Babka migdałowa (bez glutenu)

przez Malwina
Babka migdałowa (bez glutenu)
Lada chwila święta, dlatego śpieszę do Was z porcją wielkanocnych przepisów. Na pierwszy ogień idzie pyszna babka ucierana. Ponieważ w tym roku czekają nas bezglutenowe święta, wszystkie ciasta, które mam w planach uciec, nie będą zawierać glutenu. Mąkę do upieczenia tej babki znajdziecie praktycznie w każdym sklepie lub nawet we własnych kuchennych szafkach. Wykorzystałam popularną skrobię ziemniaczaną oraz migdały zmielone na mąkę. 

Babka jest puszysta, wilgotna i delikatna, w smaku mocno migdałowa za sprawą nie tylko użytej mąki, ale i naturalnego ekstraktu z migdałów. Przed podaniem babkę dowolnie ozdóbcie wg własnego uznania. Ja postawiłam na prosty cytrynowy lukier. 
Zajrzyjcie do Gin i Sianko i zobaczcie, jakie pyszne wielkanocne babki upiekły. 

BABKA MIGDAŁOWA 
(BEZGLUTENOWA)

Składniki (na formę z kominem o średnicy około 23 cm):
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru 
  • 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych na mąkę migdałów (bez łupinek)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia z delikatnym czubkiem
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (nie olejku!)*

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksując do połączenia. Wlewamy ekstrakt, miksujemy. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy mąkę migdałową i ponownie miksujemy do połączenia. Dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. 
Formę na babkę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 175 stopni przez około 35-45 minut do suchego patyczka. Formę z babką wyjmujemy na metalową kratkę. Gdy lekko przestygnie delikatnie ją wyjmujemy. Babkę migdałową dowolnie ozdabiamy. Ja polałam ją lukrem cytrynowym.

Uwagi (*):

– zamiast ekstraktu migdałowego można użyć ekstraktu z wanilii lub ekstraktu cytrynowego. Jeśli nie posiadacie naturalnego ekstraktu, dodajcie do ciasta ziarenka wyskrobane z laski wanilii.

Babka migdałowa (bez glutenu)

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Cotakpachnie? 15/03/2016 - 6:21 pm

wyobrażam sobie jaka pyszna musiała być ta babka! 🙂

Odpowiedz
gin 15/03/2016 - 6:39 pm

Wygląda wspaniale, cudownie puszysta 🙂 A pachnieć musiała obłędnie tymi migdałami!

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 15/03/2016 - 6:45 pm

Wygląda wspaniale, puszysta, pięknie wyrośnięta i nigdy bym nie zgadła, że bez glutenu 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 15/03/2016 - 9:22 pm

Piękna baba i śliczne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Jud 15/03/2016 - 9:52 pm

W przekroju super, musi być pyszna 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/03/2016 - 5:02 am

Piękna i na pewno pyszna:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies