. Dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Formę na babkę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 175 stopni przez około 35-45 minut do suchego patyczka. Formę z babką wyjmujemy na metalową kratkę. Gdy lekko przestygnie delikatnie ją wyjmujemy. Babkę migdałową dowolnie ozdabiamy. Ja polałam ją lukrem cytrynowym.
Uwagi (*):
– zamiast ekstraktu migdałowego można użyć ekstraktu z wanilii lub ekstraktu cytrynowego. Jeśli nie posiadacie naturalnego ekstraktu, dodajcie do ciasta ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
6 komentarzy
wyobrażam sobie jaka pyszna musiała być ta babka! 🙂
Wygląda wspaniale, cudownie puszysta 🙂 A pachnieć musiała obłędnie tymi migdałami!
Wygląda wspaniale, puszysta, pięknie wyrośnięta i nigdy bym nie zgadła, że bez glutenu 😉
Piękna baba i śliczne zdjęcia 🙂
W przekroju super, musi być pyszna 🙂
Piękna i na pewno pyszna:)