Temari sushi

przez Malwina
Temari sushi przepis
Temari sushi
Temari sushi to sushi w kształcie ryżowych kulek. Ich wierzch zdobią przeróżne dodatki, które możemy dobierać według naszych preferencji. Warto postawić na przyjemne dla oka i podniebienia zestawienia. W dzisiejszym wpisie znajdziecie kilka propozycji ode mnie. Wykorzystałam m.in. tuńczyka, łososia, awokado, jajka i płaty nori.

Samo przygotowanie temari sushi jest dość proste. Potrzebna będzie dodatkowo folia spożywcza, która ułatwi Wam formowanie ryżowych kulek. Koniecznie przygotujcie sobie sushi w takiej postaci. Nie jest to być może zbyt popularna odmiana sushi, ale bez wątpienia niezwykle oryginalna i efektowna.

Zajrzyjcie też do Martynosi i zobaczcie jej wersję tego japońskiego przysmaku.

Temari sushi jak zrobić

TEMARI SUSHI
(JAPONIA)


Składniki (na 2 porcje):

Temari sushi przepis
  • 1 szklanka ryżu do sushi (200 g)
  • zaprawa do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru

Dodatki:

– surowy łosoś,

– awokado, 
– rzodkiewka, 
– ogórek, 
– 1 jajko,
– płaty nori,
– czarny sezam,
– tuńczyk w puszce w sosie własnym, 
– kapary,
– pasta wasabi

lub inne wg uznania 


Do podania: sos sojowy

Akcesoria: nożyczki, folia spożywcza, małe foremki do wykrawania, miseczka z zimną wodą

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania ryżu do sushi. Odsyłam Was do wpisu, jak ugotować ryż do sushi, gdzie szczegółowo krok po kroku opisuję, jak należy go gotować i zaprawiać.

Wycinamy kawałek folii spożywczej o wymiarach około 20 cm na 20 cm. Na środku układamy 1-2 czubate łyżki ugotowanego i przestudzonego ryżu do sushi. Folię ciasno zawijamy wokół ryżu formując kulkę. Folię odwijamy, zwilżamy palce wodą (zapobiegnie to przyklejaniu się ryżu do dłoni) i powstałą kulkę odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ryżu. Pamiętajcie za każdym razem lekko zmoczyć palce. Kulki na talerzyku przykrywamy czystym kawałkiem folii spożywczej, aby nie obeschły. 
Przygotowujemy dodatki do temari sushi. Jajko roztrzepujemy dokładnie widelcem z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wylewamy jajko, smażymy omlet z obu stron. Z warzyw przy pomocy foremki wycinamy dowolne kształty. Awokado kroimy w  plasterki, łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Omlet dowolnie kroimy (np. tak jak ja możecie posiekać go w paseczki, wykroić z niego kształty foremkami itp.). 
Przygotowujemy nowy kawałek folii spożywczej podobnej wielkości, jak uprzednio. Na środku układamy dodatki do kulki ryżowej, np. odrobinę odsączonego tuńczyka i kawałek omletu. Kładziemy na nie uformowaną wcześniej kulkę ryżową i ponownie mocno zawijamy.  Delikatnie odwijamy folię i temari sushi przenosimy na talerz, na którym ma być serwowane. Podobnie postępujemy z resztą kulek, dobierając dodatki wg preferencji. Poniżej znajdziecie opis wszystkich zestawiań, które przygotowałam. Temari sushi serwujemy z dodatkiem sosu sojowego. 

Temari sushi przepis
Od lewej strony: surowy łosoś i omlet/wasabi, tuńczyk w sosie własnym, awokado, omlet/tuńczyk, rzodkiewka/surowy łosoś, rzodkiewka/omlet i nori/tuńczyk i kapary

Temari sushi przepis
Od góry: wasabi, tuńczyk i kapary/tuńczyk, awaokdo, nori/wasabi, ogórek, rzodkiewka, kapary, nori/ nori, omlet, czarny sezam/ omlet, ogórek, awokado, nori/ awokado i surowy łosoś

Czas przygotowania: 1 godzina

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Martynosia 06/11/2015 - 9:57 am

Twoje sushi jest cudowne 🙂 Ja pozostałam przy rolowanych makach, ale były pyszne, chyba będę robić częściej 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 06/11/2015 - 4:24 pm

Nie jestem fanką surowych ryb, dlatego wybrałabym z tuńczykiem i omletem, ale wszystkie kuleczki wyglądają pięknie 🙂

Odpowiedz
Programista w kuchni 08/11/2015 - 10:39 am

Tak przygotowane sushi mógłbym jeść codziennie! 🙂 Rewelacja!

Odpowiedz
Magda C. 15/11/2015 - 6:46 pm

Wygląda to wspaniale i kolorowo 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/11/2015 - 7:50 pm

Wprosiłabym się na taką ucztę 😉

Odpowiedz
Yuki Arase 16/03/2017 - 6:26 pm

Wyglądają przepysznie! Sama takie zrobie kiedy będę organizować z przyjaciółkami hanami ^^

Odpowiedz
Anna J. 16/11/2017 - 7:13 pm

Przepiękne i apetycznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Magda 26/12/2018 - 5:02 pm

To jest inspiracja, jakiej dziś szukałam! Bo mam resztkę ryżu do sushi i octu ryżowego, a nie chce mi się kupować płatów nori i robić rolek, więc dziękuję za ten przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies